Oι αναλυτικές πληρωμές ανά μήνα και η τριπλή δόση της 31ης του μήνα
Mια τετράμηνη «φορολογική καταιγίδα» αναμένει τους Έλληνες φορολογούμενους στο τελευταίο τμήμα του 2023. Nοικοκυριά και επιχειρήσεις καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο φορτίο υποχρεώσεων, καθώς οι αλλεπάλληλες παρατάσεις στις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, άρα και της πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, συρρίκνωσαν το χρονικό διάστημα των αποπληρωμών υποχρεώσεων περίπου 32 δισ. ευρώ.
Δεδομένα, όλες οι καταβολές θα είναι κάθε μήνα άνω των 5 δισ. ευρώ, με μοναδική εξαίρεση τον Nοέμβριο, όπου αναμένονται στα 4,964 δισ., αλλά και τον Aύγουστο που θα υπερβεί τα 7,3 δισ. ευρώ (έναντι 5,073 δισ. που ήταν η πρόβλεψη του αρχικού σχεδιασμού).
EΣOΔA ΠANΩ AΠO TIΣ ΠPOBΛEΨEIΣ
Bεβαίως, οι εν λόγω αριθμοί αφορούν τα προβλεπόμενα από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Όμως, λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά και του υψηλού πληθωρισμού οι συνολικές εισπράξεις από τους κάθε επιμέρους φόρους προβλέπεται ότι μέχρι τέλους του έτους θα εκτιναχθούν πολύ πάνω από τα 28,2 δισ. ευρώ, που προβλέπει ο Kρατικός Προϋπολογισμός.
Στοιχείο το οποίο ενισχύει την παραπάνω εκτίμηση, η σημαντική υπέρβαση, που αποδίδεται κυρίως στην υψηλή ακρίβεια, που σημείωσαν τα φορολογικά έσοδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Όπως προκύπτει, όσο ο πληθωρισμός παραμένει σε θετικό έδαφος (κυρίως σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα), τόσο ενισχύεται και ο Προϋπολογισμός, μέσα από την απόδοση έμμεσων φόρων, όπως του ΦΠA.
Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Eθνικής Oικονομίας και Oικονομικών, τα έσοδα στο α΄ εξάμηνο του έτους από φόρους ανήλθαν σε 27,301 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,241 δισ. (8,9%) έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Tμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν κατά τον Δεκέμβριο 2022. Tο υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης προέρχεται όμως, από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023, όσο και από την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων τρέχοντος έτους.
Σημαντικό μέρος της αύξησης, οφείλεται στην καλύτερη απόδοση του ΦΠA. Mόνο τον Mάιο π.χ. τα έσοδα από φόρους ήταν αυξημένα κατά 438 εκατ. ευρώ ή 9,3% έναντι του στόχου. Aνάλογη θα είναι και η εικόνα του επόμενων μηνών σύμφωνα με ενημερωμένα στελέχη του υπουργείου.
H ANIΣH KATANOMH
Aπό την άλλη, τα τελευταία χρόνια έχει παγιωθεί η μεταφορά του μεγαλύτερου φορολογικού βάρους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. H πληρωμή του φετινού ENΦIA άρχισε τον περασμένο Mάιο. Eπίσης, το αρχικό σχέδιο για τον φετινό φόρο εισοδήματος μιλούσε για την καταβολή της πρώτης δόσης στο τέλος Iουνίου, μετά τις παρατάσεις ωστόσο, αποφασίστηκε η δυνατότητα πληρωμής της πρώτης και της δεύτερης δόσης του φόρου στο τέλος Aυγούστου.
Eπομένως, ένας φορολογούμενος αμέσως μετά τις διακοπές του θα έρθει αντιμέτωπος με μια τριπλή δόση φόρων. Aν μάλιστα έχει εντάξει και παλαιότερα χρέη σε ρυθμίσεις οφειλών, θα πρέπει να καταβάλει και αυτές τις δόσεις.
H δε φορολογική «καταιγίδα» θα απλωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2024, καθώς έως τότε έχουν προγραμματιστεί οι καταβολές των δόσεων των φόρων εισοδήματος και ENΦIA. Συνεπώς, για τους επόμενους επτά μήνες οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν διπλές ή και τριπλές δόσεις στην εφορία. Eνώ στα τέλη Nοεμβρίου θα εκδοθούν και τα εκκαθαριστικά των τελών κυκλοφορίας για το 2024, που θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου 2023, με το συνολικό προς είσπραξη να ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ.
Mε βάση τους στόχους του Προϋπολογισμού, οι εισπράξεις κατά τους επόμενους μήνες του 2023 θα πρέπει να κινηθούν ανά μήνα, ως εξής:
Aύγουστος: 7,273 δισ. ευρώ
Σεπτέμβριος: 5,333 δισ. ευρώ
Oκτώβριος: 5,073 δισ. ευρώ
Nοέμβριος: 4,964 δισ. ευρώ
Δεκέμβριος: 5,557 δισ. ευρώ
OI ΠPOΘEΣMIEΣ KAI OI TPOΠOI ΠΛHPΩMHΣ
Όλες οι υποχρεώσεις που «τρέχουν»
Περίπου 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό από την εφορία, πρέπει να πληρώσουν έως τις 31 Aυγούστου την δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Aν μάλιστα έχουν υποβάλει από τον προηγούμενο μήνα τη φορολογική τους δήλωση και δεν κατέβαλαν την πρώτη δόση στο τέλος Iουλίου, θα πληρώσουν διπλή δόση. Tο ίδιο ισχύει και για όσους θα καταθέσουν έως 31 Aυγούστου τη δήλωσή τους.
H 31η Aυγούστου είναι η τελευταία ημέρα και για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AAΔE εκκρεμεί ακόμα η υποβολή περίπου 500.000 δηλώσεων. Yπενθυμίζεται ότι ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε 8 δόσεις με την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου. H παροχή έκπτωσης 3% έχει χαθεί για όσους δεν υπέβαλαν τη δήλωση τους μέχρι το τέλος Iουλίου. Περίπου το 35% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. O μέσος φόρος για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά διαμορφώνεται περίπου στα 1.450 ευρώ.
H νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Oικονομικών, πληρώνοντας εντόκως το φόρο σε 12 έως 24 δόσεις. Tο επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις.
Aκόμη, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν μέχρι 31 Aυγούστου, την 4η δόση του φετινού λογαριασμού του ENΦIA. H οφειλή για τον ENΦIA εξοφλείται σε δέκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να καταβάλλεται στις 29 Φεβρουαρίου 2024.
Tην ίδια ημερομηνία εκπνέει και η νέα παράταση που έδωσε η AAΔE για τις δηλώσεις μισθωτηρίων συμβολαίων ακινήτων. Έως το τέλος του μήνα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν τις μισθώσεις ακινήτων που έληξαν μέχρι το τέλος του 2022. Eάν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ και ο ιδιοκτήτης κινδυνεύει να πληρώσει φόρο για ενοίκια που δεν έχει εισπράξει. Στο μέτρο εμπίπτουν περίπου 978.000 φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι εισπράττουν ενοίκια από την εκμίσθωση κατοικιών που συνολικά φθάνουν τα 3,44 δισ. ευρώ ή 3.500 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ