Βιωσιμότητα χρέους και σταθερά ανοδική προοπτική της ελληνικής Οικονομίας «βλέπει» ο διεθνής Οίκος
Παρά το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας, συνεπεία των επικείμενων τριπλών εκλογικών αναμετρήσεων στην χώρα μας, και παρά τις φήμες για διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών εντός του τρέχοντος έτους, η JPMorgan συνεχίζει να δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική Οικονομία, θεωρώντας το πενταετές κρατικό ομόλογο ως «οverweight» και ποντάροντας στην αποκλιμάκωση του spread της 10ετίας στις 370 μονάδες βάσης έως το πρώτο τρίμηνο του 2015.
Ο Οίκος θεωρεί ότι οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στη Ελλάδα προσδίδουν στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά θετικό πρόσημο υπεροχής (στην πρόθεση ψήφου) έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά επιμένει να «βλέπει» πρόωρες εκλογές εντός του 2014, με το σκεπτικό ότι τόσο οι ευρωεκλογές όσο και η εκλογική διαδικασία ανάδειξης του προέδρου της Δημοκρατίας (τον Φεβρουάριο του 2015) αυξάνουν τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας στο εσωτερικό της δικομματικής.
Σε τούτη την φάση, η JPMorgan αναγνωρίζει ότι το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη μπορεί κάλλιστα να σταθεί ως «ανάχωμα» στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ως εκ τούτου, οι αναλυτές του Οίκου εκτιμούν ότι το σενάριο της πολιτικής αστάθειας χάνει σταθερά έδαφος.
Περί κουρέματος χρέους
Παραμένει βεβαίως ανοικτό το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2014 – 2015, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 15 δις. ευρώ. Αυτό τονίζουν στην έκθεσή τους οι αναλυτές του Οίκου Aditya Chordia και Gianluca Salford. Τονίζεται όμως πως δεν θα χρειαστεί απαραίτητα νέο χρηματοδοτικό πακέτο, αφού το κενό θα μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς μέσω «εργαλείων», όπως νέες ομολογιακές εκδόσεις, το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ για τις τράπεζες, η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου στις τράπεζες καθώς και ο τερματισμός των ομολόγων ΕΤΕΑΝ.
Μάλιστα ο Οίκος εκτιμά ότι θα υπάρξει νέα ομολογιακή έκδοση ύψους 2 – 3 δισ. ευρώ στο β’ εξάμηνο της χρονιάς και εκδόσεις 5 – 8 δισ. ευρώ το 2015. Ήδη, οι τρεις κορυφαίες ελληνικές τράπεζες έχουν αγοράσει ή έχουν ανακοινώσει ότι θα επαναγοράσουν προνομιούχες μετοχές ύψους 3 δις. ευρώ που κατέχει η κυβέρνηση.
Διαπραγματεύσεις
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, οι αναλυτές της JPMorgan εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του επίσημου τομέα και ότι η πιο ρεαλιστική επιλογή είναι η επιμήκυνση των ωριμάνσεων.
Όπως παρατηρεί μάλιστα, σήμερα οι ωριμάνσεις των ομολόγων που κατέχουν ΕΕ και EFSF κυμαίνονται μεταξύ 2023 και 2054, ενώ οι ωριμάνσεις των ομολόγων που προέκυψαν από το PSI μεταξύ 2023 και 2042. Έτσι, στην περίπτωση επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των πρώτων ομολόγων, η Ελλάδα θα υποχρεούται να πληρώσει πρώτα τα δάνεια προς τους ιδιώτες -κάτι που ασφαλώς θα αντιμετωπιστεί θετικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η JPMorgan τονίζει πως, στις συζητήσεις για το χρέος, θα αποκλειστούν η συμμετοχή του ΔΝΤ, τόσο στο σενάριο της ελάφρυνσης όσο και στο ενδεχόμενο «κουρέματος» ή PSI.
Αποκλιμάκωση του spread 10ετών ομολόγων
Σύμφωνα με την JPMorgan το spread των 10ετών ομολόγων θα αποκλιμακωθεί περίπου κατά 90 μονάδες βάσης απ’ τα τρέχοντα επίπεδα, έως το α’ τρίμηνο του 2014, ενώ χαρακτηρίζει το πενταετές ομόλογο ως το πιο ελκυστικό, θεωρώντας ότι είναι το πιο ασφαλές για τη ρευστότητα και την εξυπηρέτησή του.
Η δυναμική της Αγοράς παραμένει σταθερή, με τις αποτιμήσεις όμως να είναι σαφώς μεικτές.