Ανενεργό και το σύστημα με τα GPS – Υπομονή συστήνει το ΥΠΟΙΚ
Ούτε το 25% ων πρατηρίων που έχουν εγγραφεί πανελλαδικά στο μητρώο της ΓΓΠΣ δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει να αποστέλλουν στοιχεία για τις αγορές και πωλήσεις καυσίμων προκειμένου να ελεγχθεί ποιος δηλώνει αληθινές ποσότητες και ποιος όχι, σε μια περίοδο μάλιστα που ενόψει καλοκαιριού η κατανάλωση βενζίνης αναμένεται να αυξηθεί.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του energypress.gr, σε σύνολο 2.200 πρατηρίων, που έχουν καταγραφεί στην υπηρεσία Μητρώου της ΓΓΠΣ πανελλαδικά (Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Ιωάννινα), διαπιστώθηκε ότι μόνο 1.500 έχουν εισαγάγει σωστά τα δεδομένα τους στο σύστημα (αριθμό δεξαμενών, χωρητικότητα κ.λπ.) -και εξ αυτών μόλις 500 πρατήρια ξεκίνησαν, κατά το τελευταίο διάστημα, να αποστέλλουν συστηματικά στοιχεία για τις αγορές και πωλήσεις τους.
Επιπλέον, για ένα αριθμό 700 πρατηρίων διαπιστώθηκε ότι είχαν εισάγει λάθος δεδομένα στο σύστημα, και ειδοποιήθηκαν να τα διορθώσουν, προκειμένου μόλις το κάνουν να αποστείλουν στοιχεία για εισροές-εκροές αναδρομικά.
Τέλος, υπάρχει και μια άλλη κατηγορία, 30-40 πρατηρίων πανελλαδικά, που «σνομπάρουν» εντελώς το σύστημα, και για τα οποία θα σταλεί σύντομα λίστα στο ΣΔΟΕ είτε για επιβολή προστίμου 50.000 ευρώ είτε για αφαίρεση άδειας.
Το ερώτημα πάντως είναι, τι ευρήματα έχουν προκύψει από τις λιγοστές έστω διασταυρώσεις που έγιναν στα 500 πρατήρια που αποστέλλουν στοιχεία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ένα μικρό αριθμό διαπιστώθηκε ασυμφωνία μεταξύ αγορών και πωλήσεων, καθώς οι ποσότητες δεν ταυτίζονται μεταξύ τους.
Πολύπλοκο το όλο έργο, ισχυρίζεται το ΥΠΟΙΚ
Από την πλευρά του, το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι η διασύνδεση των συστημάτων εισροών εκροών των βενζινοπωλών με την ΓΓΠΣ είναι ικανοποιητική, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο έργο είναι πολύπλοκο και απαιτεί σημαντικούς ανθρώπινους και υλικούς πόρους για την υλοποίηση του καθώς και προηγμένη τεχνογνωσία.
“Τα όποια προβλήματα και καθυστερήσεις παρουσιάζονται επιλύονται σε συνεργασία με τους πρατηριούχους και τους εγκαταστάτες των συστημάτων. Ωστόσο, η η πολιτική βούληση του Υπουργείου Οικονομικών για την υλοποίηση του συστήματος που θα συνεισφέρει σημαντικά στην πάταξη του λαθρεμπορίου παραμένει”, σημειώνει.
Το γιατί υπάρχει ακόμη τόσο μεγάλη δυστοκία στη συμμόρφωση, μπορεί να οφείλεται τόσο σε κωλυσιεργία κάποιων πρατηριούχων όσο και στην καθυστέρηση, από πλευράς ΓΓΠΣ, να ολοκληρώσει μια σειρά από δοκιμαστικά τεστ για το πώς θα ανταποκριθούν οι servers της.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι πρόσφατα η ΓΓΠΣ «έτρεχε» ένα πιλοτικό πρόγραμμα αποστολής στοιχείων από πολύ περιορισμένο αριθμό πρατηριούχων (μόλις 18 πανελλαδικά ή ένας για κάθε εγκεκριμένο εγκαταστάτη συστημάτων εισροών-εκροών) προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα λογισμικά των βενζινάδικων είναι συμβατά με αυτό της Γραμματείας. Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες.
Ανενεργό το σύστημα με τα GPS
Την ίδια στιγμή, ανενεργό συνεχίζει να παραμένει το μέτρο με τα GPS σε βυτιοφόρα και πλωτά μέσα (σλέπια) και ουδείς γνωρίζει πότε θα ενεργοποιηθεί. Η μεν ΓΓΠΣ υποστηρίζει ότι το κέντρο υποδοχής στοιχείων έχει παραληφθεί, αλλά ακόμη δεν έχουν πιστοποιηθεί οι συσκευές GPS από το Υπουργείο Μεταφορών.
Το τελευταίο υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία ενημέρωση ότι έχει παραληφθεί από τη ΓΓΠΣ το κέντρο υποδοχής των στοιχείων, και πως μόλις αυτό γίνει, θα απαιτηθούν 6-8 μήνες προκειμένου να ετοιμαστούν οι προδιαγραφές των GPS.
Τέλος, άγνωστο παραμένει και το αν γίνονται έλεγχοι από την τροχαία στα βυτιοφόρα και από το λιμενικό στα σλέπια για το αν φέρουν σήμανση (είναι υποχρεωτική από τον Δεκέμβριο). Στους δρόμους πάντως κυκλοφορούν ακόμη πολλά λευκά βυτιοφόρα…