Η τύχη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ενός από τους «λίγους κερδοφόρους τομείς του Δημοσίου», τέθηκε επί τάπητος κατά την συζήτηση σχετικής επερώτησης της ανεξάρτητης βουλευτού, Σοφίας Σακοράφα, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση πως διαχωρίζει σκοπίμως τις δύο αρμοδιότητες του Ταμείου, προκειμένου να εκχωρήσει τον κλάδο δανείων στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
«Η κυβέρνηση εγκαλείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενδεχόμενες στρεβλώσεις της τραπεζικής αγοράς από τη λειτουργία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης. «Το Ταμείο λειτουργούσε χωρίς την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος και χωρίς διεύθυνση διαχείρισης κινδύνων», συμπλήρωσε και διευκρίνισε πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει αναθεώρηση των θέσεων και όρων εργασίας στο Ταμείο.
Αναπτύσσοντας την επερώτησή της, η Σοφία Σακοράφα εγκάλεσε την κυβέρνηση για «πλήρη σύνταξη με τις επιταγές του ΔΝΤ και του τραπεζικού κατεστημένου», που εκδηλώνεται και με την επιλογή των διαχωρισμών των δύο κλάδων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
«Το Ταμείο έχει τέσσερα υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, που αφορούν αποκλειστικά το μερίδιο στεγαστικών δανείων, μονάχα για τους δημόσιους υπαλλήλους και με παρακράτηση της δόσης απ’ τον μισθό. Τα κέρδη του ανήκουν στο Δημόσιο και, ως αποτέλεσμα όλων αυτών, το μερίδιό του στην αγορά είναι μονοψήφιο. Αυτή είναι η περίφημη στρέβλωση στη λειτουργία της αγοράς, και όχι η εγγυοδοσία των 100 δις στις τράπεζες, το επιτόκιο με το οποίο δανείζουν, η θρασύτατη άρνησή τους να εφαρμόζουν αποφάσεις του κράτους και των δικαστηρίων;» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η βουλευτής. Με βάση δε, τα παραπάνω, ρώτησε τον παριστάμενο υφυπουργό Οικονομικών, αν η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο για τον διαχωρισμό των κλάδων του, εάν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν και τι πρόκειται να συμβεί με τον δανεισμό των ΟΤΑ, για τον οποίον ήταν επιφορτισμένο το ΤΠΔ.
Η κυβέρνηση δεν είναι υπέρ της απορύθμισης της αγοράς, ούτε υπέρ της διατήρησης των υφιστάμενων ρυθμίσεων «που ήσαν αποτέλεσμα πελατειακών σχέσεων», αλλά υπέρ μιας επαναρύθμισης που εξασφαλίζει βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία, απάντησε ο κ. Σαχινίδης, προσθέτοντας: «Εμμένουμε στην άποψή μας υπέρ της ύπαρξης ενός δημοσίου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα».
Από πλευράς ΚΚΕ, η Βέρα Νικολαΐδου αντέδρασε στην επιχειρηματολογία του υφυπουργού, λέγοντας πως το Ταμείο, εποπτεύεται βάσει του ιδρυτικού του νόμου από την Τράπεζα της Ελλάδος σε ό,τι αφορά τις δανειστικές του δραστηριότητες, και τόνισε πως «ο διαχωρισμός είναι το πρώτο βήμα για να μπουν ιδιώτες στο κερδοφόρο κομμάτι».
«Η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το μέλλον του Ταμείου και μετά να προχωρήσει στον διαχωρισμό», σημείωσε ο Παύλος Μαρκάκης (ΛΑΟΣ), υποστηρίζοντας πως «η διάσπαση είναι δύσκολη, χρονοβόρα και ενδεχομένως αντισυνταγματική».
Για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναρωτήθηκε πού πήγαν οι τιτλοποιήσεις στις οποίες προέβη η κυβέρνηση Σημίτη, από προεξοφλημένα κέρδη του Ταμείου και κάλεσε τον υφυπουργό να καταθέσει συγκεκριμένα έγγραφα της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, που να αποδεικνύουν τις αιτιάσεις του υφυπουργού. «Καταθέστε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και θα σας δοθούν», απάντησε ο Φ. Σαχινίδης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, προέταξε την ανάγκη συμμόρφωσης με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε περίπτωση που κρίνεται ότι η σημερινή λειτουργία του Ταμείου τους αντιβαίνει, και παρατήρησε πως «δεν χρειάζεται ακόμα μία τράπεζα, αλλά θα πρέπει να συζητηθούν θέματα συγχώνευσης με τον δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος, ενδεχομένως σε συνδυασμό και με τον ΟΕΚ, που δίνει στεγαστικά δάνεια στον ιδιωτικό τομέα».
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, εξήρε την πρωτοβουλία της Σοφίας Σακοράφα και παρατήρησε πως «δεν υπάρχει καμιά λογική να δημιουργήσετε ένα ακόμα τραπεζικό ίδρυμα στην λογική του ανταγωνισμού, στη στήριξη ενός τραπεζικού συστήματος που έχει οδηγηθεί σε απαξίωση. Δεν έχετε ανάγκη τα χρήματα του ΤΠΔ για να στηρίξετε τις τράπεζες». Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για την πρόσθετη επιβάρυνση του λαού με 17 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 συνεπεία του «τέταρτου Μνημονίου» και έκανε λόγο για «χρεοκοπία της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης».
«Η ΝΔ καταλήγει να σύρεται πίσω από τοποθετήσεις ανεξάρτητων βουλευτών ή κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Απέτυχε ως κυβέρνηση, αποτυγχάνει και ως αντιπολίτευση» απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών.
«Έχω πει πως η προσφυγή στην Τρόικα ήταν αποτέλεσμα προσχεδιασμένης πολιτικής. Σήμερα το τεκμηριώσατε», επανήλθε η κ. Σακοράφα. «Όταν η μόνη σας φροντίδα είναι η αγορά και όχι η κοινωνική διάσταση του ΤΠΔ, τότε υπάρχει θέμα. Όταν ο στόχος σας είναι η εξασθένηση και όχι η ενίσχυση του δημόσιου τομέα, τότε το ΤΠΔ υπήρξε η μόνη αναμφισβήτητη επιλογή σας. Υπέρ πάντων οι αγορές και οι ιδιωτικοποιήσεις!».
«Κινείστε σε λογική παρερμηνείας των απόψεών μου διαστρεβλώνοντάς τες» ανταπάντησε ο κ. Σαχινίδης. «Πολλά από τα αναγκαία μέτρα που λαμβάνουμε, οδήγησαν συναδέλφους από το ΠΑΣΟΚ να κατέβουν από το τραίνο των μεταρρυθμίσεων. Υπάρχει η ηθική της πεποίθησης και η ηθική της ευθύνης. Ένας πολιτικός πρέπει να ενεργεί με γνώμονα και τις δύο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαχινίδης.