Σειρά αλλαγών στους δημοσιονομικούς κανόνες αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο επικαιροποίησης και αναμόρφωσης του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης, το οποίο θα κατατεθεί τον ερχόμενο μήνα στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.
Κατά την συζήτηση στην Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού και Ελέγχου της Εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους (επί της Έκθεσης «Η νέα οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ και η Ελλάδα. Οι μηχανισμοί εποπτείας και αλληλεγγύης υπό όρους μετά το Μνημόνιο», που συνέταξε το Γραφείο του προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή) ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ενημέρωσε ότι συντάχθηκε ήδη το προσχέδιο της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, το υπουργείο και ιδιαίτερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από τα μέσα του προηγούμενου έτους ξεκίνησε τη διαδικασία στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, συναρμόδια υπουργεία, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Γραφείο του προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, μεταξύ άλλων, είναι:
– Η διάκριση των ρόλων και των αρμοδιοτήτων των θεσμικών οργάνων που συμμετέχουν στη δημοσιονομική διαχείριση
– Οι δημοσιονομικοί κανόνες που διέπουν τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής
– Το χρονοδιάγραμμα κατάρτισης, σχεδιασμού, θέσπισης και υλοποίησης του κρατικού προϋπολογισμού και σχεδιασμού του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής
– Η χαρτογράφηση των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων στο πλαίσιο της δημοσιονομικής διαχείρισης των προϊστάμενων των οικονομικών υπηρεσιών των υπουργείων και λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης
– Η ενσωμάτωση όλων των διατάξεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο εισάγονται στην έννοια του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου και των κατάλληλων διορθρωτικών μηχανισμών σε περίπτωση σημαντικών αποκλίσεων από το στόχο αυτό.