Να αναβαθμίσει τις σχέσεις του με τη Δύση αλλά και τη θέση του στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά, επιδιώκει το Ιράν, έπειτα και από τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η κρίση στην Ουκρανία, που εξωθεί στα άκρα τις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την Τεχεράνη.
Για αυτό και σπεύδει να δηλώσει πρόθυμη να καλύψεις τις ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, εάν η Ρωσία και η Gazprom αποφασίσουν να διακόψουν την προμήθεια των Ευρωπαίων πελατών τους, ως αντίποινα στις κυρώσεις που τους επιβάλλονται.
Οι εισαγωγές από το Ιράν, που κατέχει τα δεύτερα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο, είναι περιορισμένες από τις κυρώσεις που ισχύουν κατά της χώρας, για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Αντίστοιχα, τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης πιστεύεται πως είναι αρκετά υψηλά για να απορροφήσουν την όποια βραχυπρόθεσμη διαταραχή στις προμήθειες από τη Ρωσία και να αντισταθμίσουν την άμεση ανάγκη να βρεθούν άλλες πηγές εισαγωγών. Όμως, τα στοιχεία της αρμόδιας αμερικανικής υπηρεσίας δείχνουν ότι το 76% των εξαγωγών καυσίμων θέρμανσης της Ρωσίας κατευθύνθηκε πέρυσι στην Ευρώπη.
Η ΕΕ δεν έχει παρά λίγες επιλογές στην προσπάθειά της να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς εμφανίζεται απρόθυμη να υιοθετήσει το fracking (σχιστολιθικό αέριο) και αντιμετωπίζει εντεινόμενο ανταγωνισμό από τις γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, που έχουν μεγάλη ζήτηση.