Ανάκαμψη παρουσίασε το 2010 η χημική βιομηχανία

Σε ανοδική τροχιά επανήλθαν το 2010 ο όγκος της παραγωγής χημικών προϊόντων και τα έσοδα των επιχειρήσεων του κλάδου.

 

Η άνοδος αφορά κυρίως τα λιπάσματα και ορισμένα άλλα προϊόντα, όπως είναι οι ρητίνες, που διατίθενται πλέον σε ολοένα και αυξανόμενο βαθμό στη διεθνή αγορά.

 

Οι μεταβολές που σημειώθηκαν στην παραγωγή και τον κύκλο εργασιών της ελληνικής χημικής βιομηχανίας αντανακλούν, σύμφωνα με στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου, αφενός τη μείωση της εγχώριας ζήτησης για τα προϊόντα του από την πλευρά των λοιπών βιομηχανικών κλάδων και του κατασκευαστικού τομέα και, αφετέρου, την αυξανόμενη εξωστρέφειά του, σε συνδυασμό με την άνοδο των διεθνών τιμών σειράς προϊόντων.

 

Οι πωλήσεις των ελληνικών βιομηχανιών χημικών προϊόντων εκτιμάται ότι αυξήθηκαν το 2010 κατά 7,6%, ενώ το 2009 είχαν μειωθεί κατά 19,3%. Η άνοδος αυτή οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην άνοδο των τιμών των προϊόντων και στη βελτίωση του προϊοντικού μείγματος των πωλήσεων, αφού είναι πολλαπλάσια του ρυθμού ανόδου της παραγωγής (1,4%).

 

Επί συνόλου 25 κατηγοριών προϊόντων του κλάδου, όπως αυτές προσδιορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, άνοδο του όγκου παραγωγής την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2010, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του 2009, παρουσιάζουν οι δεκατρείς (52%), σε αντίθεση με τις υπόλοιπες δώδεκα, που εμφανίζουν πτώση ή στασιμότητα.

 

Δεδομένου ότι η αύξηση αφορά μερικούς από τους βασικότερους υποκλάδους, η συνολική παραγωγή χημικών προϊόντων στη χώρα μας το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010 ήταν αυξημένη, σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο του 2009, κατά 1,4%, σε επίπεδα, ωστόσο, τα οποία είναι κατώτερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005 κατά 15,4%. Την ίδια περίοδο του 2009 είχε καταγραφεί μείωση της τάξεως του 14,6%, σε σχέση με το 2008.

 

Η ανοδική πορεία της παραγωγής του κλάδου το 2010 παρουσίασε σημαντική επιβράδυνση το τρίμηνο Μαΐου-Ιουλίου, δεδομένου ότι κατά το πρώτο τετράμηνο η παραγωγή ήταν αυξημένη κατά 3,2% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες του έτους, καταγράφοντας μάλιστα άνοδο 7,4% τον Δεκέμβριο.

 

Όπως προκύπτει από επεξεργασία των σχετικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, κατά την εξεταζόμενη περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010 αυξήθηκε η παραγωγή συνθετικών οργανικών χρωστικών υλών και των παρασκευασμάτων που βασίζονται σε αυτές κατά 10,6%, άκυκλων υδρογονανθράκων κατά 34,5%, νιτρικού οξέος, σουλφονιτρικών οξέων και αμμωνίας κατά 26,25%, αζωτούχων λιπασμάτων, ορυκτών ή χημικών κατά 12,5%, λοιπών λιπασμάτων κατά 17,9%, πολυμερών του στυρολίου σε πρωτογενείς μορφές κατά 1,8%, ρητινών και πολυεστέρων σε πρωτογενείς μορφές κατά 61,5%, διοξειδίου του άνθρακα κατά 13,6%, εντομοκτόνων κατά 15,7%, οξειδίων και υδροξειδίων χρωμίου, μαγγανίου, μολύβδου και χαλκού κατά 10,1%, πολυμερών του προπυλενίου ή άλλων ολεφινών σε πρωτογενείς μορφές κατά 2,3%, αρωμάτων και συναφών παρασκευασμάτων καλλωπισμού κατά 3% και κολλητικών ουσιών κατά 15,1%.

 

Συγχρόνως, όμως, μειώθηκε η παραγωγή υδρογόνου, αζώτου, οξυγόνου και άλλων σπάνιων αερίων κατά 3,7%, αιθυλικής αλκοόλης κατά 19,6%, πολυμερών του χλωριούχου βινυλίου ή άλλων αλογονομένων ολεφινών σε πρωτογενείς μορφές κατά 22%, ζιζανιοκτόνων κατά 17%, χρωμάτων και βερνικιών με βάση ακρυλικά πολυμερή ή πολυμερή του βινυλίου σε υδατώδες μέσο κατά 4,9%, χρωμάτων και βερνικιών με βάση πολυεστέρες, ακρυλικά πολυμερή ή πολυμερή του βινυλίου σε μη υδατώδες μέσο κατά 7%, μυκητοκτόνων κατά 7%, απορρυπαντικών και προϊόντων πλύσης κατά 0,4% και λοιπών χημικών προϊόντων κατά 4,9%. Σε ορισμένες άλλες κατηγορίες προϊόντων η παραγωγή παρέμεινε μηδενική.

 

Η παραγωγή του κλάδου των χημικών αντιστοιχεί κατά την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2005, στο 5,3% της συνολικής παραγωγής της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας.

 

Οι προοπτικές του κλάδου για το 2011 φαίνεται να παραμένουν θετικές, δεδομένου ότι τον Δεκέμβριο του 2010 ο όγκος των παραγγελιών ήταν αυξημένος κατά 21,5%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2009, χάρη σε αύξηση των παραγγελιών από την εγχώρια αγορά κατά 13,7% και των παραγγελιών από τη διεθνή αγορά κατά 37%.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ