Κορυφώνεται η δυσαρέσκεια για την πορεία του ευρωπληθωρισμού – Εντός Ιουνίου το πρώτο βήμα δικαίωσης των προσδοκιών κυβερνήσεων και Αγορών
Ο Μάριο Ντράγκι έσπευσε να ανακοινώσει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χαλαρώσει την νομισματική πολιτική της κατά τον επόμενο μήνα, προκειμένου να καταπολεμήσει τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη, καθώς για έκτο συνεχόμενο μήνα διατήρησε το βασικό επιτόκιο σε αρνητικό χαμηλό.
Kατά την μηνιαία συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ, o διοικητής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι «το ΔΣ μπορεί άνετα να δράσει μέσα στον επόμενο μήνα», προσθέτοντας ότι ομόφωνα το συμβούλιο της ΕΚΤ δηλώνει «δυσαρέσκεια για την πορεία του πληθωρισμού».
Πιέσεις
Σύμφωνα με την ανάλυση της εφημερίδας Financial Times, το ευρώ, που είχε ενισχυθεί κοντά στο 1,40 δολ. όταν ανακοινώθηκε ότι η ΕΚΤ κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, διολίσθησε στο 1,389 δολ. μετά τα σχόλια του κ. Ντράγκι.
Οι μετοχές και τα ομόλογα της ευρωζώνης αντέδρασαν με ράλι τιμών. Τα yields στα 10ετή ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας έπεσαν κάτω από το 3% σε νέο αρνητικό ρεκόρ επί ευρώ, ενώ το 10ετές yield της Πορτογαλίας υποχώρησε 4 μονάδες βάσης στο 3,51%. Ο δείκτης FTSE Eurofirst 300 ενισχύθηκε 0,5% στις 1.351 μονάδες.
Οι πιέσεις στην ΕΚΤ να δράσει έχουν αυξηθεί, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη «σέρνεται» στο 0,7% -κάτω από το μισό του στόχου της ΕΚΤ για 2%. Προβλέπεται να παραμείνει κάτω από τον στόχο μέχρι τουλάχιστον τα τέλη του 2016.
Προς μείωση του βασικού επιτοκίου
Αν η ΕΚΤ δράσει στην συνεδρίαση του Ιουνίου, τότε το πιθανότερο είναι να μειώσει το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης από το σημερινό αρνητικό ρεκόρ του 0,25%. Μπορεί επίσης να γίνει η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα μειώσει το επιτόκιο το οποίο πληρώνει για τις καταθέσεις που τοποθετούνται στα αποθεματικό της, κάτω από το μηδέν, επιβάλλοντας ουσιαστικά φόρο στις εμπορικές τράπεζες.
Ο Νικ Μάθιους, οικονομολόγος της Nomura, δήλωσε: «Ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι οι ρυθμιστές είναι δυσαρεστημένοι με την προβλεπόμενη τροχιά του πληθωρισμού και δεν πρόκειται να την αποδεχτούν».
Η κεντρική τράπεζα έχει υποστεί πιέσεις να δράσει για να αποφύγει την απειλή του επίμονα χαμηλού πληθωρισμού, που κινδυνεύει να υπονομεύσει την ανάκαμψη της ευρωζώνης, αυξάνοντας το βάρος του χρέους για τις κυβερνήσεις και τα νοικοκυριά.
Αδύναμη παραμένει η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη
Παρά την πρόσφατη βελτίωση σε κάποια οικονομικά στατιστικά, ο κ. Ντράγκι διατηρεί την άποψη ότι η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραμένει αδύναμη. Δήλωσε ότι η ισχυροποίηση του ευρώ «μέσα σε περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλών επιπέδων οικονομικής δραστηριότητας, είναι λόγος σοβαρής ανησυχίας».
Πιθανές αντιδράσεις από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις
Το ισχυρό ευρώ έχει παίξει ρόλο στον χαμηλό πληθωρισμό της ευρωζώνης, καθώς φθηναίνει τις εισαγωγές. Η απόφαση της ΕΚΤ, να αναβάλει την πρόσθετη χαλάρωση, πιθανότατα θα εγείρει αντιδράσεις από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ορισμένες των οποίων έχουν ζητήσει από την κεντρική τράπεζα να δουλέψει παραπάνω για να συγκρατήσει τα κέρδη του ευρώ.
Ιδιαίτερα επίμονη είναι η Γαλλία, που κλιμάκωσε τις πιέσεις στην ΕΚΤ να αναλάβει δράση για να «κατεβάσει» το ευρώ, το οποίο το Παρίσι θεωρεί ότι πλήττει τις προοπτικές ανάκαμψης, υπονομεύοντας τις εξαγωγές.
Ο υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας της Γαλλίας Αρνό Αρνό Μοντεμπούρ, δήλωσε ότι πιστεύει πως η ΕΚΤ «παρουσίασε στο συμβούλιο κάποιες από τις ανησυχίες που εκφράσαμε πρόσφατα».
«Αρκετές κυβερνήσεις έχουν εγείρει το ζήτημα», δήλωσε στο Κοινοβούλιο. Το Παρίσι φοβάται πως οι προσπάθειες μείωσης του εργοδοτικού κόστους στην γαλλική βιομηχανία για να αποκατασταθούν οι ζημιές στην παραγωγικότητα, υπονομεύονται από την συγκριτική ισχύ του ευρώ, που πλήττει τους εξαγωγείς σε κλάδους όπως η αεροναυπηγική και η φαρμακοβιομηχανία. Ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ επίσης προτρέπουν την ΕΚΤ να χαμηλώσει τα επιτόκια.
Ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε πάντως ότι οι παρεμβάσεις κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.