Στους υψηλούς δείκτες απορροφητικότητας και στο σχεδιασμό εμβληματικών έργων την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο, εστίασε στην τοποθέτηση του ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλη κατά τη διάρκεια της 2ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ» 2021-2027 και της 7ης επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ» 2014-2020 οι οποίες πραγματοποιήθηκαν υπό την προεδρία του.
Τα βήματα προόδου που έχουν γίνει από την Περιφέρεια αλλά και τους «Στόχους Πολιτικής» του νέου Προγράμματος 2021 -2027 παρουσίασε ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, εκπρόσωποι των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων.
Ο Γ. Πατούλης ανοίγοντας τις εργασίες επισήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής τα τελευταία 3,5 χρόνια εντάξει ένα σημαντικό πρόγραμμα έργων που χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020», ενώ τόνισε ότι «με ενταγμένα έργα άνω των 1,8 δισ. Ευρώ, υλοποιούνται 12.149 έργα και δράσεις». Διατύπωσε τη βούληση της Διοίκησης της Περιφέρειας να συνεχίσει να αξιοποιεί με υπευθυνότητα τους αυξημένους κατά 54% πόρους του ΕΣΠΑ «Αττική» 2021 -2027, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη της Αττικής, την προώθηση της καινοτομίας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας, τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την υιοθέτηση των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης.
Πρόσθεσε επίσης ότι «στο διάστημα που μεσολάβησε αυξήθηκε κατακόρυφα η απορρόφηση των Κοινοτικών Πόρων σε ποσοστό 95,42%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το Σεπτέμβριο του 2019 ήταν μόλις 27,29%, στοιχείο που αναδεικνύει την Περιφέρεια Αττικής ως «πρωταθλήτρια» Περιφέρεια σε απορροφητικότητα πόρων του ΕΣΠΑ της χώρας».
Επισημαίνεται ότι οι βασικοί πυλώνες χρηματοδότησης του νέου Περιφερειακού προγράμματος είναι:
* 200 εκ. ευρώ για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας
* 330 εκ. ευρώ για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή
* 130 εκ. ευρώ για βιώσιμα και «έξυπνα» μεταφορικά δίκτυα και για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας
* 650 εκ. ευρώ για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και για την κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας
* 290 εκ. ευρώ για την υλοποίηση σχεδίων ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του για την υλοποίηση του έργου, ενώ απευθυνόμενος στα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης δημοπράτησης εντός του καλοκαιριού, για τη δεύτερη και τελική φάση των έργων.
Την έναρξη των εργασιών χαιρέτισαν μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γ. Φίρμπας, ο Κάρστεν Ράσμουσεν, επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας -Κύπρου της γενικής διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης (DG REGIO), ο Patrik Paquet επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας -Κύπρου της γενικής διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης (DG EMPL), ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Μονάδας Ελλάδας-Κύπρου, της γενικής διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Πανταζάτος και άλλα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης τους συνεχάρησαν την ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής και τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας για τα σημαντικά βήματα που έχουν σημειώσει τόσο σε επίπεδο απορροφητικότητας, όσο και στο σχεδιασμό και την ένταξη έργων με αναπτυξιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο.
Στη συνέχεια ο προϊστάμενος Δημήτρης Δρόσης και στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας ανέπτυξαν τους βασικούς άξονες του ΠΕΠ «Αττική» 2021-2027, εξειδίκευσαν τους στόχους, τους προϋπολογισμούς, τους δείκτες και τις νέες δράσεις ανά τομέα πολιτικής. Επιπλέον αναπτύχθηκε η πρόταση υλοποίησης του προγράμματος, η μεθοδολογία και τα κριτήρια για τις δράσεις που προτείνονται προς εξειδίκευση και έγιναν αναφορές για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις από την υπηρεσίας διαχείρισης. Στο τρίτο μέρος αναπτύχθηκαν ειδικά θέματα με παρεμβάσεις της Εθνικής Αρχής Συντονισμού, τόσο για τους όρους, όσο και για το σχεδιασμό της αξιολόγησης για τις ΟΧΕ, για την πληροφόρηση και για τις διαδικασίες ολοκλήρωσης ελέγχου της τρέχουσας περιόδου. Στο τέταρτο μέρος έγιναν παρεμβάσεις από την Ευρωπαϊκή επιτροπή σχετικά με τους κανόνες για το New European Bauhaus καθώς επίσης και από την Εθνική Αρχή Συντονισμού για τα θέματα της Πολιτικής Συνοχής για την περίοδο μετά το 2027, 2028, 2035. Μάλιστα στο πλαίσιο του ανοιχτού διαλόγου με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής τεχνολογίας ως διαδραστικού εργαλείου επετεύχθη και η τοποθέτηση του συνόλου των συμμετεχόντων. Στη συνέχεια Αντίστοιχα κατά τη συνεδρίαση της 7ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ» 2014-2020 αναφέρθηκαν στην πρόοδο υλοποίησης του και στην εφαρμογή του σχεδίου αξιολόγησης, ενώ παρουσιάστηκαν ενδεικτικά έργα που χρηματοδοτήθηκαν.