Tο 2014 θα είναι η χρονιά που θα ορίσει τη νέα πραγματικότητα της αγοράς ακινήτων, λαμβάνοντας υπόψη πως το 2013 ήταν για την αγορά ακινήτων η πρώτη χρονιά που φάνηκε σταθεροποίηση της πτωτικής τάσης των μισθωτικών και αγοραίων αξιών αλλά και η διαμόρφωση μιας νέας βάσης αξιών.
Οι τιμές ανά κατηγορία ακινήτων
Όπως φαίνεται και στον πίνακα, στους γραφειακούς χώρους, τα ενοίκια και οι αποδόσεις για τα κτίρια Α’ κατηγορίας παρέμειναν στα επίπεδα του 2012, με τη Λ. Κηφισίας και το κέντρο της Αθήνας να παραμένουν οι πιο δημοφιλείς περιοχές. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κυμαίνονται, βέβαια, και τα ενοίκια καθώς και οι αποδόσεις των καταστημάτων σε Ερμού, Κηφισιά, Γλυφάδα και Κολωνάκι.
Τα εμπορικά κέντρα είναι αυτά που έχουν επηρεαστεί το λιγότερο από την οικονομική κρίση και διατηρούν τις καλύτερες μισθωτικές αξίες αλλά και τα υψηλότερα ποσοστά πληρότητας. Η νέα τάση που παρουσιάζεται στον κλάδο είναι το άνοιγμα μεγάλου αριθμού καταστημάτων εστίασης στη θέση πρώην μικρών εμπορικών καταστημάτων.
Η διαρκής αύξηση στις αφίξεις τουριστών από το 2004, οδήγησε σε μια αύξηση των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας που έφτασε κατά μέσο όρο στο 20% την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με τη NAI Hellas, η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων στην Ελλάδα πρό κρίσης κυμαινόταν από το 45% έως το 50%, ενώ μετά το 2009, το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε στο 34% (το 2012). Το 2013 η μέση πληρότητα αυξήθηκε στο 40% και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2014.
Για το 2013 τα ετήσια έσοδα ανά δωμάτιο ξενοδοχείου ξεπέρασαν τα 30.000 ευρώ για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων και τα 20.000 ευρώ για τα ξενοδοχεία 4*, ενώ αυξημένη εκτιμάται ότι θα είναι και η μέση ημερήσια τιμή δωματίων τόσο σε 5* όσο και σε 4* ξενοδοχεία.