«Η Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζει το μέλλον με δίδυμα πλεονάσματα στο πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και με δραστικά βελτιωμένη τη διεθνή της ανταγωνιστικότητα, με τις εκ βάθρων διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για άρση των συνθηκών υπέρμετρης προστασίας από τον ανταγωνισμό και για ενίσχυση της ανταγωνιστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα με τη συμβολή τόσο του εγχώριου όσο και του ξένου κεφαλαίου.
Με αυτά τα δεδομένα, η ελληνική οικονομία εισέρχεται πλέον δυναμικά σε μία νέα φάση εξωστρεφούς ανάπτυξης, η οποία προβλέπεται να είναι πιο δυναμική από τις άλλες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης» εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές της Αlpha Bank.
Στην ανάλυσή τους σημειώνουν ότι «καλά κάνει η Πορτογαλία και βγαίνει από το Μνημόνιο, αλλά αυτό κάθε άλλο παρά αποτελεί ένδειξη ότι η Ελλάδα μειονεκτεί όσον αφορά τις προοπτικές εξόδου από την κρίση και εισόδου σε πορεία αυτοδύναμης ανάπτυξης», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταφέρει να καλύψει ένα σημαντικό μέρος από το χαμένο έδαφος.
«Στη δική μας ευχέρεια είναι πλέον να περάσουμε οριστικά μπροστά. Διαθέτουμε σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για να επιτύχουμε ικανοποιητικά κέρδη από την ανταγωνιστική συμμετοχή μας στις αγορές που θα δραστηριοποιηθούμε. Διεθνώς ανταγωνιστική παραγωγή σημαίνει παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα με πώληση σε πολλές (όσο το δυνατό περισσότερες) και μεγάλες ξένες αγορές.
Η εγχώρια αγορά είναι περιορισμένη και πλήρως απελευθερωμένη για να στηρίξει διεθνώς ανταγωνιστική παραγωγή.
Αν δεν έχουμε διεθνώς ανταγωνιστική παραγωγή, η αύξηση της εγχώριας ζήτησης αυξάνει μόνο τις εισαγωγές και την απασχόληση και τα εισοδήματα σε ξένες χώρες.
Η δεκαετία του 2000 (και όχι μόνο) έδειξε ότι η αύξηση των εγχώριων εισοδημάτων δεν μπορεί να γίνει με κούφιες παροχές στους πάντες και με πελατειακά ρουσφέτια με δανεικά (ακόμη και αν είναι αγύριστα). Αύξηση των εισοδημάτων μπορεί να γίνει μόνο με παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών με ευνοϊκές συνθήκες ζήτησης στην εγχώρια και τις ξένες αγορές και σε ανταγωνιστική ποιότητα και τιμή σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Τα περιθώρια για τέτοια αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικά» εκτιμούν οι αναλυτές.