«Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει καμία περαιτέρω βοήθεια και έτσι το θέμα αυτό δεν βρίσκεται στην ατζέντα», επισημαίνει ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, απαντώντας στην ερώτηση εάν η Ελλάδα μπορεί να ορθοποδήσει χωρίς νέα βοήθεια με δεδομένο τον τεράστιο όγκο του χρέους. «Η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι και η Αθήνα κατάφερε μάλιστα να διαθέσει με επιτυχία τα κρατικά της ομόλογα στις αγορές», προσθέτει σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Rheinische Post.
Οπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, στην υπενθύμιση του δημοσιογράφου ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υποσχέθηκαν στην Ελλάδα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μείωση των επιτοκίων τους», ο Όλι Ρεν επιβεβαιώνει ότι «οι δεσμεύσεις των υπουργών τον Νοέμβριο του 2012 ισχύουν», ωστόσο «χρειαζόμαστε κατ’ αρχήν μία νέα αποστολή της Τρόικας και μια νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Τότε θα μπορέσουμε το φθινόπωρο, επ’ αυτής της βάσης, να λάβουμε μια απόφαση», εξηγεί ο ευρωπαίος επίτροπος.
Στην ερώτηση της εφημερίδας εάν αποκλείει ένα δεύτερο «κούρεμα» του χρέους ο Όλι Ρεν επισημαίνει: «Έχω σταματήσει να λέω οτιδήποτε οριστικό όσον αφορά την Ελλάδα. Η βιωσιμότητα του χρέους συνιστά αναμφίβολα ένα πρόβλημα». Ωστόσο, διευκρινίζει ο φιλανδός πολιτικός: «Oποιεσδήποτε ανακοινώσεις για το θέμα αυτό…εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον ρυθμό ανάπτυξης που λαμβάνει κανείς ως βάση (σ.σ. Deutsche Welle: βάση προκειμένου να υπολογισθεί το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ).
Στην συνέντευξη συμμετέχει και ο γερμανός ευρωβουλευτής του Κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών, Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, ο οποίος προσθέτει ότι «θα πρέπει να διατηρηθεί η μεταρρυθμιστική πίεση επί της Ελλάδας» και προσθέτει: «Ήταν άστοχη η πρόσφατη κριτική που άσκησε στην Τρόικα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ίδιο ισχύει και για τη συζήτηση για περαιτέρω βοήθεια στην παρούσα φάση».