Οι τεχνολογικές εξελίξεις που μπαίνουν στην υπηρεσία του πρωτογενούς τομέα, καθώς και τα οφέλη της ευφυούς γεωργίας ειδικά για την παραγωγή βαμβακιού, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας με θέμα «Βιώσιμη ανάπτυξη του εθνικού τομέα βαμβακιού: η συμβολή της ευφυούς γεωργίας» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 31 Μαΐου 2023.
Τη συνάντηση συνδιοργάνωσαν η NEUROPUBLIC και η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στο νεόδμητο κτήριο gaiasense HUB στον Πειραιά, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Αντώνη Σιάρκο και τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ).
Από πλευράς ΠΕΕΕΒ, στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από τον Πρόεδρο, κ. Σιάρκο, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης κ. Πρόδρομος Ουσουλτζόγλου και οι κ.κ. Ευριπίδης Δοντάς, Νικόλαος και Χαράλαμπος Καραγιώργος, Σταμάτιος Κουρούδης, Μαρία Παυλίδου, Βασίλειος Πέτσας, Βασίλειος Πολύχρονος, Κλέαρχος Σαραντίδης και Γεώργιος Σιάρκος.
Η αντιπροσωπεία της ΠΕΕΕΒ συναντήθηκε αρχικά με το Δ.Σ. και τον Πρόεδρο της NEUROPUBLIC, κ. Χριστόδουλο Αντωνιάδη και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Πειραιά, όπου είδαν από κοντά την άρτια τεχνολογική υποδομή της και έθεσαν σχετικές ερωτήσεις στα εξειδικευμένα στελέχη.
Στη συνέχεια, τα μέλη της ΠΕΕΕΒ επισκέφθηκαν το υπερσύγχρονο gaiasense HUB, το δεύτερο ιδιόκτητο κτήριο της NEUROPUBLIC, όπου τους υποδέχτηκε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της GAIA Επιχειρείν, Έλλη Τσιφόρου. Ακολούθησε ξενάγηση στην πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής, την αποθήκη, αλλά και στο δεύτερο data center της NEUROPUBLIC, ενώ τους δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους γεωπόνους του ολοκληρωμένου, καινοτόμου συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense by NEUROPUBLIC και να ενημερωθούν για τις τεχνολογίες αιχμής που υποστηρίζει το HUB.
Ανοίγοντας τη συνάντηση εργασίας, ο Πρόεδρος κ. Αντωνιάδης τόνισε ότι «η βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας ισοδυναμεί με τη χάραξη φιλόδοξων και οραματικών τομεακών στρατηγικών, ειδικά για κλάδους με εθνική σημασία και σημαντικό εξαγωγικό προφίλ όπως το βαμβάκι. Η τεχνολογική καινοτομία παρέχει μια εγγύηση βιωσιμότητας και ένα διαβατήριο για τη μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου προς όφελος όλων: των παραγωγών, των εκκοκιστών, της εθνικής οικονομίας».
Λίγο αργότερα, τον λόγο πήρε η κ. Τσιφόρου, η οποία μίλησε σχετικά με το «Πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα βαμβακιού», σημειώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία δίνει τον τόνο για τον τρόπο με τον οποίο θα παράγουμε στην ΕΕ τις επόμενες δεκαετίες, με σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες εκτός πλαισίου ΚΑΠ να διαμορφώνουν το νέο, πράσινο και ψηφιακό προφίλ της ευρωπαϊκής και ελληνικής γεωργίας».
Ο κ. Ιωάννης Μαυρουδής, ιδρυτικό στέλεχος και Εντεταλμένος Σύμβουλος της NEUROPUBLIC, εξήγησε ότι η εφαρμογή συμβουλών του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense έχει ήδη βοηθήσει σημαντικά τους καλλιεργητές βαμβακιού να μειώσουν τα κόστη παραγωγής αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγικής διαδικασίας.
«Η αποτελεσματική λίπανση, η αξιοποίηση των αρδευτικών αναγκών και οι στοχευμένοι ψεκασμοί, η ορθολογική δηλαδή χρήση εισροών, οδηγούν όχι μόνο στην παραγωγή πιο ποιοτικών προϊόντων αλλά και σε χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα», είπε ο κ. Μαυρουδής, για να καταλήξει ότι «η NEUROPUBLIC παρέχει νέα ψηφιακά εργαλεία που προωθούν τα φιλοπεριβαλλοντικά πρότυπα του βαμβακιού».
Ειδικότερα, μέχρι σήμερα το gaiasense έχει εφαρμοστεί σε 284.900 στρέμματα βαμβακιού σε 6 περιοχές της χώρας, ενώ έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση έως 14% στο κόστος αρδευτικού νερού ανά στρέμμα και έως 28% στο κόστος φυτοπροστασίας αποφεύγοντας περιττούς ψεκασμούς. Επιπλέον, μπορεί να ελαττώσει έως 33% ανά στρέμμα το κόστος λίπανσης. Ανοίγεται, συνεπώς, ένας δρόμος για το βιώσιμο ψηφιακό διαβατήριο των προϊόντων βάμβακος με υψηλή προστιθέμενη αξία για όλους τους συντελεστές του κλάδου.
Η συνάντηση εργασίας ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις εκπροσώπων της Ένωσης και συζήτηση για την αναγκαιότητα διαμόρφωσης τομεακής στρατηγικής σε σχέση με την ψηφιακή μετάβαση του τομέα βαμβακιού, ένα στοίχημα για τη βιώσιμη μελλοντική ανάπτυξη του εθνικού μας προϊόντος.