Μόνο ως προφητική μπορεί να χαρακτηριστεί η ειδική έρευνα της Eurostat, η οποία πριν καν υπάρξει υποψία ενεργειακής κρίσης, είχε αναδείξει τα οφέλη από την αλλαγή λαμπτήρων, δηλαδή πόσα μπορεί να γλιτώσει κάποιος αντικαθιστώντας τις παλιές λάμπες, με λάμπες LED.
Με τα τότε δεδομένα, δηλαδή τιμή κιλοβατώρας μετά φόρων γύρω στα 17 λεπτά, αλλάζοντας μια και μόνο λάμπα 60 Watt, με μια LED 10 Watt, ένα νοικοκυριό μπορούσε να γλιτώσει 9,68 ευρώ ετησίως. Πολλαπλασιάζοντας το αριθμό των λαμπτήρων επί 10-15 για τις ανάγκες ενός σπιτιού και προσαρμόζοντας τους υπολογισμούς στη σημερινή τιμή κιλοβατώρας, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι μπορεί να εξοικονομήσει μόνο με την αντικατάσταση του φωτισμού του.
Φυσικά το βάρος πέφτει στις συσκευές, που «ρουφάνε» την περισσότερη ενέργεια. Αυτές είναι:
Θερμοσίφωνας: 3.000 – 5.500W
Φούρνος: 2.000 – 4.000W
Αερόθερμο: 2.000 – 3.000W
Πιστολάκι μαλλιών: 1.800 – 2.500W
Μάτι κουζίνας: 1.500 – 2.000W
Βραστήρας: 1.200 – 3.000W
Πλυντήριο πιάτων: 1.200 – 1.500W
Στεγνωτήρας ρούχων: 1.000 – 4.000W
Σίδερο: 1.000 – 2.000W
Οδηγίες για περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας
Για εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα, πρέπει τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν ακριβώς στην επιφάνεια του ματιού της κουζίνας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, υπάρχει σπατάλη περίπου 20-30% περισσότερης ενέργειας από ό,τι χρειάζεται.
Η χύτρα ταχύτητας εξοικονομεί έως και 60% ρεύμα και χρόνο, ενώ προτιμητέα είναι μια ηλεκτρική κουζίνα με κεραμικές εστίες και αυτόματο θερμοστάτη.
Το ψυγείο πρέπει να βρίσκεται μακριά από το καλοριφέρ, την ηλεκτρική κουζίνα, το πλυντήριο και μέρη με πολύ ήλιο. Η ρύθμιση του θερμοστάτη πρέπει να είναι σύμφωνη με τις προτεινόμενες τιμές του κατασκευαστή, καθώς μπορεί να εξοικονομηθεί έως και 15% ηλεκτρική ενέργεια.
Παράλληλα, το ψυγείο πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον 5 με 10 εκατοστά απόσταση από τον τοίχο και κατά περιόδους, να καθαρίζονται οι σωληνώσεις στην πίσω πλευρά του. Στα παλαιότερα ψυγεία, συνιστάται μια τακτική απόψυξη, γιατί ένα στρώμα πάγου πάχους 5 χιλιοστών μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ρεύματος κατά 30%. Το λάστιχο της πόρτας να είναι καθαρό και να εφαρμόζει καλά.
Σε ό,τι αφορά στο πλυντήριο, συνιστάται πρόπλυση μόνο όταν είναι απαραίτητη ενώ προτιμώνται οι χαμηλές θερμοκρασίες, 30-40°C ή ακόμα και κρύο νερό με τη χρήση σύγχρονων απορρυπαντικών. Με αυτόν τον τρόπο το πλυντήριο καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για να ζεστάνει το νερό.
Τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για ρούχα χωρίς λεκέδες είναι ιδανικά, όπως και τα προγράμματα μικρής διάρκειας για λιγότερο λερωμένα ρούχα. Αξίζει να συμειωθεί ότι τα πλυντήρια με την πόρτα μπροστά καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια από αυτά με την πόρτα από πάνω, γιατί αυτά τα μοντέλα συνήθως καταναλώνουν διπλάσια ενέργεια και νερό.
Τέλος, μία καλή λύση είναι να συνδεθεί ο ηλιακός θερμοσίφωνας με το πλυντήριο για ζεστό νερό. Κάνει μέχρι και +55% εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από το πλυντήριο.