Επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το νέο έτος.
Μετά από τέσσερα χρόνια χαλαρότητας και ατέρμονων επιδομάτων, από τη Πρωτοχρονιά οι ευρωπαϊκές χώρες «ξανασφίγγουν το ζωνάρι».
Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ecofin οι 27 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους.
Έτσι από το νέο έτος επιστρέφουν οι βασικές συνθήκες του Συμφώνου Σταθερότητας δηλαδή, το δημοσιονομικό έλλειμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ το 60%.
Με τους νέους κανόνες στα κράτη-μέλη με χρέος πάνω από 90% του ΑΕΠ θα πρέπει να παρουσιάζουν ετήσια μείωση του χρέους κατ’ ελάχιστο 1% του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας. Στις χώρες με χρέος μεταξύ 60% και 90% του ΑΕΠ, η ετήσια μείωση του χρέους θα πρέπει να είναι τουλάχιστον είναι 0,5% του ΑΕΠ.
Βάσει αυτών των κανόνων, η χώρα μας από το 2024 και για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να παρουσιάζει μείωση του χρέος κατά 1% του ΑΕΠ που σημαίνει πως πρέπει να παρουσιάζει μία μείωση περίπου δύο δις €.
Για πρώτη φορά πάλι εξαιρούνται οι αμυντικές επενδύσεις από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ενώ υπάρχει ειδική ρύθμιση για τους επιπλέον τόκους που θα έπρεπε να πληρώνει η Ελλάδα από το 2033 καθώς τότε «ξεπαγώνουν» τα μέτρα ελάφρυνσης.
Βασικός μοχλός ελέγχου είναι πως τα κράτη-μέλη θα έχουν κλειδωμένη μια οροφή δαπανών, θα υπάρχει δηλαδή μια συμφωνημένη πορεία των καθαρών δαπανών.