Μόλις δέκα από τα συνολικά 57 δημόσια ΚΤΕΟ έχουν πιστοποιηθεί και λειτουργούν εκ νέου, ενώ άγνωστος παραμένει ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών για τα υπόλοιπα Δημόσια Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, σύμφωνα με την Καθημερινή.
Την ίδια στιγμή ο αριθμός των ανέλεγκτων οχημάτων εκτιμάται ότι παραμένει σταθερός στα 2 εκατ. περίπου, με την απώλεια σε επίπεδα εσόδων για το Δημόσιο να διαμορφώνεται στα 400 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση δε που τα οχήματα τα οποία δεν έχουν «περάσει» από ΚΤΕΟ υποστούν τους σχετικούς ελέγχους (και εισπραχθούν τα 400 εκατ. ευρώ, τα μισά από τα οποία αφορούν πρόστιμα για εκπρόθεσμο έλεγχο), έχει υπολογιστεί ότι το όφελος για τα κρατικά ταμεία στη συνέχεια θα διαμορφώνεται στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
Απλήρωτα τέλη
Όμως οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. κάνουν περικοπές όχι μόνο σε επίπεδο εξόδων συντήρησης των οχημάτων τους, αλλά και σε επίπεδο ασφάλισης. Υπολογίζεται ότι συνολικά κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους 800.000 ανασφάλιστα οχήματα, εκ των οποίων οι 250.000 είναι Ι.Χ. Σήμα τελών κυκλοφορίας, από την άλλη, έχουν προμηθευτεί για το 2014 συνολικά 5,5 εκατ. κάτοχοι οχημάτων, έναντι 6 εκατ. την προηγούμενη χρονιά. Η μείωση δεν δικαιολογείται εξ ολοκλήρου από την ακινητοποίηση οχημάτων στην οποία προχώρησαν ορισμένοι οδηγοί, γιατί πινακίδες παρέδωσαν μόλις 200.000 ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα να υπολείπονται άλλοι 300.000 που θεωρητικά θα έπρεπε να έχουν καταβάλει τέλη κυκλοφορίας.
Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, ο αριθμός των ασφαλισμένων οχημάτων διαμορφώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στα 5,6 εκατ. οχήματα από 5,8 εκατ. οχήματα που ήταν ασφαλισμένα μέχρι το περσινό καλοκαίρι. Η μείωση στην ασφάλιση των οχημάτων οφείλεται, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, στο γεγονός ότι ατόνησε ο φόβος των ελέγχων και της επιβολής υψηλών προστίμων για όσους διαθέτουν ανασφάλιστο όχημα.
Η απουσία ελέγχων είναι αυτή που δεν οδηγεί τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και στα ΚΤΕΟ προκειμένου να ελέγξουν το όχημά τους. «Πέραν του κόστους του ελέγχου ΚΤΕΟ, οι ιδιοκτήτες πλέον φοβούνται τι θα διαπιστωθεί από τον έλεγχο και τι θα σημάνει σε επίπεδο πρόσθετου κόστους αυτό για τους ίδιους», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος της ένωσης ιδιωτικών ΚΤΕΟ Κων. Βήκας.
Σε περίπτωση, για παράδειγμα, που από τον τεχνικό έλεγχο διαπιστωθεί ότι ένα Ι.Χ. διαθέτει φθαρμένα λάστιχα, ο ιδιοκτήτης οφείλει να αντικαταστήσει τα ελαστικά και να προσέλθει σε δεύτερο χρόνο προκειμένου να περάσει εκ νέου από τον τεχνικό έλεγχο και να πάρει το πολυπόθητο πιστοποιητικό. «Είναι αντιληπτό λοιπόν ότι οποιαδήποτε επιδιόρθωση βλάβης σε ένα όχημα αποτελεί απειλή για τον ιδιοκτήτη λόγω του υψηλού κόστους», περιγράφει ο κ. Βήκας.