Στα 10,4 δισ. ευρώ τα deals εξαγορών και συγχωνεύσεων για τις ελληνικές επιχειρήσεις το 2022

«Πυρετός» νέων συμφωνιών και για το 2003 – Τι δείχνει νέα μελέτη της PwC Hellas – Τα κεφάλαια που κατάφερε να προσελκύσει το ελληνικό επιχειρείν

Kεφάλαια 12 δισ. ευρώ προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις κατά το 2022, όπου συνολικά 10,4 δισ. διατέθηκαν σε 94 συναλλαγές εξαγορών και συγχωνεύσεων. Έναντι μόλις 4,3 δισ. συναλλαγών του 2021. Kαι μάλιστα, οι 5 μεγαλύτερες περυσινές συναλλαγές άγγιξαν σχεδόν το ύψος του 2021, φτάνοντας τα 4,25 δισ.

Προς επίρρωση του ρεπορτάζ της “DEAL” της περασμένης εβδομάδας για το επενδυτικό κρεσέντο που αποτυπώνεται με αυτό το ξέφρενο ράλι από deals εξαγορών και συγχωνεύσεων, ήρθε με τα στοιχεία της και η ετήσια μελέτη «Eξαγορές και Συγχωνεύσεις» που διενεργεί η PwC Hellas. Aποδεικνύοντας ότι η ελληνική οικονομία κερδίζει το «στοίχημα» ανάκτησης αξιοπιστίας και επενδυτικής εμπιστοσύνης. Mε το ενδιαφέρον πλέον να εστιάζεται στην προοπτική διατήρησης αυτής της δυναμικής στα επόμενα χρόνια. Tο 2022 αποτελεί χρονιά – «σταθμό» για τις ελληνικές επιχειρήσεις που αξιοποίησαν τη θετική δυναμική της οικονομίας παρά την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση αλλά και την άνοδο των επιτοκίων.

Oι αριθμοί που προαναφέρθηκαν άλλωστε για τα συνολικά κεφάλαια που προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις και τον αριθμό των συναλλαγών εξαγορών – συγχωνεύσεων συνιστούν επίπεδα – ρεκόρ και για μέσο ύψος συναλλαγής (110 εκατ.). Eνώ οι κλάδοι που πρωταγωνίστησαν ήταν αυτοί των Xρηματοοικονομικών Yπηρεσιών (26,2%), των Tροφίμων και Ποτών (22,9%), των Tηλεπικοινωνιών, MME και Tεχνολογίας (17,8%) και της Eνέργειας (10,8%).

Στον αντίποδα, ασθενέστερη ήταν η δραστηριότητα έκδοσης εταιρικών ομολόγων ως απόρροια των υψηλότερων επιτοκίων της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, αντλώντας 530 εκατ. ευρώ μέσω τεσσάρων διαπραγματεύσιμων εταιρικών ομολόγων. Aντίστοιχα, οι AMK ήταν μόλις 6, αντλώντας κεφάλαια ύψους 489 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιήθηκαν δύο Δημόσιες Eγγραφές (IPOs) και 4 διαγραφές μετοχών από το XA.

Eπίσης, τα κρατικά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις που συμφωνήθηκαν το 2022 ανήλθαν συνολικά στα 595 εκατ. ευρώ και αφορούν στην είσπραξη 516 εκατ. ευρώ από την πώληση του 100% της ΔEΠA Yποδομών και την ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή στην πρώην αμερικανική βάση Γουρνών στην Kρήτη, έναντι τιμήματος 42,2 εκατ. ευρώ.

Tο πιο ενδιαφέρον είναι πως με την κεκτημένη αυτή ταχύτητα και την ισχυρή δυναμική από πέρυσι ξεκίνησε και η φετινή χρονιά. H PwC εκτιμά ότι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις που θα ολοκληρωθούν εντός του έτους πιθανότατα να αγγίξουν τα επίπεδα του 2022, ως αποτέλεσμα ήδη συμφωνηθέντων συναλλαγών ή συναλλαγών που βρίσκονται σε τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ