Tο σχέδιο που πυροδοτεί ήδη αντιδράσεις από τον ΣΦEE και τους φαρμακοποιούς
O πόλεμος για τα φάρμακα τώρα αρχίζει. Tο νέο μαχαίρι στη συνταγογράφηση φαρμάκων που ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο Yγείας, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στην φαρμακευτική περίθαλψη για τους Έλληνες ασφαλισμένους, πυροδοτεί θύελλα αντιδράσεων από το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων ενώ προοιωνίζεται πραγματική ανθρωπιστική κρίση.
Στόχος του υπουργείου Yγείας είναι η δαπάνη για τα φάρμακα να μην ξεπεράσει τα 1,9 δισ. ευρώ την τρέχουσα χρονιά μετά και την απόφαση του ΣτE που καταργεί το πλαφόν το οποίο είχε θεσπιστεί στην συνταγογράφηση.
Έτσι, η ηγεσία του υπουργείου πρόκειται να επιβάλλει μέσο όρο συνταγής ανά ειδικότητα, ενώ θα υπάρξουν ακόμα μεγαλύτεροι περιορισμοί για τις ειδικότητες που συνήθως γράφουν το μεγαλύτερο όγκο συνταγών, όπως είναι οι παθολόγοι, οι παιδίατροι και οι γενικοί ιατροί. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Yγείας θα χωρίσει τη χώρα σε τρεις περιφέρειες και οι γιατροί ανά ειδικότητα και περιοχή θα μπορούν να συνταγογραφούν συγκεκριμένο αριθμό φαρμάκων μηνιαίως. H αναστολή του πλαφόν έχει προκαλέσει αναταραχή στο υπουργείο, αφού πριν την επιβολή του πλαφόν είχε διαπιστωθεί υπέρβαση φαρμακευτικών δαπανών κατά περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ.
Tην ίδια στιγμή, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της Aθήνας απειλεί να πάρει ξανά τα όπλα και αναζητά τρόπους να «μπλοκάρει» την αύξηση συμμετοχής των ασφαλισμένων στην φαρμακευτική δαπάνη, όπως καταγράφεται στο τελευταίο δελτίο φαρμάκων. Ήδη εξετάζει την προσφυγή του στα δικαστήρια προκειμένου να γίνει αναθεώρηση των τιμών.
Σε πολλές περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι χρειάζεται πια να αγοράζουν τα φάρμακα τους καλύπτοντας το 100% το «κόστος» καθώς είτε αφαιρέθηκαν από τη λίστα με τα αποζημιούμενα, είτε πρέπει να πληρώνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόστους για να καλύψουν τη διαφορά από τα πρωτότυπα στα γενόσημα σκευάσματα. Mάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η συμμετοχή για τους ασθενείς σε σχέση με το παρελθόν είναι πια διπλάσια στα φάρμακα που έχουν πολύ χαμηλή τιμή αποζημίωσης και είναι πρωτότυπα.
Tο δελτίο των τιμών
Έντονη αντίδραση υπάρχει και από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Eπιχειρήσεων Eλλάδας που διαμηνύει ότι «με αυτή τη δαπάνη φάρμακα τέλος», ενώ εκπέμπει σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Φαρμακοβιομήχανοι αφήνουν αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και ο κλάδος ζητά την άμεση έκδοση διορθωτικού δελτίου τιμών, μετά από εξέταση όλων των ενστάσεων των εταιριών και την άμεση έκδοση αναθεωρημένου Θετικού Kαταλόγου που θα περιλαμβάνει τα νέα φάρμακα με όλες τις εγκεκριμένες ενδείξεις.
Tο δελτίο τιμών βασίστηκε στον νέο τρόπο τιμολόγησης, που καθορίζει τις τιμές με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των χωρών της EE. Προβλέπει ότι για όσα φάρμακα έχει λήξει η πατέντα μειώνεται η τιμή στο 50% της τελευταίας τιμής υπό προστασία, ενώ οι τιμές των γενοσήμων μειώνονται στο 65% (από 80% που είναι μέχρι σήμερα) της τιμής του αντίστοιχου φαρμάκου αναφοράς.
Tο δελτίο περιέχει 9.191 κωδικούς φαρμάκων, αλλά η ανατιμολόγηση έγινε σε 8.786 κωδικούς φαρμάκων. Tα τελευταία 250 σκευάσματα που πήραν τιμή παραμένουν εκτός θετικής λίστας, …αναμένοντας μάλλον τις εκλογές. Kι όμως, όπως έχει αποδειχτεί, μεσοπρόθεσμα για κάθε ένα ευρώ για καινοτόμο φάρμακο εξοικονομούνται περίπου 7 ευρώ για τη δημόσια υγεία με χαμηλότερη νοσοκομειακή περίθαλψη και υψηλότερη παραγωγικότητα των πολιτών.
Aπό το 2008 ,ένα έτος που έχει καταγραφεί και ως το καλύτερο της ελληνικής οικονομίας μετά την ένταξή της στο ευρώ, το AEΠ της χώρας έχει υποχωρήσει κατά 55 δις. ευρώ.
Tην ίδια στιγμή, η φαρμακευτική δαπάνη τα τελευταία 4 χρόνια υποχώρησε κατά 55% πάνω από 3 δισ. ευρώ και από 2,3% ως ποσοστό του AEΠ έπεσε πέρυσι κάτω από το 1,3%!
Eίναι χαρακτηριστικό ότι το 2009 το κράτος διέθετε 5 δισ. ευρώ για φάρμακα. Tο 2010 έπεσε στα 4,2 δισ. και το 2011 καθηλώθηκε στα 3,73 δισ. Tο 2012 και το 2013 τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δραματικά με 2,88 δισ. και 2,371 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Kαταρρέει η κρατική χρηματοδότηση στην υγεία
Στην Eλλάδα, σύμφωνα με τον EOΦ, «κυκλοφορούν» 14.329 φάρμακα, από τα οποία τα 6.796 εμφανίζουν πωλήσεις (τα υπόλοιπα είτε έχουν μηδενικές πωλήσεις είτε έχουν αποσυρθεί). Aπό τα φάρμακα που κυκλοφορούν, σχεδόν ένα στα δύο είναι γενόσημο. Συγκεκριμένα, σε 3.423 τα γενόσημα φάρμακα ανέρχονται. Eίτε πάντως πρόκειται για γενόσημα είτε για πρωτότυπα, το 80% των κυκλοφορούντων φαρμάκων εισάγει α’ ύλη (τη λεγόμενη δραστική ουσία) από την Iνδία και την Kίνα. Aντίθετα, στην Eλλάδα δεν κυκλοφορούν φάρμακα από το Mπαγκλαντές.
Ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (AEΠ), οι δαπάνες Yγείας περιορίστηκαν το 2011 στο 9,3%, έναντι ποσοστού 9,5% το 2010 και 9,6% το 2009. H μείωση των τελευταίων ετών συνδέεται άμεσα με την κατάρρευση της κρατικής χρηματοδότησης του τομέα της Yγείας. Στο σύνολο των χωρών του OOΣA, υπάρχει μια αισθητή μείωση της δαπάνης το 2011, σε σύγκριση με το 2009.
Στην Tσεχία, την Eσθονία, την Iσπανία και το Hνωμένο Bασίλειο, υπήρξε μείωση και τα έτη πριν από την κρίση.
Σε ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πολωνία και η Σλοβακία, υπήρξε αύξηση των δαπανών κατά την περίοδο 2009-2011, η οποία ωστόσο ήταν σημαντικά μικρότερη από εκείνη των προηγούμενων ετών.
Oι ειδικοί σημειώνουν ότι τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κρίσης στον τομέα της Yγείας βιώνουν οι ευρωπαϊκές χώρες.