“Tα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας προδιαγράφονται ευοίωνα για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης του 3% κατά μέσο όρο στην τετραετία” τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, σε άρθρο του στην ειδική έκδοση της εφημερίδας ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ που δημοσιεύθηκε προ εβδομάδας εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το οποίο ανάρτησε σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών.
“Συνεχίζουμε με την ίδια ένταση και αφοσίωση να αναβαθμίζουμε την Οικονομική Διπλωματία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Επιδίωξή μας, οικονομική ασφάλεια, ευρωστία και διαρκής ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι” με “απώτερο στόχο ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης” επισημαίνει ο κ. Φραγκογιάννης. Βιώσιμο, όπως εξηγεί, τόσο με την έννοια του σεβασμού στο περιβάλλον, όσο και με την έννοια της ανάπτυξης που στηρίζεται σε ισχυρά θεμέλια. Με μια ανάπτυξη που θα προέρχεται περισσότερο από επενδύσεις και λιγότερο από κατανάλωση, θα εδράζεται σε καινοτόμους κλάδους της οικονομίας, σε εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας και θα ισχυροποιεί συστηματικά τη θέση και τη φήμη της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη γειτονιά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλά και ως πύλης εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει και την ιδιαίτερη σημασία που έχει η διεθνοποίηση της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας την οποία, όπως αναφέρει, στηρίζει αδιάλειπτα η Οικονομική Διπλωματία. Και προσθέτει: “Προωθούμε και προασπίζουμε τα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Με συστηματική παρουσία στις διεθνείς αγορές από κοινού- πολιτεία, θεσμικοί φορείς της αγοράς και επιχειρήσεις- ισχυροποιούμε το σύγχρονο, ενιαίο, εθνικό brand. Προς το στόχο αυτό, θα αξιοποιήσουμε περαιτέρω το εργαλείο των «επιχειρηματικών συμβουλίων». Μέσα από τα συμβούλια θεσμοθετείται και κατ’ επέκταση ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ ιδιωτικών επιχειρήσεων της Ελλάδας και της εκάστοτε χώρας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Έμφαση δίνει ο κ. Φραγκογιάννης, ως “ιδιαίτερη προτεραιότητα”, στην ενεργειακή διπλωματία και τη διεθνή συνεργασία σε θέματα περιβάλλοντος, με γνώμονα την ασφάλεια, τη διασυνδεσιμότητα και την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών και διαδρομών. Στόχος, όπως εξηγεί είναι “η ενθάρρυνση καινοτόμων εγχειρημάτων στον τομέα της ενέργειας/περιβάλλοντος, στα οποία θα ενσωματώνονται νέες τεχνολογίες”.
“Στην ίδια γραμμή” προσθέτει “συνεχίζουμε να καλλιεργούμε συστηματικά σχέσεις και συνεργασίες με παραδοσιακούς εταίρους, όπως οι ΗΠΑ και η Κεντρική και Ν.Α. Ευρώπη. Ενισχύουμε τις επαφές με στρατηγικούς εταίρους σε Μέση Ανατολή και ΝΑ Ασία. Ανοίγουμε τα φτερά μας προς άλλες, ανερχόμενες και δυναμικές αγορές. Μία εξ αυτών, η Ινδία, τεράστια αγορά, με μεγάλες προκλήσεις αλλά και σημαντικές προοπτικές συνεργασίας. Δρομολογούμε ήδη επιχειρηματική αποστολή κατά τους επόμενους μήνες, σε συνέχεια της ιστορικής επίσκεψης του Ινδού Πρωθυπουργού Narenda Modi στην Αθήνα πριν λίγες ημέρες, στις 25 Αυγούστου”.
Τέλος ο κ. Φραγκογιάννης χαρακτηρίζοντας ως “πολύτιμη” τη “συστηματική και αρμονική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, που εξασφαλίσαμε κατά την προηγούμενη θητεία” τονίζει: “Πορευόμαστε με κοινό όραμα και με ενδεικτικούς στόχους μέχρι το 2027 για: α) αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ, β) προσέλκυση επενδύσεων σε τεχνολογία, καινοτομία, βιοεπιστήμες, γ) παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό 80% από πράσινες πηγές”.