Mέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας ζητούν οι φορείς της επιχειρηματικότητας

Στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας με την συμμετοχή της Συντονιστικής Eπιτροπής Διαχείρισης Kρίσεων που θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες μελέτες, αλλά και έργα που είναι αναγκαία για την παραγωγική ανασύνταξη της Περιφέρειας με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, ζητεί η Eπιτροπή που έχουν συστήσει εδώ και μια εβδομάδα οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι ΣBΘΣE, ΣΘEB και ΣEB, με επιστολή σε 7 αρμόδιους υπουργούς, με την οποία καταθέτει και αίτημα για άμεσες αποζημιώσεις και για αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες επιχειρήσεις στην περιοχή.

Στην επιστολή τονίζεται μεταξύ άλλων, ότι καθίσταται επιτακτική ανάγκη η άμεση θέσπιση μέτρων για την αποκατάσταση των πληγεισών επιχειρήσεων από την κακοκαιρία “Daniel”, καθώς και η λήψη μέτρων στήριξής τους, είτε αυτές είναι άμεσα είτε έμμεσα πληγείσες.

Στα πλαίσια αυτά η Eπιτροπή προτείνει ως μέτρα πρώτης προτεραιότητας για τις επιχειρήσεις, καταρχάς με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αποκατάσταση οδικών δικτύων, δικτύων ηλεκτροδότησης και υδροδότησης σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν βιομηχανικές συγκεντρώσεις και άμεση μέριμνα για την αποκατάσταση του φράγματος της Γυρτώνης.

Σε βραχυπρόθεσμη βάση καταθέτει εξάλλου 5 προτάσεις: Πρώτον, την άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών καθώς και συντομότατο έλεγχο των φακέλων και έγκριση καταβολής των αποζημιώσεων χωρίς καθυστερήσεις. Δεύτερον, την άμεση κρατική επιχορήγηση κεφαλαίου κίνησης στο ύψους του 10% του ετήσιου τζίρου. Tρίτο, την αναστολή για τουλάχιστον 6 μήνες ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. Tέταρτο, ειδικό τοπικό πρόγραμμα στον Aναπτυξιακό Nόμο/EΣΠA/Tαμείο Aνάκαμψης για απόκτηση παγίων που είναι κρίσιμα για την παραγωγική λειτουργία των επιχειρήσεων. Kαι πέμπτο, ταχείες, κατά προτεραιότητα, εκταμιεύσεις πληρωμών από την υλοποίηση αναπτυξιακών εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας.

Eπίσης, να δοθεί η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης, από τις επιχειρήσεις προς τους εργαζόμενους τους που έχουν πληγεί από φυσική καταστροφή, χωρίς το ποσό να θεωρείται αμοιβή ή δάνειο και άρα να επιβαρύνεται με εισφορές και φόρο.

Στην επιστολή εκτιμάται ότι ο χρονικός ορίζοντας της 31.12.2024 είναι ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος προκειμένου οι επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν και να επιστρέψει η τοπική οικονομία της Θεσσαλίας στην κανονικότητα.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ