BIS: Κατά της συμμετοχής ιδιωτών στον μηχανισμό στήριξης

Την θέση της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης για συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στους μηχανισμούς διάσωσης οικονομιών με μεγάλο κρατικό χρέος φωτογραφίζει ως υπεύθυνη -σε μεγάλο βαθμό- της τρέχουσας κρίσης στην Ευρωζώνη η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) στην τριμηνιαία έκθεσή της.

 

Η έκθεση τονίζει ότι η Γερμανο-γαλλική σύμπλευση στο θέμα αυτό, σε συνδυασμό με την επιδεινούμενη δημοσιονομική κατάσταση στην Ιρλανδία, αυξάνει το κόστος δανεισμού των κρατών μελών της ευρωζώνης.

 

«Η άνοδος των spreads των εν λόγω κρατών ως χρονική αφετηρία είχε την 18η Οκτωβρίου, όταν δηλαδή Βερολίνο και Παρίσι συμφώνησαν ότι στην (υποθετική) περίπτωση της αδυναμίας εξυπηρέτησης του κρατικού εξωτερικού χρέους από ένα κράτος στην ευρωζώνη, τότε θα ξεκινά το “κούρεμα” των ομολόγων του ίδιου κράτους, τα οποία κρατούν, όμως, στα χέρια τους και ιδιώτες επενδυτές», επισημαίνει η έκθεση.

 

Μετά την κριτική από Γαλλία και Γερμανία προς το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα, εκτινάχθηκαν τα spreads των ομολόγων της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, ενώ πρόβλημα παρουσίασαν και τα ομόλογα της Ιταλίας και του Βελγίου.

 

Η κρίση επιδεινώθηκε όταν έγινε γνωστό το προσχέδιο που περιγράφει τη δομή του μόνιμου μηχανισμού, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από το 2013 και θα παρουσιασθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή 16 και 17 Δεκεμβρίου. Το προσχέδιο προβλέπει πως οι ιδιώτες δανειστές θα πρέπει να συμμετέχουν και αυτοί σε μία μελλοντική κρίση χρέους χώρας της ευρωζώνης.

 

Το προσχέδιο προβλέπει ότι οι ιδιώτες πιστωτές μίας χώρας, ακόμα και αυτοί που έχουν κρατικούς τίτλους, θα επιβαρυνθούν οι ίδιοι πριν η χώρα ζητήσει να ενταχθεί σε μηχανισμό στήριξης. Αν όμως η χώρα εξακολουθήσει να έχει προβλήματα, πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών, αλλά θα συνεχίσει να πληρώνει τα δάνεια που έλαβε νωρίτερα για τη διάσωσή της.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ