Πάνω από 1.000 πλέον οι φωτοβολταϊκές στέγες από ιδιώτες και επενδυτές
Οι αλλαγές που καθορίστηκαν με τη νέα απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την εγκατάσταση των συστημάτων σε κτίσματα και ακάλυπτους χώρους
Φωτοβολταϊκό ντελίριο έχει καταλάβει επενδυτές και ιδιώτες, που σπεύδουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα σε κατοικίες, οικόπεδα, οικισμούς. Ήδη, οι πρώτες 1.000 φωτοβολταϊκές στέγες, ισχύος 5MW, τόσο στα νησιά, όσο και στην ηπειρωτική χώρα αποτελούν γεγονός, ενώ πέντε ελληνικά εργοστάσια προχωρούν στην εξαγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ.
Οι γνώστες της αγοράς λένε ότι το 2010 ήταν χρονιά ορόσημο για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας, αφού παρά τα διάφορα προβλήματα, εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα συνολικά 149,5 MWp, όταν το 2009, το αντίστοιχο νούμερο δεν ήταν παρά… 36,5 MWp, το 2008 μόλις 10,3 MWp και το 2006 μόνο… 1,3 MWp. Δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο προστέθηκαν 113 νέα φ/β μεγαβάτ και η αγορά αυξήθηκε πάνω από 300 %. Η απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη κάνει πιο σαφείς τους όρους για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κατοικίες, οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου, διατηρητέα κτίρια, καθώς και σε παραδοσιακούς και ιστορικούς οικισμούς και ανοίγει το δρόμο για ευρύτερη χρήση φωτοβολταϊκών.
Oι αλλαγές
Σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων σε κτίσματα και ακάλυπτους χώρους τους, σε εκτός ή εντός σχεδίου περιοχές, οι αλλαγές είναι: Επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων ψύξης και θέρμανσης χώρου, μετά από έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας σε χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά τμήματα πόλεων και διατηρητέα κτίρια, εφόσον δεν απαγορεύεται η εγκατάστασή τους από τα σχετικά διατάγματα και αποφάσεις προστασίας τους και υπό τον όρο ότι τοποθετούνται στους ακάλυπτους χώρους των κτιρίων και σε σημεία μη ορατά από κοινόχρηστους χώρους. Επίσης, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και εφόσον δεν απαγορεύεται η εγκατάστασή τους από τη σχετική νομοθεσία προστασίας τους, υπό τον όρο ότι θα εναρμονίζονται κατά το δυνατόν οι εγκαταστάσεις με τον περιβάλλοντα χώρο. Σημειώνεται πως για την εγκατάσταση δεν επιτρέπεται η διάνοιξη νέων ή η διαπλάτυνση υφιστάμενων οδών. Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι τόσο στην περίπτωση παραδοσιακών οικισμών, ιστορικών οικισμών, διατηρητέων κτιρίων, όσο και των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων ψύξης και θέρμανσης χώρου, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Ε.Π.Α.Ε.).
– Απαγορεύονται τα φωτοβολταϊκά σε αδόμητα οικόπεδα (εντός σχεδίου).
– Για την περίπτωση τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων, ισχύος μεγαλύτερης των 100kW, ζητείται δήλωση στατικής επάρκειας του κτιρίου πάνω στο οποίο γίνεται η εγκατάσταση, υπογεγραμμένη από διπλωματούχο πολιτικό μηχανικό, για λόγους ασφαλείας.
– Ειδικά, για την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων πάνω σε κτίρια και για ισχύ μέχρι 100kW, όπου δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, ούτε έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, αλλά απλή γνωστοποίηση εργασιών στον αρμόδιο Διαχειριστή, υπογραμμίζεται η ευθύνη του υποψήφιου παραγωγού για την τήρηση των επικείμενων διατάξεων σε προστατευόμενες περιοχές, με την απαίτηση υποβολής σχετικής υπεύθυνης δήλωσης στον αρμόδιο Διαχειριστή, ο οποίος εφεξής οφείλει να κοινοποιεί τη Σύμβαση Σύνδεσης στην αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομίας. Σε ό,τι αφορά τις εκτός σχεδίου περιοχές:
– Οι ελάχιστες αποστάσεις των εγκαταστάσεων και του συνοδού οικίσκου από τα όρια γηπέδου γίνονται ρεαλιστικότερες, επιτρέποντας την αξιοποίηση μεγαλύτερου ποσοστού κάλυψης γηπέδου.
– Καθορίζονται εκ νέου, οι απολύτως αναγκαίες κατασκευές, με άρση του περιορισμού ύψους, και εισάγεται κατάλληλη ρύθμιση, ώστε να καθίσταται δυνατή η εγκατάσταση όσων οικίσκων εγκατάστασης ηλεκτρονικού εξοπλισμού είναι απαραίτητοι στις εγκαταστάσεις αυτές.
Tα διατηρητέα
Σε ό,τι αφορά διατηρητέα κτίρια, παραδοσιακούς οικισμούς και ιστορικά τμήματα πόλεων η νέα απόφαση αναφέρει: Επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων ψύξης και θέρμανσης χώρου, μετά από έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας:
α) σε χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά τμήματα πόλεων και διατηρητέα κτίρια, εφόσον δεν απαγορεύεται η εγκατάστασή τους από τα σχετικά διατάγματα και αποφάσεις προστασίας τους, υπό τον όρο ότι τοποθετούνται στους ακάλυπτους χώρους των κτιρίων και σε σημεία μη ορατά από κοινόχρηστους χώρους και
β) σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, εφόσον δεν απαγορεύεται η εγκατάστασή τους από τη σχετική νομοθεσία προστασίας και εναρμονίζονται κατά το δυνατόν οι εγκαταστάσεις με τον περιβάλλοντα χώρο. Για την κατά τα ως άνω εγκατάσταση δεν επιτρέπεται η διάνοιξη νέων ή η διαπλάτυνση υφιστάμενων οδών.
Η έγκριση χορηγείται ύστερα από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Ε.Π.Α.Ε.). Η Ε.Π.Α.Ε. ελέγχει την τήρηση των προϋποθέσεων, την ένταξη των εγκαταστάσεών τους στον χώρο, καθώς και την εναρμόνισή τους με το τοπίο. Στις περιπτώσεις, που απαιτείται έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, υποβάλλεται σκαρίφημα του χώρου τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών στοιχείων και φωτογραφική τεκμηρίωση.
6.000 αγρότες υπέβαλλαν αίτηση
Η ΔΕΗ, αφού κατέγραψε τον εξαιρετικά μεγάλο όγκο των αιτημάτων για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, που υποβλήθηκαν, μετά την ψήφιση του νόμου 3851 και τα αντιστοίχησε με τα δίκτυα μέσης τάσης που διαχειρίζεται, ξεκίνησε τη χορήγηση προσφορών σύνδεσης στα αγροτικά φωτοβολταϊκά, για τους νομούς και τις γραμμές που είχαν τη μεγαλύτερη ευχέρεια απορρόφησης ισχύος, λόγω μη δέσμευσης ισχύος από προηγούμενα αιτήματα για σταθμούς ΑΠΕ.
Ο σχεδιασμός της επιχείρησης δείχνει, ότι περίπου το 1/3 της ισχύος των αγροτικών φωτοβολταϊκών, που αντιστοιχεί σε 2000 αιτήματα, αναφέρεται σε τέτοια δίκτυα, με μεγάλη ευχέρεια απορρόφησης. Από αυτά, η ΔΕΗ μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου του 2011 είχε διατυπώσει όρους σύνδεσης σε 750 περίπου, που ανήλθαν στα 1500 μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και αναμένεται να ικανοποιηθούν στο σύνολό τους, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.
Υπάρχουν άλλα 2000 περίπου αγροτικά αιτήματα, τα οποία αντιστοιχούν σε δίκτυα μεσαίας δυσκολίας, όσον αφορά στην απορρόφηση ισχύος. Η δυσκολία αναφέρεται στο γεγονός ότι πρέπει να προηγηθεί της προσφοράς σύνδεσης, η τεχνική μελέτη του τοπικού δικτύου, λαμβάνοντας υπόψη, τόσο τα υφιστάμενα φορτία, όσο και τα προϋπάρχοντα αιτήματα για σταθμούς ΑΠΕ. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η μεσαία δυσκολία δεν σημαίνει αδυναμία ικανοποίησης των αιτημάτων, απλά απαιτείται περισσότερος χρόνος για την έκδοση των προσφορών σύνδεσης. Η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη και η ΔΕΗ εκτιμά ότι θα την ολοκληρώσει μέχρι το τέλος Απριλίου 2011.
Υπάρχουν άλλα 2000 περίπου αιτήματα, που αντιστοιχούν σε περιοχές που παρουσιάζουν υψηλότερη δυσκολία απορρόφησης της ισχύος. Εδώ, απαιτείται αναλυτική καταγραφή του συνόλου των αιτημάτων και εξειδικευμένη αντιμετώπιση τους ανά γραμμή μέσης τάσης. Θα υπάρχουν γραμμές που τα αιτήματα είναι λίγα και θα μπορούν άμεσα να ικανοποιηθούν, θα υπάρχουν και άλλες, που η αντιμετώπιση θα είναι πιο σύνθετη..