Την ανάγκη να αντιστραφεί ο διάλογος με την Τουρκία εκκινώντας από την εξομάλυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όχι από το Κυπριακό προκειμένου να επιλυθούν πρώτα τα πιο εύκολα ζητήματα, όπως είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ σημείωσε ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός, Υπουργός Εξωτερικών την περίοδο 2013-2015 και καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στον κ. Αθανάσιο Έλλις, αρχισυντάκτη της αγγλικής έκδοσης της εφημερίδας Καθημερινή στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Όπως σημείωσε, είναι απαραίτητος ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αλλά από μόνος του αποτελεί επαρκή στρατηγική ενώ τόνισε ότι επιβάλλεται να επανέλθουμε στις συζητήσεις με την Τουρκία για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στρατιωτικά. Επιλύοντας τα πιο εύκολα ζητήματα των σχέσεων των δύο χωρών, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως θα μπορέσουν στην συνέχεια να τεθούν υπό διαπραγμάτευση και τα πιο δύσκολα εντός του νατοϊκού πλαισίου ενώ ανέφερε πως θα πρέπει να σπάσει ο φαύλος κύκλος των στερεοτύπων.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την αξιοποίηση του ανοιχτού παράθυρου ευκαιρίας για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.
Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα των σχέσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας την επόμενη ημέρα των εκλογών ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η χώρα θα σεβαστεί όποιο αποτέλεσμα υπάρξει στην Τουρκία. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή τόνισε πως κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ερντογάν δεν υπήρξαν μεγάλες κρίσεις στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά ισχυρές διακυμάνσεις ενώ σημείωσε πως υπήρξαν μεγαλύτερες εντάσεις σε περιόδους με «κεμαλική ατμόσφαιρα» στη γειτονική χώρα.
Μιλώντας για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό και στις εξελίξεις των εκλογών ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ, ως το 3ο μεγαλύτερο κόμμα με μεγάλη ιστορία, εντυπωσιακές εκλογικές επιδόσεις τα τελευταία 35 χρόνια και έχοντας σηκώσει δυσανάλογο βάρος ιστορικά δεν μπορεί να είναι συμπλήρωμα ή εγγυητής των πολιτικών εξελίξεων. Αντιθέτως, είπε, πρέπει να έχει τη στρατηγική ικανότητα να επιβάλει τη γραμμή και το πλαίσιο που κινείται ελληνική πολιτική σκηνή. «Πολλοί θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Περισσότεροι αντιλαμβάνονται τη σημασία της συνεργασίας, στο επίπεδο της διαφάνειας, στην νομιμοποίηση, στις συναινέσεις καθώς και στις προκλήσεις των επόμενων 3 ετών – που θα είναι πιο δύσκολα από τα προηγούμενα – καθώς δεν υπήρχαν δημοσιονομικοί περιορισμοί και υπήρχε η δυνατότητα για πολλές παροχές, χωρίς μείζονα διακυβεύματα στην εξωτερική πολιτική» ανέφερε.
Παράλληλα, τόνισε πως πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με άλλους όρους το μοντέλο πολιτικής εξουσίας υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από ένα μοντέλο αυταρχικό και προσωποκεντρικό.
Ερωτώμενος για τις πιθανές συνεργασίες την επόμενη ημέρα των εκλογών για τη δημιουργία κυβέρνησης τόνισε πως η σημερινή συγκυρία δε θυμίζει σε τίποτα εκείνη του 2012 καθώς σήμερα η χώρα έχει επανέλθει στην κανονικότητα και βρίσκεται κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, υπάρχει βελτίωση του δημόσιου χρέους και δεν υπάρχουν απειλές ή έκτακτες συνθήκες. Υπογράμμισε, επίσης, πως αν η Νέα Δημοκρατία αποδίδει τόση σημασία, όση ακούγεται στη δημόσια σφαίρα, στη σχέση της με το ΠΑΣΟΚ, τότε θα έπρεπε η συμπεριφορά της προς το κόμμα και τον αρχηγό να ήταν καλύτερη. Όπως είπε, συντηρείται η ένταση και προεκλογικά γύρω από το ζήτημα των υποκλοπών ενώ χαρακτήρισε ως προσβολή για την πορεία του ΠΑΣΟΚ τις κατηγορίες για πιθανή συνεργασία με τον κ. Βαρουφάκη με σκοπό την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Πρέπει να σέβονται όλοι την ιστορία. Είναι βαθιά προσβλητικό. Δείχνει ότι δε σέβονται τις ευαισθησίες ενός κόμματος» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.