Ξεκίνησαν δειλά δειλά οι δηλώσεις για τις αποζημιώσεις των πληγέντων της κακοκαιρίας Daniel που έχασαν ζωικό και φυτικό κεφάλαιο λόγω των πλημμυρών.
«Υπάρχει πρόοδος»
«Υπάρχει μεγάλη πρόοδος στο θέμα της υποβολής των δηλώσεων μετά και από τη λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ διότι ενώ θα έπρεπε να έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό δηλώσεων ζημίας, χθες υπερέβησαν τις 1.500 οι δηλώσεις για απώλεια ζωικού κεφαλαίου και 1.250 φυτικού κεφαλαίου. Αυτό συμβαίνει διότι όλοι προσπαθούν να δουν τι θα κάνουν με το νοικοκυριό τους, η κατάσταση είναι έξω από κάθε λογική, δεν υπάρχει προηγούμενο», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, πρόεδρος του ΕΛΓΑ.
Αναφερόμενος στις αποζημιώσεις για τον «Ιανό», ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε:
«Ο ΕΛΓΑ έχει εξοφλήσει μέχρι και το τελευταίο οφειλόμενο ευρώ σε παραγωγούς, κτηνοτρόφους και αγρότες, υπάρχουν ζητήματα με τα θέματα της απώλειας υποδομών, εγκαταστάσεων, εξοπλισμού, εκεί είναι ένα ζήτημα γιατί δεν είναι μόνο οι υπηρεσίες της κρατικής αρωγής, είναι και οι περιφερειακές ενότητες που εμπλέκονται και υπάρχει μια δι8αδικασία που κινείται πάρα πολύ δύσκολα».
Τον Οκτώβριο οι πρώτες πληρωμές
Σύμφωνα με την αποτίμηση του Οργανισμού, περίπου «71.000 αιγοπρόβατα, 19.000 χοιρινά, 6.000 βοοειδή και δεκάδες χιλιάδες από πτηνά», έχουν χαθεί λόγω των πλημμυρών που έπνιξαν τη Θεσσαλία, με τον ίδιο να επισημαίνει πως οι πληγέντες δεν χρειάζεται να περιμένουν τον ΕΛΓΑ να καταγράψει τις ζημιές για να υποβάλλουν δήλωση.
«Ο ΕΛΓΑ έχει ψηφιακά πληροφορικά συστήματα που έχουμε καταχωρήσει τους παραγωγούς μας και είμαστε ο οργανισμός που έχει απόλυτη ακρίβεια για το τι παράγεται στη χώρα αυτήν την στιγμή. Έχουμε τις δηλώσεις τους που γίνονται μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις οποίες παίρνουν τις ενισχύσεις, δηλώνουν την αλήθεια. Αυτοί που δημιουργούν τον θόρυβο συνήθως είναι εκείνοι που δεν είναι ποτέ ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ, άνθρωποι που δεν μπήκαν στον κόπο να ασφαλιστούν και μετά ζητάνε τις αποζημιώσεις και διαμαρτύρονται χωρίς να έχουν δίκιο».
Όσο για το πότε θα ξεκινήσει η καταβολή των χρημάτων;
«Με τις δηλώσεις των παραγωγών και με τα ψηφιακά μας αρχεία, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο από ό, τι χρειαστήκαμε, έναν μήνα, στον ‘Ιανό’ για να δώσουμε προκαταβολές γιατί ο όγκος είναι τεράστιος. Μέσα στον Οκτώβριο θα πάρουν ενδεχομένως και εξόφληση για το ζωικό κεφάλαιο και τον επόμενο μήνα, με έτοιμο το ψηφιακό πληροφοριακό μας σύστημα, θα έχουμε τους δικαιούχους παραγωγούς και θα αποφασίσει η κυβερνητική επιτροπή κρατικής αρωγής την αποζημίωσή τους μέσω του ΕΛΓΑ, γιατί αυτό το πλήγμα πράγματι δεν μπορεί να το σηκώσει ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ και τα χρήματα θα διατεθούν από την ενίσχυση της χώρας μας από την ΕΕ».
Σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέντζο, «όλο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είμαστε εδώ και δουλεύουμε για να αντιμετωπίσουμε όλα όσα προκύπτουν και ανταποκρινόμαστε σε υποχρεώσεις πέραν των αρμοδιοτήτων μας. Είναι μια κατάσταση την οποία η λογική μας δεν έχει γνωρίσει και δεν μπορεί να αφομοιώσει».