Μετά το κούρεμα βάσει του new deal
Εμπλοκή προέκυψε στην εφαρμογή του πακέτου διευκολύνσεων προς τους «κουρεμένους» δανειολήπτες επενδυτές φωτοβολταϊκών, για το οποίο είχε συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των τραπεζών το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά τις αλλαγές που επήλθαν στον νόμο κατά τη συζήτηση και ψήφισή του στη Βουλή.
Οι τράπεζες έχουν κάνει πίσω και μελετούν εκ νέου τα στοιχεία, καθώς με τα νέα αυξημένα σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες του ΥΠΕΚΑ ποσοστά κουρέματος των επαγγελματιών επενδυτών πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η εξυπηρέτηση των δανείων είναι από δύσκολη έως αδύνατη και συνεπώς αυξάνει θεαματικά ο κίνδυνος κόκκινων δανείων.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν ανακοινώθηκαν οι τραπεζικές διευκολύνσεις στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, όπως είχε αφήσει να διαρρεύσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.
Πρέπει να αναφερθεί ότι η αρχική πρόταση των τραπεζών ήταν να περιοριστεί το μεσοσταθμικό κούρεμα στο 26%. Στο νομοσχέδιο που έφερε ο κ. Παπαγεωργίου το μεσοσταθμικό κούρεμα πήγε στο 29,5%, για να εκτοξευθεί στο 33% κατά την τελική ψήφιση του νόμου στη Βουλή, προκειμένου να καλυφθούν οι… εκπτώσεις (σε σχέση πάντα με το αρχικό σχέδιο) που δόθηκαν στα αγροτικά φωτοβολταϊκά και στις στέγες.
Η επιπλέον επιβάρυνση που υπέστησαν τελευταία στιγμή οι επαγγελματίες παραγωγοί άλλαξε τα δεδομένα καθώς διαφοροποίησε ένα βασικό παράγοντα της φόρμουλας που είχαν εκπονήσει, μετά από μακρά συζήτηση με τα στελέχη του υπουργείου, οι τράπεζες.
Και τούτο διότι η λογική των παραχωρήσεων που κάνουν τα πιστωτικά ιδρύματα είναι η εξής: Κάθε επένδυση, μετά την εφαρμογή του new deal, έχει συγκεκριμένες δυνατότητες εξυπηρέτησης των δανειακών της υποχρεώσεων.
Πρέπει λοιπόν να γίνουν εκείνες οι διευκολύνσεις που να μην οδηγηθεί καμία επένδυση στο να μην μπορεί να εξυπηρετεί τα δάνειά της. Όταν λοιπόν μεγαλώνει το κούρεμα, οι δυνατότητες εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων περιορίζεται.
Για να μην υπάρξουν κόκκινα δάνεια πρέπει οι διευκολύνσεις των τραπεζών να είναι μεγαλύτερες από εκείνες που είχαν υπολογίσει και αποδεχθεί. Σήμερα λοιπόν μελετούν μέχρι ποιο σημείο αντέχουν (ή, κατ΄άλλους, επιθυμούν) να βελτιώσουν τις διευκολύνσεις τους, διατηρώντας προφανώς δύσκολες ισορροπίες.
Πρέπει να σημειωθεί βεβαίως ότι μια νέα συμφωνία για τραπεζικές διευκολύνσεις εξυπηρετεί πρωτίστως τις τράπεζες που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να φορτωθούν με νέα κόκκινα δάνεια. Ωστόσο αποτελεί ταυτόχρονα και μια διέξοδο για τους παραγωγούς. Γιατί οι παραγωγοί εκείνο που έχουν να αξιολογήσουν δεν είναι μόνον η απόδοση των επενδύσεών τους αλλά και η δυνατότητά τους να αντεπεξέλθουν στις άμεσες χρηματοοικονομικές ανάγκες τους.
Πρακτικά, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι τράπεζες είχαν συμφωνήσει να δώσουν κυρίως δύο πράγματα: Αφενός μεν παράταση στην χρονική διάρκεια των δανείων, έτσι ώστε τα συνήθως 10ετή δάνεια να γίνουν 12ετή ή 13ετή. Αφετέρου, περίοδο χάριτος ολίγων μηνών κατά τους οποίους δεν θα είναι υποχρεωμένοι οι δανειολήπτες να αποπληρώνουν το κεφάλαιο παρά μόνον τους τόκους. Έτσι θα ξεπεραστεί η αδυναμία των επενδυτών να είναι συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις λόγω του ότι δεν πληρώνονται από τον ΛΑΓΗΕ.
Το θέμα της μείωσης των επιτοκίων (κούρεμα) που έχουν ζητήσει μετ’ επιτάσεως οι φορείς των φωτοβολταϊκών επενδύσεων, προσέκρουσε, σε όλες τις συζητήσεις, στην άρνηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία επικαλέστηκαν τον ασφυκτικό έλεγχο από τους επιτρόπους που είναι τοποθετημένοι στις τράπεζες και την Black Rock. Ωστόσο κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εξέταση και αυτού του θέματος για περιπτώσεις κραυγαλέα υψηλών επιτοκίων.
Παραμένουν οι ανησυχίες για το κόστος του φυσικού αερίου
Το μήνυμα που έστειλε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος ήταν σαφές: πιθανή ακύρωση ή ακόμη και η μερική εφαρμογή του πακέτου των μέτρων που εξαγγέλθηκαν για το κόστος ενέργειας της βιομηχανίας θα επιφέρει καίριο πλήγμα στον ήδη τραυματισμένο παραγωγικό ιστό της χώρας, θα αυξήσει την ανεργία θα υπονομεύσει την προοπτική ανάπτυξης.
Το μήνυμα του προέδρου του ΣΕΒ δεν έχει παραλήπτες μόνο εντός των ελληνικών συνόρων: «δε διανοούμαι ότι μπορεί να αδιαφορούν για όλα αυτά οι εταίροι μας» ανέφερε ο Δ. Δασκαλόπουλος παίρνοντας εμμέσως θέση απέναντι στις πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να έχει μπλοκάρει κάποια μέτρα από το πακέτο μείωσης του ενεργειακού κόστους.
Πάντως η πλευρά της βιομηχανίας, ακόμη βρίσκεται σε αναμονή, εισπράττοντας διαβεβαιώσεις ότι το πακέτο θα εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα. Ωστόσο εάν για κάποια μέτρα του πακέτου υπάρχει ορατότητα, άλλες πτυχές των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, καλύπτονται από πέπλο ομίχλης.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της μείωσης του κόστους αερίου κατά 50 εκατ. ευρώ, μέσω της επιστροφής των κερδών της ΔΕΠΑ για το 2013. Θυμίζουμε ότι το εν λόγω μέτρο από πολλούς είχε συνδεθεί με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τη Gazprom.
Ενώ λοιπόν για τα μέτρα που αφορούν στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή για τη διακοψιμότητα και για την αντιστάθμιση ετοιμάστηκαν οι φάκελοι και θα αποσταλούν στις Βρυξέλλες για έγκριση από την DG comp, για το μόνο μέτρο που ανακοινώθηκε από τον ΥΠΕΚΑ για το φυσικό αέριο , δηλαδή την επιστροφή των κερδών της ΔΕΠΑ για το 2013 υπάρχει σιγή ιχθύος.
Θυμίζουμε ότι η λύση που είχε προκριθεί ώστε να παρακαμφθούν οι όποιες ενστάσεις ήταν να υπάρξει μείωση του ΕΦΚ αναδρομικά. Ωστόσο πληροφορίες που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στην πλευρά της βιομηχανίας, θέλουν την πλευρά του ΥΠΟΙΚ να μην έχει προχωρήσει το θέμα, που τείνει να εξελιχθεί σε σίριαλ, μεταξύ των υπουργείων ενέργειας και οικονομικών.
Εξ ου και οι δηλώσεις του κ. Δασκαλόπουλου, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι περαιτέρω καθυστερήσεις ή πιθανές «εκπτώσεις» στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν με πανηγυρικό τρόπο δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές…