Περίεργη η πρεμούρα της δικομματικής να περάσει το πολυνομοσχέδιο πριν το αυριανό Eurogroup
Μεγάλες προσδοκίες γεννά το αυριανό Eurogroup, που θα λάβει χώρα στην Αθήνα, λίγες ώρες μετά την «επεισοδιακή» υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου στην Βουλή.
Όσοι μάλιστα επιμένουν να συνδέουν αυτά τα δύο, ίσως αποδειχθούν από… αδικαιολόγητα αισιόδοξοι έως αιθεροβάμονες.
Διότι η αλήθεια είναι πως, στο αυριανό Eurogroup, δεν πρόκειται να δοθεί η πολυσχολιαζόμενη έγκριση για εκταμίευση της δόσης [βλ. σχετικά: Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον απειλή]. Κι αυτό γιατί η συμφωνία με την τρόικα θα πρέπει να περάσει πρώτα από τα εθνικά κοινοβούλια των εταίρων μας στην ευρωζώνη, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Απριλίου.
Στη συνέχεια, κατά πάσα πιθανότητα με μια τηλεδιάσκεψη Eurogroup ή ακόμα και Euroworking Group, θα ληφθεί η απόφαση για τμηματική εκταμίευση της δόσης, αφού νωρίτερα έχουν καθοριστεί προαπαιτούμενα (prior actions) -τα οποία προς το παρόν παραμένουν άγνωστα [βλ. σχετικά: «Βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα»].
Αρμοδίως πάντως εκτιμάται πως σε κάθε περίπτωση και παρά τις διαδικαστικές λεπτομέρειες, το νερό έχει μπει στο αυλάκι «για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν τη συμφωνία επί της αξιολόγησης από την τρόικα, και στην συνέχεια να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα σταδιακής εκταμίευσης της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ.
Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τη χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή, όταν έκανε λόγο για «το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της δόσης το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup» και όχι για εκταμίευση της δόσης.
Το παράδοξο
Στο σημείο αυτό εντοπίζεται ένα παράδοξο. Η ελληνική πλευρά επιδίωξε με διαδικασίες κατεπείγοντος να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο στο οποίο αποτυπωνόταν η συμφωνία με την τρόικα ωσάν να ήταν προαπαιτούμενο έως το Eurogroup της 1ης Απριλίου.
Το κλίμα αυτό δεν συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της τρόικας. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι ουδέποτε ετέθη ζήτημα να έχουν ψηφιστεί οι διατάξεις έως την Τρίτη. Ορισμένες πηγές μάλιστα εξέφραζαν απορία για την τρεχάλα της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως καλά-καλά το νομοσχέδιο δεν είχε μεταφραστεί στα αγγλικά, ώστε η τρόικα να είναι σίγουρη πως αποτυπώνει επακριβώς αυτά τα οποία συμφωνήθηκαν.
Από την άλλη πλευρά, πηγές του Υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι η επιτάχυνση των διαδικασιών ψήφισης του νομοσχεδίου είχε να κάνει με την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο αυξάνει το compliance ratio (το ποσοστό συμμόρφωσης στη συμφωνία) διευκολύνοντας τα εθνικά Κοινοβούλια να ανοίξουν την κάνουλα της χρηματοδότησης.
Σε ποιους πάει ο λογαριασμός
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της δόσης, το μεγαλύτερο κομμάτι από τα 8,3 δισ. ευρώ της ευρωζώνης (ενδεχομένως ποσό κοντά στα 6 δισ. ευρώ) αναμένεται να εκταμιευθεί κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, ενώ τα κεφάλαια από την πλευρά του ΔΝΤ (συνολικά 3,6 δισ. ευρώ) αναμένεται να εισρεύσουν στην Αθήνα κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.
Τα συνολικά κεφάλαια της ΕΕ και του ΔΝΤ θα είναι υπεραρκετά για να καλύψουν τα 9,5 δισ. ευρώ λήξεων στα τέλη Μαΐου. Άλλωστε το τελευταίο ποσό θα μειωθεί, δεδομένου ότι η Πειραιώς και η Alpha Bank θα επαναγοράσουν τις προνομιούχες μετοχές.