Στους καταναλωτές πέφτει το βάρος
Προβληματισμός επικρατεί για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα αναφορικά με την βιωσιμότητα του έργου με κυβερνητικά στελέχη να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μόνο εάν επιδοτηθεί μέσω των καταναλωτών θα μπορεί να σταθεί εμπορικά η ανάπτυξη.
Τα ίδια στελέχη διαμηνύουν ότι αν θέλουμε μια τέτοια αποθήκη φυσικού αερίου για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας σε περιόδους κρίσης, θα πρέπει να την επιδοτήσουμε κάτι το οποίο συνεπάγεται με επιβάρυνση, έστω μικρή, για το σύνολο των καταναλωτών, ωστόσο, το σενάριο αυτό δεν έχει ακόμη εξεταστεί από την πολιτική ηγεσία ως προς το αν και με ποιό τρόπο μπορεί να εφαρμοστεί.
Τρεις είναι οι λόγοι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που καθιστούν στην παρούσα τουλάχιστον συγκυρία, μη βιώσιμη εμπορικά μια τέτοια επένδυση: Καταρχήν, η συνεχιζόμενη πτώση των spreads στο φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με την απουσία ενός trading hub στην περιοχή (χρηματιστηριακής αγοράς δηλαδή φυσικού αερίου, αντίστοιχης με εκείνες της Βόρειας Ευρώπης), μαζί με τη σταθερή μείωση της κατανάλωσης στην Ελλάδα λόγω της ύφεσης.
Τέτοιες επενδύσεις είναι κερδοφόρες, επειδή εκμεταλλεύονται τις διαφορές στις τιμές πώλησης του φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του έτους. Παραδοσιακά, το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο το καλοκαίρι, και ακριβότερο το χειμώνα όταν και η ζήτηση είναι μεγαλύτερη. Το σκεπτικό λοιπόν όσων επενδύουν σε τέτοιες εγκαταστάσεις είναι ότι αγοράζουν φθηνότερα το καλοκαίρι, για να πουλήσουν ακριβότερα το χειμώνα.