Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Deutsche Welle, αποφεύγοντας να κάνει λόγο για πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές, και υπενθυμίζοντας ότι η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί.
Ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών απαντά με συγκρατημένη αισιοδοξία σε ερώτηση της Deutsche Welle για το πως εκτιμά αυτό το βήμα της Αθήνας: «Στόχος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα είναι η επιστροφή της στις κεφαλαιαγορές. Εάν τώρα η Ελλάδα, μετά από ορισμένες μικρότερες εκδόσεις ομολόγων στο παρελθόν, τολμά να κάνει το επόμενο βήμα, τότε το χαιρετίζω και εύχομαι οι προσπάθειες αυτές να έχουν επιτυχία».
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο Στέφεν Κάμπετερ θεωρείται το «alter ego» του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η γνώμη του έχει βαρύτητα στο Βερολίνο και ταυτίζεται με αυτή του κ. Σόιμπλε. Ως οικονομολόγος, ο κ. Κάμπετερ είναι σε θέση να αποτιμά τις πολιτικές προθέσεις στη βάση των δυνατοτήτων που προκύπτουν από τα οικονομικά δεδομένα. Τι σημαίνει λοιπόν η έκδοση του ομολόγου; Επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές;
«Η μελλοντική οικονομική πορεία της Ελλάδας και ως εκ τούτου η ικανότητα να επιστρέψει στις χρηματαγορές δεν πρόκειται να ανακτηθεί εν μια νυκτί. Πρόκειται για μια διαδικασία. Γι’ αυτό θεωρώ έξυπνο και σωστό το ότι οι ευρωπαίοι εταίροι στηρίζουν την Ελλάδα να προχωρήσει σε αυτόν το δρόμο και κυρίως στη διαδικασία αναζήτησης δυνητικών χρηματοδοτών, με ιδιαίτερη αξιοπιστία και βήμα προς βήμα».
Το ίδιο επιφυλακτικά εκφράζεται ο Στέφεν Κάμπετερ αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο ως γνωστόν επανειλημμένα έχει απορρίψει η ελληνική κυβέρνηση:
«Έχουμε συμφωνήσει στο πλαίσιο του Eurogroup να περιμένουμε τα στοιχεία της τελικής έκθεσης της τρόικας. Κατόπιν αυτού θα αποφασίσει η ελληνική πολιτική και όχι η γερμανική κατά πόσο υπάρχει αναγκαιότητα νέων μέτρων, για παράδειγμα ενός νέου πακέτου (σσ. βοήθειας). Αυτό πάντα το τόνιζε ξεκάθαρα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε, όπως επίσης ότι πρόκειται για μια απόφαση των Ελλήνων και όχι για μια απόφαση γερμανικών ή ευρωπαϊκών οργάνων».
Όπως πιθανολογείται, το επιτόκιο για το νέο ελληνικό ομόλογο θα κυμανθεί κοντά στο 5%. Το ύψος του επιτοκίου, όμως, που πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ανέρχεται σε περίπου 1,5%. Εύλογη λοιπόν η ερώτηση γιατί η Ελλάδα να μην εξακολουθήσει να δανείζεται σε περίπτωση ανάγκης από τον ESM.
«Μια τέτοια ερώτηση δεν μπορώ να την απαντήσω εγώ ως γερμανός πολιτικός. Είναι, όμως, πασιφανές ότι η βοήθεια στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των ευρωπαίων εταίρων είναι συνδεδεμένη με όρους, ενώ τα χρήματα από την αγορά δεν είναι. Η επιλογή εναπόκειται στον ελληνικό πολιτικό κόσμο. Κατά τα άλλα, κανείς δεν ξέρει ακόμη εάν και με ποιο επιτόκιο θα τιμολογηθεί αυτό το ελληνικό ομόλογο».