Έξι στους 10 συμβούλους μάνατζμεντ στην Ελλάδα είναι αισιόδοξοι για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στο επόμενο δωδεκάμηνο, η οποία θα προέλθει από την προσδοκώμενη ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ ποσοστό 34% εκτιμά ότι η ύφεση θα συνεχισθεί.
Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας που διεξήγαγε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ), ο οποίος ιδρύθηκε το 1991 και αποτελεί τον επαγγελματικό συλλογικό φορέα των οργανωμένων εταιρειών συμβούλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με 53 εταιρείες – μέλη.
Οι εταιρείες αυτές, όπου απασχολούνται περισσότερα από 2.500 εξειδικευμένα στελέχη, Έλληνες επιστήμονες, πραγματοποιούν περισσότερο από 250 εκατ. ευρώ ετήσιο κύκλο εργασιών, έχοντας επενδύσει άνω των 70 εκατ. ελληνικής προέλευσης κεφάλαια.
O ΣΕΣΜΑ είναι από το 1992 μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδέσμων Συμβούλων Μάνατζμεντ (FEACO), συμμετέχοντας στην πενταμελή Εκτελεστική της Επιτροπή, ενώ η πρώτη τριμηνιαία έρευνα που παρουσιάζει αφορά το ΕΣΠΑ και υποστηρίζεται από τις εταιρείες- μέλη KPMG, PricewaterhouseCoopers, Accenture, Planning, Redeplan, Stochasis, TEC.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν βελτίωση των οικονομικών συνθηκών είναι σχεδόν ίσο με εκείνο αυτών που προβλέπουν αύξηση του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης, δηλαδή ανάκαμψη ή τουλάχιστον ηπιότερη ύφεση. Υπάρχει, ωστόσο και ένα μεγάλο μερίδιο συμβούλων, 34,0%, που θεωρεί ότι η ύφεση θα συνεχιστεί.
Οι προσδοκίες αυτές είναι συμβατές με τις οικονομικές εξελίξεις, τους άλλους δείκτες οικονομικού κλίματος και τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών και ερευνητικών κέντρων για την ελληνική οικονομία.
Από την άλλη πλευρά, οι προβλέψεις για την ανεργία δεν είναι ευοίωνες. Μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει κάμψη της ανεργίας το επόμενο δωδεκάμηνο.
Φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι η προσδοκώμενη βελτίωση της οικονομικής συγκυρίας δεν θα έχει άμεσες επιδράσεις στην απασχόληση. Ενθαρρυντικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων προβλέπει κάμψη της ανεργίας και μόνο ένα μικρό μερίδιο εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξησή της.
Από την έρευνα προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα ως προς τους κυριότερους παράγοντες που δημιουργούν εμπόδια στην επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Οι απαντήσεις δεν προκαλούν έκπληξη. Δείχνουν ότι είναι κυρίως οι ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού που δρουν ανασχετικά στην επιχειρηματική ανάπτυξη.
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις αποδίδουν τη μεγαλύτερη σημασία στις συχνές αλλαγές του φορολογικού συστήματος και ακολούθησαν η αναποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και έλλειψη συνέχειας στη λειτουργία της κρατικής μηχανής. Άλλοι παράγοντες είναι η στενότητα κεφαλαίων, δανειακών και μη, και η υψηλή φορολογία.
Η πορεία του ΕΣΠΑ
Κατ’ αρχήν, οι σύμβουλοι είναι αρκετά επικριτικοί όσον αφορά την κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ. Γενικά πιστεύουν ότι η τρέχουσα κατανομή δεν προάγει σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη και αναδιάταξη της ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, μεγάλη πλειονότητα των συμβούλων, 78,0%, πιστεύει πως η τρέχουσα κατανομή μεταξύ των διαφόρων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων μόνο σε μέτριο βαθμό προάγει την ανάπτυξη. Αντίστοιχες ήταν και οι απόψεις για τη συμβολή του ΕΣΠΑ όσον αφορά την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Οι διατιθέμενοι πόροι του ΕΣΠΑ θα πρέπει να συμβάλουν στη βελτίωση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.
Προκρίνονται επίσης οι υποδομές και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης. Όλοι αυτοί συνιστούν παράγοντες ύψιστης σημασίας για την αναδιάρθρωση και την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Από την άλλη πλευρά, δεν θεωρούνται αποτελεσματικές οι μη εναρμονισμένες δράσεις, σύμφωνα με τις ανάγκες βιώσιμης ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας, όπως π.χ. των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, και προτείνεται η αναδιαμόρφωσή τους, με στόχο την άμεση δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Διερευνήθηκαν επίσης οι διαπιστώσεις των συμβούλων για τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις – πελάτες τους όταν επιδιώκουν την ενίσχυσή τους μέσω του ΕΣΠΑ.
Τα σοβαρότερα προβλήματα σχετίζονται με τη στενότητα χρηματοδότησης. Πρώτη σε ένταση είναι η δυσκολία χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα. Ακολουθούν οι καθυστερήσεις των εκταμιεύσεων και η αδυναμία κάλυψης της ίδιας συμμετοχής.
Η έρευνα κατέδειξε επίσης και τα ζητήματα που δημιουργούνται από τις διαδικασίες ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Η πλειονότητα των συμβούλων θεωρεί ότι οι μεγαλύτερες δυσκολίες δημιουργούνται κατά το στάδιο της εκταμίευσης λόγω των παρατηρουμένων καθυστερήσεων.
Δεύτερο σε σημασία πρόβλημα είναι η τήρηση των υποχρεώσεων υλοποίησης των ενισχυόμενων δράσεων.