«Λάδι στην ανάπτυξη» της πραγματικής Οικονομίας
Η συνεχής παρατηρούμενη αύξηση της ζήτησης σε μια αρκετά διευρυμένη γκάμα προϊόντων, αλλά και ο πυκνός ρυθμός υποβολής των παραγγελιών σε πολλούς τομείς της παραγωγής, όχι μόνο ενισχύουν τις αισιόδοξες προβλέψεις για σταδιακή έξοδο της χώρας μας από την ύφεση αλλά και δυναμώνουν την πεποίθηση του επιχειρηματικού κόσμου ότι το ΑΠ θα βελτιωθεί αισθητά μέσα στο 2014.
Σε αυτό το θετικό κλίμα, που σαφώς δείχνει κατά πολύ πιο καλό από αυτό που επικρατούσε στις αρχές του τρέχοντος έτους (ο δείκτης οικονομικού κλίματος από 91,4 ανήλθε στο 95,4), δεν λείπουν βέβαια οι συγκρατημένες φωνές που κάνουν λόγο για μεταρρυθμίσεις που μέλλει ακόμη να γίνουν, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην πραγματική Οικονομία.
Πρωταγωνιστές σε αυτό το αναπτυξιακό «ράλι» αναδεικνύονται ο κλάδος του Τουρισμού και αυτός των Κατασκευών.
Αισιόδοξες εκτιμήσεις για τον Τουρισμό
Όσον αφορά τον Τουρισμό, οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς οι αφίξεις ξένων τουριστών υπολογίζονταν, για το 2014, σε περίπου 18,5 εκατ. Κάποιες διοικήσεις εισηγμένων (όπως οι Autohellas, ΓΕΚΕ, Λάμψα κ.ά.) μιλούσαν για άφιξη περισσότερων τουριστών φέτος, ωστόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε πρόσφατη εκδήλωση του ΣΕΤΕ, κάλεσε τους παράγοντες της Αγοράς να υποδεχτούν πάνω από 20 εκατομμύρια(!), ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τις φετινές προσδοκίες. Ο ανοδικός τουρισμός δεν επηρεάζει μόνο τις επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και μια ευρεία σειρά παράπλευρων οικονομικών δραστηριοτήτων.
Κατασκευαστικός οργασμός με επανεκκίνηση μεγάλων οδικών αξόνων
Στον κατασκευαστικό κλάδο, η επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων είναι ο κυριότερος παράγοντας προσδοκίας για την ανοδική πορεία μέσα στο 2014, καθώς οι μεγάλοι τεχνικοί όμιλοι ενίσχυσαν ουσιαστικά το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων τους κατά αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η τόνωση όμως των κατασκευών προβλέπεται πως θα επηρεάσει θετικά και άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως για παράδειγμα την παραγωγή τσιμέντου (εκτιμήσεις για μονοψήφιο ρυθμό ανάπτυξης).
Άλλο παράδειγμα θετικού επηρεασμού είναι ο κλάδος του χάλυβα, με τον οικονομικό διευθυντή της ΣΙΔΕΝΟΡ Στράτο Θωμαδάκη να δηλώνει: «Τα δυσκολότερα έχουν περάσει. Και στην Ελλάδα αναμένουμε μια ελαφρά ανάκαμψη της ζήτησης, αλλά και στο μέτωπο του εξωτερικού είμαστε αισιόδοξοι, όχι μόνο επειδή κάποια τάση ανόδου έχει αρχίσει να διαφαίνεται, αλλά και γιατί πιστεύουμε πως μπορούμε να διεκδικήσουμε αυξημένα μερίδια αγοράς. Θα κρατήσουμε το σημερινό επίπεδο απασχόλησης, αν όχι θα το αυξήσουμε μελλοντικά σε κάποια ευκαιρία που θα μας δοθεί». Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Θωμαδάκη (λόγω των κατασκευαστικών έργων) η εγχώρια ζήτηση από τους 300 χιλιάδες τόνους πέρυσ φέτος θα ανακάμψει στους 400-440 χιλιάδες τόνους.
Προσδοκίες από την ελληνική Ναυτιλία
Κλειδί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι και η ναυτιλία. Οι διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών Καθημερινή και REVOIL αισιοδοξούν για βελτίωση των εσόδων τους από το κομμάτι της ναυτιλιακής τους δραστηριότητας. Κατά το πρώτο δίμηνο άλλωστε, όπως προκύπτει από το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, οι εισπράξεις από τη ναυτιλία σημείωσαν άνοδο 5,6% (-11% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα), με τον κλάδο να σημειώνει ανάκαμψη μετά από αρκετά χρόνια βαθιάς ύφεσης.
Λιανική και sale – corners: Τι λένε οι άνθρωποι της Αγοράς
Πέραν αυτών όμως, αξιοσημείωτες τάσεις σταθεροποίησης εμφανίζονται και σε δραστηριότητες που στην αρχή του χρόνου αναμένονταν φέτος να κλείσουν με σαφώς αρνητικό πρόσημο.
O οικονομικός διευθυντής της Lamda Development Βασίλειος Μπαλούμης σημείωσε πως μέσα στο πρώτο φετινό τρίμηνο οι πωλήσεις των καταστημάτων στα τρία μεγάλα εμπορικά κέντρα που διαθέτει ο όμιλος (Athens Mall, Golden Hall, Mediterranean Cosmos) αυξήθηκαν 8%, ενώ η επίδοση του Μαρτίου προσέγγισε το +15%!
Όσο κι αν τα εμπορικά κέντρα κερδίζουν μερίδια αγοράς σε βάρος των λοιπών σημείων λιανικής πώλησης, μια τόσο μεγάλη αύξηση τζίρου δείχνει ενδεχομένως και μια τάση αν μη τι άλλο σταθεροποίησης για το σύνολο του λιανικού εμπορίου.
Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι εκτιμήσεις των παραγόντων της Aγοράς για το ποσοστό πληρότητας των εμπορικών καταστημάτων στην Αττική, που από 95% το 2008 κατρακύλησε στο 70% το 2012, για να ανακάμψει στο 75% πέρυσι.
Ο κ. Γιώργος Δημητρίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης εισηγμένης (ΓΕΔ) δήλωσε πως η Aγορά των ηλεκτρικών συσκευών κινήθηκε ανοδικά το πρώτο τρίμηνο του 2014, μετά από πολυετή και μεγάλη υποχώρηση.
Η εταιρεία Π. Πετρόπουλος δραστηριοποιείται στην ευρύτερη Aγορά των οχημάτων, με τον πρόεδρό της Κων/νο Πετρόπουλο να δηλώνει πως μετά την τόσο μεγάλη πτώση των τελευταίων ετών σε καμιά από τις αγορές όπου δραστηριοποιείται η εισηγμένη δεν εμφανίζονται φέτος τάσεις υποχώρησης, ενώ σε ορισμένες εξ αυτών επικρατεί αισιοδοξία για άνοδο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Pasal Development Σωτήρης Θεοδωρίδης βλέπει τάσεις σταθεροποίησης στις τιμές των εμπορικών ακινήτων, ενώ αντίθετα οι παράγοντες της Aγοράς αφήνουν περιθώρια περαιτέρω πτώσης στις τιμές των κατοικιών.
Γενικότερα, οι άνθρωποι της Αγοράς εξακολουθούν να πιστεύουν πως χρειάζεται να γίνουν αρκετά ακόμη, προκειμένου να μπει η Οικονομία σε ουσιαστική τροχιά ανάπτυξης. Επισημαίνουν επίσης πως οι όποιες βελτιώσεις γίνονται με βάση τις φτωχότατες επιδόσεις του 2013, όταν η ζήτηση σε πολλούς κλάδους είχε χάσει από το 50% έως το 95% της αξίας της, σε σύγκριση με τα προ της κρίσης επίπεδα.
Αναγνωρίζουν ωστόσο πως αν συνεχιστούν τα θετικά μηνύματα των τελευταίων μηνών (π.χ. η έξοδος χώρας και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στις αγορές, η συμμετοχή ξένων funds στις ελληνικές τράπεζες και οι περικοπές σε εργοδοτικές εισφορές) και αποκλιμακωθούν επίσης το κόστος των καυσίμων και το ύψος των επιτοκίων, τότε δημιουργείται ένα σαφώς καλύτερο κλίμα για το σύνολο της οικονομίας.