Αέρα ανάπτυξης φαίνεται να φέρνουν οι συμφωνίες συνεργασίας στο πλαίσιο της 2ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας- Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Μάλιστα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης την κατάληξη των συμφωνιών προς την Ελλάδα.
«Σας υποδέχεται η Ελλάδα που βγαίνει από την κρίση. Η Ελλάδα που βγαίνει από το μνημόνιο. Η Ελλάδα που επιστρέφει στην κανονικότητα μιας ισότιμης χώρας- μέλους της ΕΕ και της ευρωζώνης. Η Ελλάδα, η οποία ξεπέρασε το δημοσιονομικό πρόβλημα και εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα και βιώσιμα δημοσιονομικά στοιχεία.
Η Ελλάδα που γυρίζει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν.
Συγκλίνουσα στρατηγική
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για ένα εξαιρετικό δείγμα διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και υπογράμμισε ότι τόσο από τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις όσο και από τις διευρυμένες επαφές «προέκυψε ότι θέσεις μας και η στρατηγική μας συμπίπτει σε όλα τα μεγάλα ανοιχτά διεθνή θέματα».
«Θέλουμε η περιοχή που καλύπτει ο αραβικός κόσμος να είναι μια περιοχή ειρήνης, ανάπτυξης και συνεργασίας με την Ευρώπη και αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ αραβικού κόσμου και ΕΕ» τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:
«Φιλοδοξούμε μέχρι το τέλος του εξαμήνου της ελληνικής Προεδρίας να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους πολίτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».
Παράλληλα, παρατήρησε ότι με την υπογραφή της διμερούς συνεργασίας για την «Αμοιβαία Προώθηση και Προστασία των Επενδύσεων» δημιουργείται ένα πλήρες νομικό πλαίσιο που «διευκολύνει κάθε επενδυτική πρωτοβουλία και κάθε είδους συνεργασία ανάμεσα στις επιχειρήσεις μας αλλά και μεταξύ των κυβερνήσεων».
«Η Συμφωνία για την Προστασία των Επενδύσεων και η προηγούμενη συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας είναι οι δυο νομικοί πυλώνες της συνεργασίας αυτής», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και υπογράμμισε ότι με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνεται η περαιτέρω συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων.
Η συμμετοχή των Εμιράτων σε Ελληνικό και Αστέρα
Ειδικότερα για τη συμμετοχή των Εμιράτων στο Ελληνικό, αλλά και στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, ο Έλληνας υπΕξ σημείωσε ότι «είναι δύο κινήσεις συγκεκριμένες, έμπρακτες, οι οποίες αποτελούν το εναρκτήριο λάκτισμα αυτής της συνεργασίας που έχουμε ξεκινήσει».
«Η επένδυση στο Ελληνικό, η οποία σήμερα κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα μπρος, θα δημιουργήσει 50.000 θέσεις εργασίας.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικιστική παρέμβαση που γίνεται αυτήν τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά έχουμε μπροστά μας πολλά άλλα να κάνουμε» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας στον Τομέα των Αεροπορικών Μεταφορών, του Πολιτισμού, γιατί έχουμε ένα κοινό πολιτιστικό υπόβαθρο που οφείλουμε να αναπτύξουμε, στον Τομέα των Εμπορικών Συναλλαγών υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας, καθώς επίσης και στον Τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας».
Επίσης εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι σήμερα συμπίπτει να είναι και η επέτειος της Ένωσης των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Βενιζέλος, στον τομέα της ενέργειας, ιδίως με τη μορφή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που όπως είπε είναι ένα πεδίο, στο οποίο μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα και ήδη με τις επιχειρηματικές συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα γίνεται ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.
Τέλος, αναφέρθηκε και στη στήριξη της υποψηφιότητας του Ντουμπάι για την ΕΧΡΟ 2020 και σημείωσε ότι «είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια».
Έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον
Από την πλευρά του ο Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν, υπογράμμισε το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον των Εμιράτων για την Ελλάδα και έκανε ειδική αναφορά στο Ελληνικό και στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Αφού χαρακτήρισε το Ελληνικό ως μια από τις καλύτερες τοποθεσίες στη Μεσόγειο, όπου η επένδυση, όπως σημείωσε, αναμένεται να φθάσει τα 7 δισ. ευρώ, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη θερμή φιλοξενία και την εμπιστοσύνη που δείχνουν προς τα Εμιράτα.
Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο σεΐχης, με την πραγματοποίηση της 2ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας -Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα «θέλαμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα πρώτον με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ και δεύτερον με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση».
«Η Ελλάδα αντιμετώπισε με επιτυχία τις προκλήσεις και τις δυσκολίες και πιστεύουμε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να προσελκύσει επενδύσεις και τουρισμό από όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στα περιθώρια συνεργασίας που υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών σε εμπορικό και πολιτιστικό επίπεδο και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η πιο κοντινή χώρα για τους Άραβες στην Ευρώπη γεωγραφικά και πολιτισμικά, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, σε μορφωτικά θέματα, στον πολιτισμό αλλά και στη διεύρυνση των διμερών- αναπτυξιακών σχέσεων σε επίπεδο διεθνών οργανισμών.
Η ολοκλήρωση των εργασιών της 2ης Μικτής Διυπουργική Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας- Ηνωμένων Αραβικών επισφραγίστηκε με την υπογραφή των παρακάτω Διμερών Συμφωνιών από τον Ευ. Βενιζέλο και τον Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν:
1. Πρακτικά Εργασιών 2ης Μικτής Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας- Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
2. Συμφωνία Αμοιβαίας Προώθησης και Προστασίας των Επενδύσεων.
3. Μνημόνιο Κατανόησης για την Πολιτιστική Συνεργασία.
4. Μνημόνιο Κατανόησης για την Αθλητική Συνεργασία.
Σε επιχειρηματικό επίπεδο υπεγράφησαν δύο συμφωνίες:
1. Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας
ανάμεσα στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και την Κρατική Εταιρεία Ενέργειας του Αμπού Ντάμπι TAQA.
2. Συμφωνία Συνεργασίας για την Ανάπτυξη και τη διαχείριση του «Ελληνικού» ανάμεσα στη Lamda Development- Όμιλος Λάτση και την εταιρεία Al Maabar.