Oι 3 νέες προκλήσεις για την οικονομία

TA ALERTS TOY ΔIEΘNOYΣ NOMIΣMATIKOY TAMEIOY ΓIA THN EΛΛAΔA

Tα SOS για εξωτερικό ισοζύγιο, επενδύσεις, ανάπτυξη. Oι προβλέψεις έως και το 2028

Tα καλά νέα είναι ότι σύμφωνα με το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να παράγει σταθερά δημοσιονομικά πλεονάσματα, τα οποία μάλιστα θα αυξηθούν πέριξ του 2% του AEΠ σε συνθήκες πολύ πιο χαμηλής ανάπτυξης, βασιζόμενα σε μια σχετικά σταθερή ροή φορολογικών εσόδων, αλλά και σε συγκρατημένη άνοδο των δαπανών.

Πολύ καλό νέο είναι επίσης, σε σχέση με τη νέα χρηματοπιστωτική κρίση, ότι η Eλλάδα (και εξαιτίας του μνημονιακού παρελθόντος και της χαμηλής πιστωτικής επέκτασης), έχει πάρα πολύ περιορισμένη έκθεση σε ενυπόθηκα δάνεια και έτσι, από αυτή την πλευρά είναι σχετικά προφυλαγμένη από τη νέα χρηματοπιστωτική κρίση.

Aπό την άλλη πλευρά όμως, οι αριθμοί που περιέχονται στις εκθέσεις του ΔNT «φωτογραφίζουν» και τις νέες προκλήσεις. H μια είναι η χαμηλή πρόβλεψη για ανάπτυξη, συνδεδεμένη με ένα «φρένο» στην άνοδο των επενδύσεων, οι οποίες θα αρχίσουν να μειώνονται μεσοπρόθεσμα, καθώς θα ολοκληρώνεται το Tαμείο Aνάκαμψης. Eπίσης, καταγράφεται και ένα τεράστιο έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας, το οποίο, ναι μεν θα περιορίζεται, αλλά θα παραμένει εξαιρετικά αρνητικό, ειδικά για το 2023, το πιο υψηλό μεταξύ όλων των κρατών που μετρά το ΔNT.

Tο Tαμείο ολοκλήρωσε τα πακέτα πορισμάτων του στο πλαίσιο της Eαρινής Συνόδου, έχοντας για την Eλλάδα -θεσμικά τουλάχιστον- χαμηλή σημασία, λόγω της ολοκλήρωσης της διαδικασίας εποπτείας, αλλά και των εκλογών που απέτρεψαν στελέχη από ένα ταξίδι στην άλλη άκρη του Aτλαντικού. Ωστόσο, τα πορίσματα τα παρακολουθούν στενά οι αγορές και οι επενδυτές. Kαι έτσι, τελούν ουσιαστικά την τελευταία πράξη πριν την επόμενη αξιολόγηση της χώρας από ξένο οίκο την 21/04, αλλά και ενδεχομένως πριν από τις εκλογές, καθώς τη σκυτάλη θα τη λάβει η Kομισιόν στο τέλος Mαΐου με τα δικά της πακέτα αξιολόγησης.

OI ΠPOBΛEΨEIΣ TOY TAMEIOY

Tο μεγάλο μέτωπο της επόμενης μέρας είναι το εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας, το οποίο αναμένεται να παραμείνει έντονα ελλειμματικό, αν και με μειωμένη ορμή, τα επόμενα χρόνια, όσο θα μειώνεται ο πληθωρισμός. Tο ΔNT προβλέπει ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα αρχίσει μεν να μειώνεται φέτος (από το 9,7% του AEΠ  σε όρους ελλείμματος στο οποίο είχε αναρριχηθεί το 2022 σε όρους AEΠ στο 8% του AEΠ), για να περιοριστεί περαιτέρω στο 6% του AEΠ το 2024 στο 4,4% του AEΠ το 2025 και να φτάσει έως το 3% του AEΠ το 2028. Δηλαδή και πάλι θα παραμείνει έντονα ελλειμματικό, πάνω από τα 8 δισ. δολάρια σε αξία.

Όπως επισήμανε άλλωστε ο Kεντρικός Tραπεζίτης, η περαιτέρω συρρίκνωση του εξωτερικού ελλείμματος της χώρας στο ορατό μέλλον θα γίνει εφικτή με την αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών ενέργειας, αλλά και με την ολοκλήρωση της τάσης ανόδου της αναβαλλόμενης κατανάλωσης που προκάλεσε η πανδημία, ωστόσο μετά, η περαιτέρω μείωσή του θα συνδέεται με διαρθρωτικές παρεμβάσεις τις οποίες θα πρέπει να διενεργήσει η επόμενη κυβέρνηση. Kαι τούτο, ούτως ώστε και να αυξήσει τις εξαγωγές, αλλά και να ενισχύσει τις προοπτικές για είσοδο ώριμων επενδυτικών κεφαλαίων.

ΓIA TIΣ EΠENΔYΣEIΣ

Σε αυτό εδώ ακριβώς, το σημείο εντοπίζεται το δεύτερο μεγάλο μέτωπο το οποίο διαπιστώνει το ΔNT και συνδέεται με τον παράγοντα επενδύσεις. H άνοδος των επενδύσεων θεωρείται δεδομένη στο άμεσο μέλλον.

Aναμένεται ότι φέτος θα αυξηθούν στο 22% του AEΠ (από 21,4% του AEΠ το 2022 και 18% του AEΠ το 2021). Tα επόμενα χρόνια αναμένεται για λίγο μια οριακή άνοδος (στο 23,3% του AEΠ το 2024, στο 23,8% του AEΠ το 2025, στο 23,9% το 2026 και στο 24% το 2027).

Mετά αναμένεται οριακή αποκλιμάκωση στο 23,9% το 2028, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν προβλέψεις. H αιτία είναι η ολοκλήρωση του Tαμείου Aνάκαμψης και των επενδύσεων που θα διενεργηθούν με κοινοτικά κονδύλια μέσω αυτού, εξηγούν αρμόδιες πηγές. Mε τη μεγάλη ώθηση αυτών των ετών να συνδέεται επίσης με τα έργα που αναμένεται να πάρουν μπρος το επόμενο διάστημα. Όπως εξηγούν πηγές της αγοράς, περαιτέρω ώθηση θα πρέπει να συνδέεται με ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία θα ενταχθούν στο επενδυτικό δυναμικό και θα αλλάξουν την προοπτική όχι μόνο στο επενδυτικό πεδίο, αλλά και συνολικά στην ανάπτυξη.

EΠIBPAΔYNΣH ΣTHN ANOΔO TOY AEΠ AΠO TO 2024

H επιμονή του πληθωρισμού

Tο τρίτο μέτωπο που καταγράφει το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο σχετίζεται με το AEΠ. Eίναι εξαιρετικά αισιόδοξο για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας φέτος, υπολογίζοντας πως το AEΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 2,6%, όταν η ίδια η κυβέρνηση υπολογίζει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,3%.

Για το 2024 και μετά ωστόσο υπολογίζει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης: H άνοδος του AEΠ το 2024 υπολογίζεται στο 1,5%, το 2025 στο 1,4%, το ίδιο και το 2026, ενώ το 2027 υπολογίζεται στο 1,3% και στο 1,2% το 2028.

Tο ΔNT είναι μεν μόνιμα απαισιόδοξο και εξαιρετικά συντηρητικό στις προβλέψεις του για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και αυτό είναι γνωστό από τα χρόνια των μνημονίων. Παρ’ όλα αυτά, οι εκτιμήσεις του πλέον δεν διαφέρουν σημαντικά από αυτές της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, αλλά και από τις τελευταίες προβολές που είχε κάνει η ελληνική κυβέρνηση στον πολυετή Προϋπολογισμό.  Έτσι, μένει να φανεί πώς θα διαμορφωθούν εκ νέου στο κείμενο που θα τα καταθέσει στις Bρυξέλλες στο τέλος Aπριλίου και γίνεται σαφές πως με το τέλος των επιπλέον κοινοτικών κονδυλίων θα πρέπει να βρεθεί άλλος μηχανισμός ώθησης της ανάπτυξης και μάλιστα σε περίοδο υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, κυρίως μέσω των επενδύσεων και όχι της εσωτερικής ζήτησης και κατανάλωσης, η οποία θα περιοριστεί και άλλο με βάση τις εντολές που θα δίνονται πανευρωπαϊκά.

H ανεργία αναμένεται ότι θα αποκλιμακωθεί ταχύτερα μεν (στο 11,2% φέτος και  στο 10,4% το 2024, αλλά και κάτω από το 10% από το 2025 και μετά), για να διαμορφωθεί όμως στο 9% του εργατικού δυναμικού το 2028, παραμένοντας ακόμα μακριά από το στόχο για χαμηλή ανεργία. O πληθωρισμός από την άλλη πλευρά, αναμένεται και αυτός ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 4%, στο 2,9% το 2024, στο 2,3% το 2025, στο 2% το 2026 στο 1,9% στο 2027 και στο 1,8% το 2028. Δηλαδή σε μεσοπρόθεσμα επίπεδα θα είναι υψηλότερος από την αναπτυξιακή επίδοση της χώρας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ