Ο δρόμος για την Ελλάδα είναι μακρύς και καθόλου εύκολος, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, από το βήμα του συνεδρίου της ελληνικής Προεδρίας για τον Ανταγωνισμό.
Ο κ. Αλμούνια ευχήθηκε καλή επιτυχία στην έξοδο της χώρας στις αγορές και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ακολουθήσει τον σωστό δρόμο και θα τα καταφέρει στο τέλος να βγει από την κρίση.
«Θυμάμαι την αρχή της κρίσης του χρέους. Από τότε η Ελλάδα έχει θεσπίσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Η πορεία δεν έχει ακόμη τελειώσει. Ο δρόμος είναι μακρύς και καθόλου εύκολος. Δεν πρόκειται όμως για αγώνα ταχύτητας αλλά αντοχής», τόνισε ο κ. Αλμούνια.
Συνέστησε μάλιστα στην κυβέρνηση να μην χάσει ….«τη γραμμή του τερματισμού σε αυτό τον αγώνα».
Στη συνέχεια, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τόνισε ότι έχει γίνει καλή δουλειά σε ένα δύσκολο περιβάλλον ενώ πρόσθεσε: «Δεν είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά όσους δουλεύουν με τους κανόνες του παιχνιδιού για να δημιουργήσουν πλούτο και ανάπτυξη. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να στηριχθεί το έργο της επιτροπής».
Αναφέρθηκε στη σημασία της νέας Οδηγίας, που θα ψηφιστεί τις επόμενες μέρες, με την οποία θα αποζημιώνονται επιχειρήσεις και καταναλωτές από τη δράση των καρτέλ και ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει ένας διάλογος για τους πόρους λειτουργίας των εθνικών Επιτροπών Ανταγωνισμού.
Η εκτίμησή του είναι ότι η ανάπτυξη στην Ευρώπη στο μέλλον θα προέλθει από τις ψηφιακές υπηρεσίες, τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια και την τεχνολογία. Και σαν παράδειγμα ανέφερε: «Πολλοί θέλουμε μια ενιαία αγορά στις τηλεπικοινωνίες αλλά μέρη του ανταγωνισμού ανήκουν σε εθνικές αγορές, πρέπει να οικοδομηθεί περισσότερο η έννοια της ενιαίας αγοράς».
Ακόμη γνωστοποίησε ότι θα εκδοθεί λευκή βίβλος για τη βελτίωση των κανόνων ελέγχου στις επιχειρήσεις όπως για τους μετόχους μειοψηφίας (πχ μερίδια μειοψηφικά σε σχέση με τους άμεσα ανταγωνιστές καθώς οι εθνικές Αρχές θα κρίνουν αν πρέπει να διερευνηθεί κάτι περαιτέρω).
Για τις τράπεζες είπε ότι στηρίζει η ΕΕ τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά παρακολουθεί αν η μεγάλη βοήθεια που λαμβάνουν οι τράπεζες θα πάει στην πραγματική οικονομία. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, συνεχίζουν και μένουν σε θετικό δρόμο οι ελληνικές τράπεζες, αλλά παραμένουν οι προκλήσεις, για να γυρίσουν στην κερδοφορία.