Τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των χωρών της ζώνης κατέγραψε η Ελλάδα τον Μάιο, με χαμηλότερα ετήσια ποσοστά να καταγράφονται στο Λουξεμβούργο με 2%, το Βέλγιο με 2,7%, την Ισπανία με 2,9% και την Κύπρος με 3,6%.
Την ίδια ώρα νέα επιβράδυνση κατέγραψε τον Μάιο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εν μέσω της κατρακύλας των τιμών στην ενέργεια, με τον δείκτη πάντως να παραμένει τρεις φορές πάνω από τον επίσημο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα.
Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε στο 6,1% τον Μάιο, από 7,0% τον Απρίλιο σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat.
Η ανάλυση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έδειξε ότι η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός αναμένεται να εμφανίσει τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο τον Μάιο (12,5% από 13,5% τον Απρίλιο), και ακολουθούν βιομηχανικά αγαθά εκτός της ενέργειας (5,8% από 6,2% τον Απρίλιο), υπηρεσίες (5,0% από 5,2% τον Απρίλιο) και ενέργεια (-1,7% από 2,4% τον Απρίλιο).
Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, στο 4,1% τον Μάιο από 4,5% τον Απρίλιο και 10,5% ένα χρόνο νωρίτερα.
Δομικός πληθωρισμός
Επιβράδυνση των τιμών καταγράφηκε και στο δομικό επίπεδο, χωρίς δηλαδή ενέργειας και τρόφιμα που εμφανίζουν μεγάλες διακυμάνσεις.
Ειδικότερα, ο δομικός δείκτης χωρίς ενέργεια και μη επεξεργασμένα τρόφιμα επιβράδυνε στο 6,9% τον Μάιο από 7,3% τον Απρίλιο, ενώ χωρίς ενέργεια, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό στο 5,3% από 5,6% τον προηγούμενο μήνα.