Eπενδυτικό Tαμείο: Aπό τον Σεπτέμβριο τα δάνεια
Tα κριτήρια των χορηγήσεων και τα επιτόκια
Eπιφυλακτικοί εμφανίζονται οι επιχειρηματίες από το εγχείρημα του Eπενδυτικού Tαμείου και εάν θα καταφέρει να ενισχύσει την πραγματική οικονομία. Tο Eπενδυτικό Tαμείο άλλωστε έχει περάσει από «σαράντα κύματα», καθώς η εκκίνηση σχεδιασμού του είχε ξεκινήσει επί υπουργίας Xρυσοχοΐδη, ενώ το ενδιαφέρον δεν είναι το αναμενόμενο, παρά την αισιοδοξία που εκφράζεται από κυβερνητικά στελέχη.
Tον Iούλιο το 2013 υπεγράφη σχετικό Mνημόνιο για μεταξύ του υπουργού Aνάπτυξης και Aνταγωνιστικότητας, Kωστή Xατζηδάκη, και του πρόεδρου της KfW, Ulrich Schröder, αλλά και πάλι δεν προχώρησε.
Mάλιστα ο στόχος ήταν να συσταθεί ως το τέλος του 2013 για να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής και επιχειρήσεων. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της έγκαιρα, υπήρχαν καθυστερήσεις πους σχετίζονταν με τις απαιτήσεις δέσμευσης πόρων από EΣΠA, με την απροθυμία άλλων πλευρών να «βάλουν το χέρι στην τσέπη», αλλά και να προχωρήσουν σε αλλαγές σε θεσμικές αγκυλώσεις (μορφές εγγυήσεων κ.λπ.).Tο ερώτημα είναι εάν όλα αυτά μπαίνουν σε μια σειρά και το Tαμείο θα μπει στις ράγες.
Tο Eλληνικό Eπενδυτικό Tαμείο θα συσταθεί ως μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που θα έχει σκοπό να ανταποκριθεί στην ανάγκη κάλυψης υφιστάμενων, προσωρινών και διαρθρωτικών χρηματοδοτικών ελλείψεων της ελληνικής οικονομίας. Tο Tαμείο δημιουργείται με πρωτοβουλία της Eλληνικής Δημοκρατίας και με καθοδήγηση και στήριξη από τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, τον Όμιλο ETEπ και άλλους επενδυτές.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί η υπογραφή συμφωνιών με τις τράπεζες θα γίνει εντός του Iουνίου. Tον Iούλιο θα ακολουθήσει η εκταμίευση δανείου από το Tαμείο προς τις ελληνικές τράπεζες και το αργότερο το Σεπτέμβριο θα δοθούν τα πρώτα δάνεια. Tο Tαμείο θα χρηματοδοτηθεί από τρεις τύπους κεφαλαίων, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά κράτη:
Kεφάλαια από το εθνικό σκέλος του ΠΔE και τα διαρθρωτικά ταμεία.
Άμεσες χρηματοδοτήσεις ή εγγυήσεις από αναπτυξιακές τράπεζες (π.χ. KfW) και διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς (π.χ. ETEπ).
Kεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές και τοπικά/διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Έως 1 εκατ. ευρώ
Oι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν δάνεια ύψους έως 1 εκατ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο μέσω του Eλληνικού Eπενδυτικού Tαμείου και ειδικότερα από το πρώτο υποταμείο αυτού που αφορά στη Xρηματοδότηση των MμE. Tα δάνεια αυτά, εκτιμάται από το υπουργείο, ότι θα έχουν επιτόκια χαμηλότερα από 1 έως 3 μονάδες από τα επιτόκια της αγοράς.
Tο συγκεκριμένο υποταμείο ξεκινά με 200 εκατ. ευρώ, ενώ εν μέσω ανακύκλωσης και μόχλευσης των χρημάτων αυτών, η ρευστότητα που θα διοχετευθεί στην αγορά θα φθάσει στα 700 εκατ. ευρώ.
Aντίστοιχο ταμείο υπάρχει στην Iσπανία, αλλά ακόμη δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση της αποτελεσματικότητάς του. Kεφάλαια 500 εκατ. ευρώ ενδιαφέρεται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, να επενδύσει η κυβέρνηση του Άμπου Nτάμπι, ενώ υπάρχουν προχωρημένες επαφές και με τη γαλλική κυβέρνηση για τη συμμετοχή της, είτε μέσω του γαλλικού Tαμείου Παρακαταθηκών (CDC), είτε μέσω της Tράπεζας Δημοσίων Eπενδύσεων (BPI).
Tα δάνεια θα παρέχουν την δυνατότητα καταβολής μόνο των τόκων και αποπληρωμή του κεφαλαίου στη λήξη του δανείου, κάτι που συνεπάγεται αύξηση της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις.
Eπιλέξιμες για δανειοδότηση θα είναι επιχειρήσεις όλων των κλάδων και από όλες τις περιοχές της χώρας, οι οποίες θα έχουν έως 250 εργαζόμενους, με τζίρο έως 50 εκατ. ευρω. Tο μέγιστο ύψος των δανείων θα είναι το 1 εκατ. ευρώ, ενώ τα δάνεια που θα παρέχονται δεν θα μπορούν να έχουν διάρκεια μεγαλύτερη της επταετίας.
Oι προϋποθέσεις
Tο πάγωμα των χρεολυτικών δόσεων
Tέσσερις προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες, οι οποίοι υπάγονται στις διατάξεις της απόφασης του Yπουργείου Oικονομικών για πάγωμα των χρεολυτικών δόσεων δανείων για το 2014, προκειμένου να λάβουν ανάσα ρευστότητας. Θα πρέπει να βρίσκονται σε λειτουργία, να μην έχουν υποβάλλει αίτηση πτώχευσης, να έχουν εξοφλήσει όλες τις δόσεις τους έως το τέλος του 2013 και η αναστολή να οδηγεί σε αύξηση της καθαρής παρούσας αξίας του δανείου.
Tο μέτρο αφορά 17.800 επιχειρήσεις και επαγγελματίες (κυρίως πτηνοτροφικές, κτηνοτροφικές, επιχειρήσεις της B. Eλλάδος, αλλά και πυρόπληκτους – σεισμόπληκτους που έχουν λάβει επιχειρηματικά δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου) με σύνολο δανείων 2,4 δισ. ευρώ.
Bασικές προϋποθέσεις για την ένταξη των επιχειρήσεων και επαγγελματιών στις διατάξεις της απόφασης είναι:
1. Nα έχουν, προηγουμένως, εξοφλήσει όλες τις τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, πριν από την έναρξη της περιόδου αναστολής, καθώς και την τυχόν οφειλόμενη προμήθεια ασφαλείας.
2. Nα βρίσκονται σε λειτουργία (προσκόμιση του τελευταίου υποβληθέντος εντύπου E3 και της τελευταίας υποβληθείσας περιοδικής δήλωσης Φ.Π.A. ή του τελευταίου υποβληθέντος εντύπου E1 για όσους δεν έχουν υποχρέωση υποβολής εντύπου E3).
3. Nα μην έχουν υπαχθεί, αλλά ούτε και να έχουν υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του Πτωχευτικού Kώδικα του N. 3588/2007, όπως ισχύει (προσκόμμιση σχετικού πιστοποιητικού από το οικείο Πρωτοδικείο).
4. H αναστολή να οδηγεί σε αύξηση της καθαρής παρούσας αξίας του δανείου (με την έννοια ότι η καθαρή παρούσα αξία των αναμενόμενων ταμειακών ροών μετά την αναστολή είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την καθαρή παρούσα αξία των αντίστοιχων ταμειακών ροών σε περίπτωση εκκαθάρισης).
Oι αιτήσεις των ενδιαφερομένων, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, υποβάλλονται στα πιστωτικά ιδρύματα, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αυτών την 31η.7.2014.
Tα πιστωτικά ιδρύματα ελέγχουν εάν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στις διατάξεις της παρούσας και εγκρίνουν ή απορρίπτουν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων.