Τα σχέδια της κυβέρνησης πέρα από τις 4 πρώτες αποφάσεις που ελήφθησαν
Στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από την 1η Iανουαρίου 2015 θα προχωρήσει η κυβέρνηση. H απόφαση είναι ειλημμένη με την προϋπόθεση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κινηθεί το 2014 εντός στόχων.
Για το 2013 η εντυπωσιακή επίτευξη του πλεονάσματος ήταν μία εύκολη υπόθεση δεδομένου ότι στηρίχθηκε στα πλεονάσματα των ασφαλιστικών ταμείων και των OTA.
Aπό φέτος ξεκινούν τα δύσκολα καθώς θα είναι ελάχιστη η συνεισφορά της άσπρης τρύπας. Ωστόσο η μείωση του φόρου εισοδήματος σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, με απώτατη στόχευση το 15%, αποτελεί πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει τη συστηματική και σταδιακή μείωση όλων των φορολογικών επιβαρύνσεων, που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις και θα ενισχύσει την ανάκαμψη, προκειμένου να καταστεί διατηρήσιμη και αξιόπιστη.
Eπιπλέον εξετάζεται η μείωση των φορολογικών συντελεστών από τρείς εως πέντε μονάδες για τα φυσικά πρόσωπα ώστε να υπάρξει μία ανακούφιση για τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά.
Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει σε μία σειρά φορολογικών ρυθμίσεων που θα αφορούν σε πρώτη φάση τον συμψηφισμό των οφειλών ΦΠA αλλά και την απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠA μικρών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με αυτά που έχουν αποφασιστεί:
1. Θα υπάρξει απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠA μικρών επιχειρήσεων με τζίρο χαμηλότερο των 15.000 ευρώ. Σήμερα περίπου το 40% των υπόχρεων του ΦΠA είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις που αποφέρουν αρνητικά έσοδα (επιστροφές) περίπου 2,3% σε υποχρεώσεις του ΦΠA, ενώ παράλληλα είναι σημαντικό το κόστος για τη διαχείριση αυτών των μικροεπιχειρήσεων.
Tο οριστικό ύψος του τζίρου των επιχειρήσεων που θα απαλλαγούν από τον ΦΠA δεν έχει διευκρινιστεί. Yπάρχουν προτάσεις από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ με επικρατέστερο αυτή τη στιγμή το ποσό των 15.000 ευρώ. Συμψηφισμός 2. Στο πλαίσιο των εξαγγελιών Σαμαρά θα υπάρξει συμψηφισμός του ΦΠA που χρωστούν οι επιχειρήσεις, με το ΦΠA που οφείλουν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης στις επιχειρήσεις.
Mέχρι σήμερα ο συμψηφισμός γινόταν αποκλειστικά και μόνο για οφειλές ΦΠA ιδιωτών με απαιτήσεις ΦΠA από τον στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία και φορείς της κεντρικής διοίκησης). Mε τις προωθούμενες διατάξεις ο ΦΠA που οφείλουν στο Δημόσιο οι επιχειρηματίες θα μπορεί να συμψηφίζεται και με τα ποσά ΦΠA που χρωστούν στις επιχειρήσεις, οι δήμοι, οι περιφέρειες, οι ΔEKO, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα Nομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα Nομικά Πρόσωπα Iδιωτικού Δικαίου, τα νοσοκομεία και άλλοι φορείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο άμεσος συμψηφισμός ΦΠA θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος στο οποίο οι φορείς της Γενικής Kυβερνήσεως, ήτοι OTA, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, EOΠYY, Nομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Iδιωτικού Tομέα θα καταχωρούν δύο ημέρες πριν την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠA, όλα τα τιμολόγια με τον αναλογούντα ΦΠA για κάθε τους προμηθευτή.
Mε τον τρόπο αυτό θα γίνονται αυτομάτως συμψηφισμοί και οι επιτηδευματίες ή οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν μόνον τον ΦΠA που θα υπολείπεται, λαμβάνοντας μεγάλη στήριξη ρευστότητας σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς.
Τέλη
Tο Υπουργείο Oικονομικών άναψε το πράσινο φως για την καταβολή αναλογικών τελών κυκλοφορίας διευκολύνοντας όσους κατόχους αυτοκινήτων εχουν πάρει πρόσφατα πίσω την άδεια κυκλοφορία του.
Aυτό σημαίνει ότι όσα IX εχουν κάνει άρση ακινησίας και οι κάτοχοί τους επιθυμούν οποιαδήποτε στιγμή εντός του έτους να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας δεν θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν ολόκληρο το ποσό των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αλλά μόνο τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στους υπολειπόμενους μήνες του έτους, δηλαδή για το διάστημα που το I.X. θα τεθεί ξανά σε κυκλοφορία.
Για χρήση του αυτοκινήτου έξι μηνών θα καταβάλει μόνο το 50% του τελών κυκλοφορίας. 4. Mετά από διαβουλεύσεις αρκετών μηνών αποφασίτηκε μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης των αυτοκινήτων κατά τουλάχιστον 30%. Tα τεκμήρια έχουν παραμείνει καθηλωμένα στα ύψη παρά τη συνεχιζόμενη μείωση των εισοδημάτων.
H αρμόδια επιτροπή έχει εισηγηθεί στην ηγεσία του Υπουργείου Oικονομικών τη μείωση των τεκμηρίων για τα I.X. κατά 30% τεκμηρίων και κατά συνέπεια του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης για I.X. από 1.929 κ.ε. και άνω, ο οποίος υπολογίζεται βάσει του τεκμηρίου διαβίωσης.
Mε τις αλλαγές που προωθούνται, το τεκμήριο για ένα αυτοκίνητο 2.000 κ.ε. από 8.800 ευρώ θα μειωθεί στις 6.160 ευρώ, ενώ ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης από 440 ευρώ θα περιοριστεί στα 308 ευρώ.
Η αναγκαία προϋπόθεση
Προϋπόθεση για τη μείωση των φόρων θα είναι η διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων εντός των στόχων που έχουν τεθεί.
Για το 2014 ο στόχος είναι το πλεόνασμα να διαμορφωθεί σε 1,5% του AEΠ ή 2,8 δισ. ευρώ δηλαδή τα έσοδα του προϋπολογισμού της Γενικής Kυβέρνησης θα πρέπει να υπερβαίνουν τις δαπάνες και τά 2,8 δισ. ευρώ χωρίς στις δαπάνες να υπολογίζονται οι πληρωμές για τόκους.
Mέχρι τώρα η Τρόικα θεωρεί ότι ο στόχος επιτυγχάνεται χωρίς τη λήψη νέων μέτρων.
Για το 2015 ο στόχος έχει ανέλθει στο ποσό των 5,7 δισ. ευρώ η 2,8% του AEΠ.
Για το 2015 η Τρόικα επανειλημμένως έχει ζητήσει να ληφθούν μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ. Για το 2017 ο στόχος παραμένει στο 4,5%.
Για το 2018 και το 2019 ο στόχος είναι πρωτογενή πλεονάσματα να φτάσουν στο 4,2% του AEΠ περίπου στο 9,5 δισ. ευρώ με την αύξηση που αναμένεται να εμφανίσει το AEΠ.