Το ενδιαφέρον των επενδυτών αναζωπυρώνεται αλλά και διευρύνεται, είπε, καθώς συνταξιοδοτικά ταμεία και funds υποδομών, που έως πρότινος απέφευγαν την Αθήνα, δείχνουν τώρα έντονο ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets.
Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος διαγωνισμός για τον ΟΛΠ [βλ. σχετικά: «Aντεπίθεση» της Cosco με 1 δισ.] προσέλκυσε ποικίλους επενδυτές.
Όπως σημειώνει το Reuters, οι αποκρατικοποιήσεις έχουν μείνει πίσω έναντι των αρχικών στόχων του μνημονίου, καθώς η Αθήνα κατάφερε να προσελκύσει μόνο μία έγκυρη και δεσμευτική προσφορά σε όλα τα μεγάλα deals που ολοκλήρωσε στο αποκορύφωμα της κρίσης, το 2012 – 2013.
Έκτοτε, όμως, και έπειτα από την επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων, επιστρέφουν και οι επενδυτές.
“Είχαμε επισκεφθεί τέτοιους (μακροπρόθεσμους) επενδυτές και στο παρελθόν, αλλά η απάντησή τους είναι πολύ πιο θετική τώρα”, δηλώνει ο κ. Εμίρης, που έχει αναλάβει να αντλήσει 22,3 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις έως το 2020.
Ο διαγωνισμός για τον ΟΛΠ θεωρείται ενδεικτικός της αλλαγής του κλίματος, αφού σε αυτόν παρουσιάστηκαν έξι υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων η κινεζική Cosco και η Ports America Hldg Inc, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης λιμένων στις ΗΠΑ.
Ήταν η πρώτη φορά στα τέσσερα χρόνια του μνημονίου που μια αποκρατικοποίηση προσελκύει το ενδιαφέρον κορυφαίων εταιριών από όλο τον κόσμο, σημειώνει το Reuters, θεωρώντας το γεγονός ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για την Ελλάδα.
Και εκτιμά ότι το έναυσμα για αυτή την αλλαγή είναι η επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων, αφού ο Ι. Εμίρης σημειώνει πως η βελτίωση της ρευστότητας διευκολύνει την άντληση κεφαλαίων από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όπως το καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείου του δημοσίου τομέα PSP, ενδιαφέρονται να αγοράσουν ποσοστά σε ελληνικές εταιρείες, όπως είναι ο ΟΛΘ και το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας.
Επίσης, το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει την πώληση κάποιων περιουσιακών του στοιχείων μέσω ΧΑ, αφού ενθαρρύνεται από την αύξηση του τζίρου και τον σχεδόν τριπλασιασμό του Γενικού Δείκτη τα τελευταία δύο χρόνια.
«Έως πρότινος, το χρηματιστήριο δεν μπορούσε να αποτελεί επιλογή για εμάς. Αλλά νομίζω ότι τώρα είναι μια καλή επιλογή», λέει ο κ. Εμίρης, αν και τονίζει πως αυτή είναι μια επιλογή για λίγες και ειδικές περιπτώσεις.
Επίσης, το Νοέμβριο, το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην τιτλοποίηση ακινήτων, από την οποία θα αντλήσει πρόσθετα έσοδα, πέραν του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων.
«Στοχεύουμε να δομήσουμε μια πρώτη έκδοση στο εύρος των 350-500 εκατ. ευρώ. Θα είναι ένα μείγμα ακινήτων, στα οποία θα περιλαμβάνονται assets που παράγουν εισόδημα και greenfield projects ανάπτυξης real estate”, είπε ο κ. Εμίρης.
Την ίδια στιγμή, το ΤΑΙΠΕΔ δηλώνει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ουκρανία, αν και δεν έχει δει μέχρι στιγμής επιπτώσεις στο ενδιαφέρον Ρώσων επενδυτών. Και αυτό, την ώρα που ο επικεφαλής των ρωσικών σιδηροδρόμων RZD, Vladimir Yakunin, ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Οκτώβριο, είναι ανάμεσα στους αξιωματούχους του στενού κύκλου του Putin, κατά των οποίων στρέφονται οι κυρώσεις των ΗΠΑ.