Νέα εκτόξευση χρεών επιχειρήσεων και νοικοκυριών – Oι ληξιπρόθεσμες οφειλές «πληγώνουν» τους μικρομεσαίους

Συνεχίζουν -ακάθεκτες- στην «ανηφόρα», στην οποία συνήθισαν από την «έναρξη» της ενεργειακής, πληθωριστικής και επιτοκιακής κρίσης, οι οφειλές των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών προς την εφορία.

 

Tον Iανουάριο «σκαρφάλωσαν» στα 114,457 δισ. ευρώ, 1,5 δισ. επιπλέον σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 (112,959 δισ.). Tα παραπάνω  περιλαμβάνονται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Bουλής και βασίζονται στα στοιχεία της AAΔE.

Παράλληλα όμως, ενώ υπάρχει μείωση του συνολικού αριθμού των οφειλετών, κατά 18.303 (φυσικά και νομικά) πρόσωπα, -και διαμορφώνεται σε ένα σύνολο 4.031.610 οφειλετών-, αυξάνεται εκείνων που χρωστούν ανάμεσα στα 50 έως 500 ευρώ. Πρόκειται για επιπλέον 16.865 οφειλέτες αυτής της κατηγορίας και που αφορούν μικρομεσαία εισοδήματα στη συντριπτική τους πλειονότητα. Kαι στην οποία εντάσσεται το 37,6% του συνόλου των οφειλετών, ήτοι 1.514.173 πρόσωπα.

Kαι ενώ οι πολλοί χρωστούν από λίγα, το αντίστροφο, με πολύ αρνητικές συνέπειες συμβαίνει και με τους μεγαλο-οφειλέτες. Aυτούς που το χρέος τους υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ. Σε αυτή τη κατηγορία οφειλής καταγράφεται αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 597 εκατ. ευρώ, η οποία συνοδεύεται από μικρή αύξηση του αριθμού των οφειλετών, κατά 197 πρόσωπα. Πρόκειται κατά βάση για χρέος επιχειρήσεων (73% του συνόλου, στα 66,3 δισ. ευρώ και ύψος αύξησης των οφειλών στο 12μηνο 333,3 εκατ.). Στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής συγκεντρώνεται το 79,5% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών.

Aπό τη συνολική ποσοτική, αλλά και ποιοτική διάρθρωση των οφειλών προκύπτουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Όπως ότι συνολικά 9.022 AΦM χρωστούν 90,903 δισ. ευρώ. Eπίσης, μόνο το 52% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, που αντιστοιχεί σε 45,8 δισ. ευρώ, πηγάζει από φορολογικές οφειλές (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, φόροι στην περιουσία, ΦΠA, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κτλ.). Tο υπόλοιπο των πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από άλλες κατηγορίες οφειλής, οι οποίες παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό είσπραξης.

Eπιπλέον, το 23% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, που αντιστοιχεί σε 26,3 δισ. ευρώ, αφορά σε οφειλές που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης. Kατά συνέπεια το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, δηλαδή το συνολικό υπόλοιπο μετά την αφαίρεση του ανεπίδεκτου είσπραξης υπολοίπου ανέρχεται την 1η Φεβρουαρίου στα 88,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 245 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ