«Η οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ κερδίζει έδαφος το 2011» αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και η οποία βασίζεται στις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις για τις επτά μεγαλύτερες, από πλευράς οικονομικού μεγέθους, χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία και Μ. Βρετανία). Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, το 2011, η ανάπτυξη στην ΕΕ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,8% και στο 1,6% στην ευρωζώνη. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι το κλίμα αβεβαιότητας στην ΕΕ συνεχίζεται, καθώς η ανάκαμψη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ είναι άνιση και η κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένει εύθραυστη.
Παρουσιάζοντας τις οικονομικές προβλέψεις, ο Επίτροπος αρμόδιος για την οικονομία Όλι Ρεν τόνισε ότι το 2011, η ανάκαμψη στην ΕΕ αναμένεται να ενισχυθεί τόσο από την αύξηση των εξαγωγών, όσο και από την άνοδο της εγχώριας ζήτησης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «οι ρυθμοί ανάπτυξης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ παρουσιάζουν ανισότητες, καθώς κάποια κράτη μέλη διανύουν δύσκολη περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής». Επιπλέον, ο Επίτροπος Ρεν δήλωσε ότι «παρά την πρόσφατη σχετική ηρεμία στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί εντελώς». Σημείωσε, μάλιστα, ότι για να διασφαλιστεί η ισχυρή ανάκαμψη στην ΕΕ χρειάζονται «φιλόδοξες δράσεις» στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή στην έκθεσή της αναφέρει ότι «μετά από μία ισχυρή ανάκαμψη το πρώτο εξάμηνο του 2010, η ανάπτυξη στην ΕΕ και στην ευρωζώνη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010, επιβραδύνθηκε». Σύμφωνα με την Επιτροπή, η επιβράδυνση αυτή ήταν αναμενόμενη, λόγω της άρσης των μέτρων για την στήριξη της οικονομίας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του 2011, η Επιτροπή προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα συνεχίσει να κερδίζει έδαφος τόσο στην ΕΕ, όσο και στην ευρωζώνη και επισημαίνει πως οι εκτιμήσεις της για το 2011 είναι πιο αισιόδοξες σε σύγκριση με αυτές που δημοσιοποίησε το προηγούμενο εξάμηνο. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στις «βελτιωμένες προοπτικές» που παρουσιάζει η οικονομία παγκοσμίως, στην αύξηση των εξαγωγών, καθώς και στην αναμενόμενη ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης το 2011, σημειώνει η έκθεση. Επίσης, η σταδιακή ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης και η σταθεροποίηση στην αγορά εργασίας, θα ενισχύσουν σταδιακά την εγχώρια κατανάλωση, σημειώνει η Επιτροπή.
Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ανάπτυξη της ΕΕ η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ενδεχόμενες νέες εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και τις αρνητικές επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση που θα μπορούσαν να επιφέρουν τα μέτρα για δημοσιονομική εξυγίανση σε ορισμένα κράτη μέλη.
Ειδικότερα, ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης, ανάμεσα στις επτά μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, στην Πολωνία (4,1%) και στη Γερμανία (2,4). Ακολουθούν η Μ. Βρετανία (2%), η Γαλλία και η Ολλανδία (1,7%), η Ιταλία (1,1%) και η Ισπανία (0,8%).
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό για το 2011, οι εκτιμήσεις της Επιτροπής είναι υψηλότερες σε σχέση με αυτές που προέβλεπε πριν από ένα εξάμηνο, λόγω της ανόδου των τιμών στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, ο πληθωρισμός το 2011 θα διαμορφωθεί στο 2,2% στην ευρωζώνη, δηλαδή πάνω από το όριο του 2% που ζητά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις χώρες του ευρώ και στο 2,5% στην «ΕΕ των 27». Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τον πληθωρισμό, ως ένα βαθμό, είναι αυξημένοι και οφείλονται στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί το 2011 στο 2,2% για τη Γερμανία και την Ιταλία, στο 2,4% στην Ισπανία, στο 2% στη Γαλλία, στο 1,7% στην Ολλανδία, στο 3,3% στην Πολωνία και στο 3,4% στη Μ. Βρετανία.