Περιφερειακή σύσκεψη Αγροτικής Ανάπτυξης στο Ρέθυμνο

Περιφερειακή σύσκεψη Αγροτική Ανάπτυξης πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο, από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια της οποίας γίνεται η παρουσίαση μιας φιλόδοξης πρότασης, που αφορά στο “Καλάθι των Προϊόντων”.

 

Στη σύσκεψη, θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, ο οποίος θα παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα.

 

Πρόκειται για πρόταση, όπως ανέφερε ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, η οποία αφού μελετηθεί και επικοινωνηθεί με φορείς και παραγωγικές τάξεις του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, θα περάσει στο περιφερειακό συμβούλιο με στόχο το σύνολο της αγροτικής ανάπτυξης να περάσει στους φορείς της περιφέρειας.

 

Από κρητικά προϊόντα θα είναι γεμάτο το πρώτο καλάθι που θέλει να δημιουργήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στις 13 περιφέρειες της χώρας. Το καλάθι αυτό θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παραδοσιακά προϊόντα, όπως τσικουδιά, γραβιέρα, ραδίκια, σαλιγκάρια, βότανα, γιαούρτι, και προϊόντα από τροπικές και υποτροπικές καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα το αβοκάντο.

 

Όλα τα καλάθια θα επιδοτηθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια και θα προωθηθούν με αξιώσεις στην ελληνική και διεθνή αγορά. Για να γίνει όμως αυτό, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, “το Υπουργείο όχι μόνο πρέπει να αλλάξει αλλά να ξεμεθελιωθεί τελείως… Δυστυχώς ότι ξεκινάει στην Ελλάδα, μένει μισοτελειωμένο. Το Καλάθι των προϊόντων δεν είναι μόνο προϊόντα. Είναι πολιτικές για όλα εκείνα που θα μας οδηγήσουν ως αγροτική οικονομία και πάλι μπροστά”.

 

Χρειάζεται μία άλλη λογική, τόνισε ο υπουργός, μιας και η πολιτική που για 10ετίες ασκήθηκε έφτασε στα όρια της. Χρειάζεται -είπε- νέος προσανατολισμός και ουσιαστική υποστήριξη του εισοδήματος του αγρότη.

 

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη ανέφερε τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Πιστοποίησης “ΔΗΜΗΤΡΑ” στον οποίο θα ενταχθούν οι οργανισμοί ΔΗΜΗΤΡΑ – ΕΘΙΑΓΕ – ΟΠΕΓΕΠ. Πρόκειται για τη σύσταση δομής, μιας Κεντρικής Περιφερειακής Ομάδας όπου γεωπόνοι κτηνίατροι επιστημονικό προσωπικό του δημοσίου θα μπορέσουν να υποστηρίξουν απευθείας την παραγωγή.

 

Παράλληλα τα 84 ερευνητικά ινστιτούτα, μόνο από τον οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ, ενοποιούνται σε 14 και θα αναπτύξουν ερευνητική δραστηριότητα με άμεση συνεργασία με ΑΕΙ και ΤΕΙ και κοινό πλέον στόχο όλων την ενίσχυση σε όλες τις φάσεις δημιουργίας και υποστήριξης του Καλαθιού των περιφερειακών αγροτικών προϊόντων.

 

“Πρέπει να βγούμε από παλιές νοοτροπίες λανθασμένες, και να κατευθύνουμε επιτέλους τους παραγωγούς μας, επιστημονικά, μέσω ενός Εθνικού Αγροτικού Προσανατολισμού”, τόνισε η κ. Μ. Αποστολάκη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ