Γκρίνια στους κόλπους του ΣΔΟΕ για την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων – «Χοντρή ψαριά» στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Στα δύο «σπάει» το ΣΔΟΕ, από την 1η του Μαΐου, καθώς οι προληπτικοί οικονομικοί έλεγχοι αφαιρέθηκαν, πριν από λίγους μήνες, από τις αρμοδιότητες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για να αποτελέσουν αντικείμενο δράσης της νέας Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.
Αυτό συνέβη στο πλαίσιο μεταβίβασης των σχετικών αρμοδιοτήτων από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.
Ωστόσο, η δημιουργία αυτού του νέου «μικρού ΣΔΟΕ» ή «ΣΔΟΕ του Θεοχάρη», όπως επικράτησε να ονομάζεται μεταξύ των στελεχών των εφοριών, δεν φαίνεται αποτελεσματική –τουλάχιστον προς το παρόν. Κι αυτό, γιατί τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων μάλλον δεν κρίνονται ως ικανοποιητικά. Ταυτόχρονα, γκρίνια έχει ξεσπάσει στους κόλπους του ΣΔΟΕ, επειδή αποσπάστηκαν και κάποιοι έμπειροι υπάλληλοί του με σκοπό την επάνδρωση θέσεων του νέου σχήματος.
Φτωχή η «συγκομιδή» των ελέγχων, λέει το ΣΔΟΕ
Για όσο διάστημα τους προληπτικούς ελέγχους για την έκδοση αποδείξεων διενεργούσαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, η παραβατικότητα ήταν στα ύψη, πάνω από το 50% σε ορισμένες περιπτώσεις. Αλλά μόλις οι προληπτικοί έλεγχοιπέρασαν στις εφορίες, η παραβατικότητα προσγειώθηκε απότομα, με τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ να λένε πως «σίγουρα κάτι δεν πάει καλά».
Το ερώτημα που τίθεται είναι το εάν το θλιβερό αυτό συμπέρασμα αποτελεί προϊόν της «πικρίας» των στελεχών του ΣΔΟΕ, εξαιτίας της «αποδυνάμωσης» του Σώματος, ή απλώς πρόκειται για διαπίστωση που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα –κάτι που σημαίνει ότι όντως οι έλεγχοι δεν «έτρεχαν» όπως έπρεπε.
Με φιλόδοξους στόχους το νέο σχήμα
Από την 1η Μαΐου, φιλοδοξία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι οι προληπτικοί έλεγχοι να γίνονται στοχευμένα, με πρόγραμμα και κυρίως με αποτελεσματικότητα.
Η νέα Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) θα έχει ως βασικό αντικείμενο τους προληπτικούς ελέγχους αλλά και μερικούς ελέγχους με κύριο αντικείμενο την απόδοση ΦΠΑ και την έκδοση αποδείξεων.
Παράλληλα, η νέα υπηρεσία θα διεξάγει ελέγχους στον χώρο της διακίνησης αγαθών, στις εισαγωγές και εξαγωγές, στον εφοδιασμό και τη διάθεση των προϊόντων που υπόκεινται σε ΕΦΚ (καύσιμα, τσιγάρα και ποτά) και γενικά σε ελέγχους εφαρμογής της τελωνειακής νομοθεσίας.
Η στελέχωσή του θα ολοκληρωθεί με 350 άτομα (200 έως 220 ελεγκτές και οι υπόλοιποι ως διοικητικό προσωπικό), τα οποία θα προέρχονται κυρίως από τις εν ενεργεία ΔΥΟ.
Το Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ
Από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων της περασμένης Τρίτης, αρμόδια στελέχη του ΣΔΟΕ ξεχωρίζουν την περίπτωση του Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Όπως έγινε γνωστό, η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών πραγματοποίησε έλεγχο στον Ειδικό Λογαριασμό Αξιοποίησης Κονδυλίων του ΕΜΠ και διαπιστώθηκε ότι κατά τα έτη 2002-2013, υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις εισοδήματος με συνέπεια να μην αποδοθούν φόροι ύψους 20.796.216 ευρώ.
Συγκεκριμένα , ο φορολογικός έλεγχος στον Ειδικό Λογαριασμό Αξιοποίησης Κονδυλίων του ΕΜΠ έδειξε ότι την περίοδο 2002 – 2013, το Μετσόβιο είχε εισπράξει από ιδιώτες και φορείς του Δημοσίου, το ποσό των 83 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων. Οι εισπράξεις αυτές που αποδεικνύονται από τα παραστατικά που εκδόθηκαν, δεν εμφανίστηκαν στα βιβλία του ΕΜΠ αλλά ούτε και στην εφορία, σύμφωνα με πηγές του ΣΔΟΕ.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι «κάποιοι τα μοιράστηκαν», την ώρα που με επίσημη ανακοίνωση των υπευθύνων αναφέρεται πως «όλα ανεξαιρέτως τα έσοδα έχουν πλήρως αναγραφεί στις αντίστοιχες φορολογικές δηλώσεις και έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία µας».
Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ στρέφεται τώρα στους καθηγητές του ΕΜΠ. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει άρση του τραπεζικού απορρήτου προκειμένου να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί καθηγητών και να γίνει αντιπαραβολή με τις φορολογικές τους δηλώσεις.