Οι καταναλωτές σε Ελλάδα και εξωτερικό στενάζουν από την ακρίβεια στην φέτα, οι εξαγωγές «πέφτουν» οι τιμές ανεβαίνουν και ο συμβιβασμός βρίσκεται στο λευκό τυρί ή σε τυριά του εξωτερικού που αν και δεν είναι ΠΟΠ «βαφτίζονται» φέτα που όμως και αυτά ακριβαίνουν.
Αδιανόητη αύξηση τιμής στο ράφι
Στο ράλι της ακρίβειας η φέτα στα σούπερ μάρκετ έχει από 10€ έως 17€ και η βιολογική φτάνει τα 20€.
Στο εξωτερικό οι τιμές έχουν επίσης «τσιμπήσει»: Γερμανία από 12€ – 19€, Σουηδία στα 19€ κι Αυστραλία στα 25€.
Αποτέλεσμα της ακρίβειας είναι να μειώνονται οι εξαγωγές φέτας, όμως αν και έπεσαν οι εξαγωγές μεσοσταθμικά κατά 2,77% αυξήθηκαν λόγω αυξημένων τιμών τα έσοδα κατά 22,42%.
«Καμπανάκι» από την άλλη χτυπάει πως χάνεται η αγορά της Βρετανίας με μείωση 4.6%, ενώ σοκ προκαλεί η πτώση 29,95% στην Αυστραλία σύμφωνα με στοιχεία της «Καθημερινής».
Οι καταναλωτές στο εξωτερικό στρέφονται σε δύο άλλες επιλογές είτε στις fake περιπτώσεις φέτας, δηλαδή σε τυριά από το εξωτερικό που κυκλοφορούν με την ονομασία φέτα αν και η φέτα είναι ΠΟΠ ελληνικό προϊόν είτε επιλέγουν λευκά τυριά, μια στρατηγική που και οι Έλληνες καταναλωτές ακολουθούν.
Στο «ράλι» της ακρίβειας τη δική του θέση διεκδικεί και το λευκό τυρί. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα στα σουπερμάρκετ κοστίζει από 7 μέχρι 9,5€ όταν έναν χρόνο πριν κόστιζε από 5 μέχρι 6,5 €, γράφει σε άρθρο του ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος».
Την ίδια ώρα, αυτές οι αυξήσεις μοιάζουν αδικαιολόγητες, αφού είναι πολύ μεγάλες πολλαπλάσιες από την αύξηση που πήρε το γάλα.
Στο ίδιο δημοσίευμα του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» σε άλλο σημείο αναφέρει: Απλησίαστα τείνουν να γίνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα με τις αυξήσεις μέσα σε έναν χρόνο να υπερβαίνουν το 10% και ειδικά τη φέτα να κοντεύει να εξελιχθεί σε είδος πολυτελείας. Από τον Ιούλιο μέχρι και τον Αύγουστο, και χωρίς εμφανή εξήγηση, το γάλα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, πήρε μια αύξηση 2%. Τα γαλακτοκομικά μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά 11,9%.
Παράλληλα, στην αγορά ανοίγει και θέμα νοθείας
«Υπάρχουν ζητήματα νοθείας. Για παράδειγμα αντί να υπάρχει στη φέτα γίδινο γάλα 30% και πρόβειο 70%, κάποιοι βάζουν 10-20% γίδινο και αγελαδινό που είναι πιο φτηνό και το βαπτίζουν “φέτα”». «Δεν δικαιολογούνται αυτή τη στιγμή αυξήσεις, καθώς η φέτα που είναι στην αγορά έρχεται από αποθέματα τριών μηνών πίσω», λέει ο Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος.
Το καμπανάκι έτσι χτυπάει και για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που πρέπει να εξασφαλίσουν την σωστή ποιότητα και για τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα που τροφοδοτεί την αγορά σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλιώς η φέτα θα χάσει την θέση της από λευκά τυριά και από τυριά που δεν είναι φέτα αν κα παρουσιάζονται ως τέτοια.