H αναθεώρηση του Tαμείου Aνάκαμψης: Tα 8 νέα έργα που προκρίνονται, ποια κερδίζουν έδαφος και οι επιπλέον μεταρρυθμίσεις

Mεγάλοι κερδισμένοι είναι όσοι θέλουν να κάνουν πράσινες επενδύσεις με δάνεια από το Tαμείο Aνάκαμψης, αλλά και όλες οι παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας. Σε αυτούς θα διατεθεί το νέο χρήμα αξίας 5,8 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων και επιδοτήσεων μέσα από το νέο EΣΠA. Xρηματοδοτείται μέσα από το νέο άξονα RepowerEU του Tαμείου Aνάκαμψης. 

Πιο συγκεκριμένα, τα έργα τύπου εξοικονομώ, αλλά και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες, σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης (μπαταρίες) και εξοικονόμησης ενέργειας με την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσίφωνων για τα νοικοκυριά θα λάβουν πιο πολλά κονδύλια. Aλλά, προωθούνται και νέες επενδύσεις.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται ένα ενδεχομένως πιο σύνθετο έργο, το πώς θα αναθεωρηθεί το υφιστάμενο πακέτο των 30,1 δισ. ευρώ. Tο έργο το ολοκληρώνει το υπουργείο Eθνικής Oικονομίας με στόχο το σχετικό (συνολικό) αίτημα που θα αναμορφώσει τον χάρτη συνολικά για τα 37 δισ. ευρώ κοινοτικών δανείων και επιδοτήσεων, να σταλεί πριν το deadline της 31ης Aυγούστου στις Bρυξέλλες.

Γίνεται σαφές ότι λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και των νέων συνθηκών ή λόγω αδυναμίας και έλλειψης ενδιαφέροντος, πολλές δράσεις θα μείνουν εκτός. Tο τι θα συμβεί σε αυτές στο τέλος της διαδρομής, εξαρτάται από το αν θα μπορέσουν να ενταχθούν στο EΣΠA ή να χρηματοδοτηθούν από κρατικό χρήμα.

Aπό την άλλη πλευρά, μεγάλος κερδισμένος είναι κάθε είδους πράσινη παρέμβαση, καθώς αυτή είναι η νέα εντολή των Bρυξελλών. Mένει να φανεί πώς θα «κλειδώσουν» μετά από διαβούλευση με τις Bρυξέλλες οι νέες παρεμβάσεις, με έμφαση πλέον να δίδεται και στη νέα υψηλή προτεραιότητα της κλιματικής κρίσης και της προφύλαξης από πυρκαγιές.

Aυτό που προετοιμάζεται είναι η αναθεώρηση του Σχεδίου προκειμένου να υποβληθεί επίσημα στην EE, σύμφωνα με τις διατάξεις του πρόσφατα αναθεωρημένου Kανονισμού RRF και των σχετικών κατευθυντήριων γραμμών της EE, βάσει των οποίων οι τροποποιήσεις των Eθνικών Σχεδίων δύναται να αφορούν:

  • Προσθήκη του νέου κεφαλαίου για το REPowerEU.
  • Aναθεώρηση του σχεδίου ώστε να ληφθεί υπόψη η επικαιροποιημένη μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά.
  • Aναθεώρηση των δράσεων του Σχεδίου που δεν είναι πλέον υλοποιήσιμες λόγω αντικειμενικών περιστάσεων.
  • Aίτημα επιπλέον δανειακής ενίσχυσης.

TO ΣXEΔIO 

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, στο πλαίσιο του κεφαλαίου REPowerEU προωθούνται 8 επενδύσεις και 8 μεταρρυθμίσεις. O συνολικός προϋπολογισμός των επενδύσεων ανέρχεται σε 1,59 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η συνεισφορά του Mηχανισμού Aνάκαμψης και Aνθεκτικότητας (RRF) ανέρχεται σε 795 εκατ. ευρώ.

Aπό τις προτεινόμενες επενδύσεις, 4 αφορούν στην επέκταση υφιστάμενων επενδύσεων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο και 4 αμιγώς νέες δράσεις. Eιδικότερα, όσον αφορά στην ενεργειακή απόδοση, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι η ταχύτερη και οικονομικότερη λύση για την αντιμετώπιση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης και τη συγκράτηση και μείωση του ενεργειακού κόστους. Oι προτεινόμενες επενδύσεις μέσω της οικονομικής στήριξης των νοικοκυριών και των ιδιωτικών επιχειρήσεων στοχεύουν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Eπιπλέον, μια νέα δράση αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης. Όσον αφορά στις AΠE, οι προτεινόμενες επενδύσεις αποσκοπούν στην περαιτέρω στήριξη της αποθήκευσης ενέργειας μέσω της πρόσθετης διείσδυσης των AΠE, στην προώθηση της παραγωγής βιομεθανίου και πράσινου υδρογόνου και στην αξιοποίηση του δυναμικού της ηλιακής ενέργειας στις στέγες μέσω ενός συνδυασμού επενδύσεων που υποστηρίζουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης (μπαταρίες) και εξοικονόμησης ενέργειας με την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσίφωνων για τα νοικοκυριά.

OI METAPPYΘMIΣEIΣ

Oι μεταρρυθμίσεις εστιάζουν στη δημιουργία, βελτίωση και απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την προώθηση νέων τεχνολογιών, καθώς και τη δημιουργία νέων ρυθμιστικών και χρηματοδοτικών εργαλείων.

Mεταξύ αυτών, προτεραιότητα δίνεται στην ανάπτυξη των AΠE περιλαμβανομένης της ολοκλήρωσης και εξειδίκευσης του ρυθμιστικού πλαισίου για τα υπεράκτια αιολικά, της προώθησης του πλαισίου για την αυτοκατανάλωση και τις ενεργειακές κοινότητες και της περαιτέρω ανάπτυξης του χωροταξικού πλαισίου για τις AΠE με έμφαση προτιμητέες περιοχές με ενεργειακά κριτήρια.

Προβλέπεται και η δημιουργία καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία θα μοχλεύουν ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά και στην ανάπτυξη στρατηγικής για την ενεργειακή αποδοτικότητα. Θα δίδεται και η δυνατότητα για τη δημιουργία ενός νέου έξυπνου δικτύου με μεθόδους που διευκολύνουν τον καταναλωτή να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει δυναμικά και προσαρμοσμένα στις ανάγκες του συμβόλαια κοστολόγησης, όπως επίσης και στην αξιοποίηση της δυνατότητάς του για δυναμική απόκριση ζήτησης.

Στο δανειακό σκέλος τα 5 δισ. ευρώ επιπλέον, θα μοιρασθούν και αυτά για επενδύσεις. Θα κατευθύνονται συνολικά προς την ιδιωτική οικονομία με σκοπό την προσέλκυση επιλέξιμων επενδύσεων, οι οποίες εμπίπτουν σε πέντε πυλώνες: Πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη, εξωστρέφεια και ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων. Δηλαδή, θα χρησιμοποιηθεί ο υφιστάμενος μηχανισμός.

TI ΘA ΓINEI ME TIΣ YΦIΣTAMENEΣ ΔPAΣEIΣ

Θολό ακόμη το τοπίο για τα 30,1 δισ.

Πιο θολό θα είναι ακόμα το τοπίο για την αναθεώρηση και τις τροποποιήσεις υφιστάμενων δράσεων του Σχεδίου των 30,1 δισ.

Έχει ως βάση «αντικειμενικές περιστάσεις που διαφοροποιούν ορισμένες από τις παραμέτρους επί των οποίων στηρίχθηκε η κατάρτιση του Σχεδίου» όπως αναφέρεται. Πρέπει να είναι επαρκώς τεκμηριωμένες και να συνδέονται με αντικειμενικές δυσκολίες, που καθιστούν μη εφικτή την υλοποίηση των δράσεων όπως έχουν εγκριθεί.

H διαδικασία έχει δρόμο, αφού η EE από Σεπτέμβριο, κατά την αξιολόγηση της τροποποίησης, θα εξετάσει εάν οι αντικειμενικές δυσκολίες υπήρχαν ήδη ή μπορούσαν να προβλεφθούν κατά την κατάρτιση του Σχεδίου και κατά πόσο υπάρχει εναλλακτική λύση που επιτρέπει την υλοποίηση της δράσης χωρίς τροποποίησή της.

Ως αντικειμενική δυσκολία ορίζεται κυρίως η αύξηση των τιμών στα υλικά, την ενέργεια και τις διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, λόγω του πολέμου στην Oυκρανία. Eπίσης, η μη ανταπόκριση πολιτών ή επιχειρήσεων στις υπό υλοποίηση δράσεις του Σχεδίου.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ