Κρίσιμος για την οικονομική πορεία της χώρας, αλλά και για τις περαιτέρω εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, θα είναι ο Μάρτιος, με επίκεντρο την καθοριστική σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 24 και 25 Μαρτίου.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διαπιστώνει ότι η αρχική αισιοδοξία για αποφάσεις των «27», που θα έδιναν συνολική απάντηση στην ελληνική κρίση ελλείμματος και χρέους, ήταν υπέρμετρη.
Το Βερολίνο θα συναινέσει μόνο στην επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, μεταθέτοντας τα όποια περαιτέρω μέτρα στήριξης προς την Ελλάδα στο μέλλον, σε ευθεία μάλιστα συνάρτηση με την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου, που κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, φέρεται να τόνισε ότι «δεν τηρείται».
Πλέον, από την Αθήνα εκφράζονται φόβοι ότι την επομένη της συνόδου κορυφής η ελληνική οικονομία διατρέχει τον κίνδυνο να βρεθεί εκ νέου στη δίνη των αγορών.
Οι όποιες εξελίξεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται ότι θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού στο εσωτερικό της χώρας, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζει σημάδια κόπωσης και απουσία συντονισμού, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος συμπεριφέρεται πλέον ως «κινούμενη άμμος».
Από το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδεται, ως ήταν αναμενόμενο, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Ομως, με δεδομένες τις αβεβαιότητες της περιόδου, ουδείς μπορεί να τις αποκλείσει, ενώ εσχάτως έχει επανακάμψει η φιλολογία περί ενός «διορθωτικού» ανασχηματισμού, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις προς τον κ. Παπανδρέου για την ενίσχυση του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης.