Επιστροφή στην ανάπτυξη από τα τέλη του 2014 βλέπει για την Ελλάδα η Citi στην τελευταία έκθεσή της, προβλέποντας παράλληλα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι αναμενόταν για το 2015-2016, λόγω των θετικών επιπτώσεων της ποσοτικής χαλάρωσης.
Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα, αναμένει ανάπτυξη 1,2% για το 2015 και 1,6% για το 2016. Για το σύνολο του 2014, προβλέπεται ύφεση 0,8%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Citigroup, γνωστή για τις “συγκρατημένες” προβλέψεις της, σε ανάλυσή της στα μέσα Απριλίου, προέβλεπε ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ύφεση της τάξης του 0,9% το 2014, ενώ το 2015 θα σημειωθεί ανάπτυξη μόλις 0,8%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, σε αυτό θα βοηθήσει και η σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αν και στον ιδιωτικό τομέα η ρευστότητα παραμένει ισχνή.
Ωστόσο σημειώνει ότι το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών εξακολουθεί να είναι αρνητικό και η αύξηση των εξαγωγών αδύναμη σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Ο αποπληθωρισμός κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί, εν μέσω νέων συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του εσωτερικού ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα για το 2014 ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο -1,6%, για το 2015 στο -1,7%, ενώ το 2016 θα υποχωρήσει στο -1,0%. Στην προηγούμενη έκθεσή της τοποθετούσε τον ΔΤΚ στο -1,9% για φέτος και στο -2,2% για το 2015.
Την ίδια στιγμή η Citi αναμένει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στα επόμενα τρίμηνα, με αποτέλεσμα η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ να αρχίσει να υποχωρεί το 2016 ή το 2017.
Credit positive η επιστροφή στις αγορές
Η Ελλάδα κατάφερε να εκδώσει επιτυχώς ομόλογο 5ετούς διάρκειας, ύψους 3 δισ. ευρώ με απόδοση 4,95% τον Απρίλιο. Παρά το γεγονός ότι η Moody’ s διατήρησε το caa3, η δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές με βιώσιμο τρόπο είναι πιθανό να θεωρηθεί ως θετική από τους οργανισμούς αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας αναφέρει η Citi.
Ωστόσο, οι αναλυτές της δεν προβλέπουν μεσοπρόθεσμα μεταβολή στην αξιολόγηση, καθώς, όπως αναφέρουν, τα ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους είναι πιθανό να κρατήσουν την αξιολόγηση sub-IG (υπο-επένδυσης) για πολλά χρόνια ακόμα.