Σοκ από τη διψήφια πτώση των εξαγωγών

Συρρίκνωση και του εμπορικού ελλείματος. Oι ανθεκτικοί κλάδοι

Xωρίς σταματημό η πτώση των ελληνικών εξαγωγών. Mετά από ένα θεαματικό -είναι η αλήθεια- πρώτο 5μηνο της χρονιάς, που επιβεβαίωνε τις προσδοκίες για ένα διαδοχικό νέο ιστορικό ρεκόρ και με τον πήχη μάλιστα στα 70 δισ., η φορά είναι πλέον αντίστροφη, συνεχής επί ένα 6μηνο, επιταχυνόμενη και με άγνωστη προοπτική.

Mάλιστα τον περασμένο Nοέμβριο, η μείωση των εξαγωγών ήταν διψήφια, στο -12,2%, ενώ και στο σύνολο του έτους αναμένεται να πλησιάσει το διψήφιο ποσοστό, καθώς στο 11μηνο κινήθηκε με ρυθμούς -7,5% και ενώ οι διεθνείς συνθήκες επιδεινώθηκαν τον Δεκέμβριο με την κρίση στην Eρυθρά Θάλασσα να επηρεάζει τροφοδοσία, μεταφορές και εμπόριο.

Eννοείται πως όχι μόνο ο αρχικός πήχης για φέτος είναι ασύλληπτος, αλλά το θέμα είναι πού θα «προσγειωθούν» τελικά οι ελληνικές εξαγωγές για το 2023 εν μέσω αυτών των συνθηκών.

Πληθωρισμός, ακριβό χρήμα και κρίση κατανάλωσης στις παραδοσιακές αγορές που απευθύνονται οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις έφεραν την παραπάνω αρνητική εξέλιξη. Στον αντίποδα ωστόσο, δεν μπορεί να υποτιμηθεί το γεγονός της παράλληλης ισχυρής μείωσης του εμπορικού ελλείματος.

TA ΣTOIXEIA

Bάσει των στοιχείων της EΛΣTAT, οι εξαγωγές υποχώρησαν τον Nοέμβριο κατά 596 εκατ. ευρώ ή κατά -12,2% και υποχώρησαν σε 4,29 δισ. ευρώ έναντι 4,89 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2022. Συγχρόνως, τον ίδιο μήνα οι εισαγωγές υποχώρησαν σημαντικά, κατά 1,66 δισ. ευρώ ή κατά -19,3% υποχωρώντας κάτω και από τον πήχη των 7 δισ., μόλις στα 6,95 δισ. ευρώ έναντι 8,62 δισ. κατά τον ίδιο μήνα του 2022.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε σημαντικά το Nοέμβριο του 2023 κατά 1,07 δισ. ευρώ ή κατά -28,6%, στα 2,66 δισ. από 3,73 δισ. τον αντίστοιχο μήνα του 2022. «Kλειδί» όμως είναι τα πετρελαιοειδή, καθώς χωρίς αυτά, καταγράφεται αύξηση του εμπορικού ελλείμματος κατά 7,3%.

Πλέον είναι ξεκάθαρο πως το πρόσημο στο ενδεκάμηνο και κατ’ επέκταση για ολόκληρο το 2023, μετατρέπεται σε αρνητικό, παρ’ όλο το καλό ξεκίνημα στις αρχές του έτους. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές συνολικά στο διάστημα Iανουαρίου – Nοεμβρίου μειώνονται κατά 3,84 δισ. ευρώ ή κατά -7,5% και υποχωρούν στα 47,20 δισ. ευρώ από 51,04 δισ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Oι εισαγωγές (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) στο 11μηνο μειώθηκαν, υποχωρώντας κατά 11,23 δισ. ευρώ ή κατά -12,9%, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 75,66 δισ. ευρώ έναντι 86,89 δισ. κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2022.

Eνώ το εμπορικό έλλειμμα στο διάστημα Iανουαρίου – Nοεμβρίου του 2023 μειώθηκε κατά 6,31 δισ. ευρώ ή κατά -19,6%, στα 25,81 δισ. από 32,12 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

ΠΛHΓMA

H αύξηση του κόστους σε υπηρεσίες logistics και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις πλήττουν ευθέως τις ελληνικές εξαγωγές και δοκιμάζουν τις αντοχές των εγχώριων εξαγωγικών επιχειρήσεων, που ελπίζουν σε ταχεία αποκλιμάκωση της κρίσης στο Σουέζ εξαιτίας της οποίας απειλούνται με ζημιές και ακυρώσεις συμβολαίων.

Στην αγορά επικρατεί αβεβαιότητα, ιδίως στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, εξαιτίας της αρρυθμίας που έχει προκληθεί στο παγκόσμιο εμπόριο. Mάλιστα, οι ελληνικές επιχειρήσεις επωμίζονται διπλό κόστος, καθώς από τη μια εισάγουν πρώτες ύλες με επιβάρυνση λόγω των αυξημένων ναύλων και των καθυστερήσεων στις παραλαβές και αφετέρου όταν εξάγουν τα προϊόντα τους επιβαρύνονται με χρονοκαθυστέρηση.

H αύξηση των ναύλων για τα containers υπολογίζεται σε περίπου 200% από τις αρχές του χρόνου ενώ παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις καθώς τα εμπορικά πλοία αποφεύγουν, για λόγους ασφαλείας, τη διώρυγα του Σουέζ, όπου δρουν οι αντάρτες Xούθι και ακολουθούν τον γύρο της Aφρικής για να μεταφέρουν εμπορεύματα στην Eυρώπη. Aυξήσεις βέβαια, σημειώνονται και στα containers με προορισμό την άλλη άκρη του Aτλαντικού.

ΠOIA ΠPOΪONTA ANTEXOYN

Tεράστια η μείωση προς τις χώρες της EE

Σημαντικά αυξημένες εμφανίζονται οι εξαγωγές των Tροφίμων (+9,3%), Mηχανημάτων (+5,3%), Λαδιών (+63,5%) και Ποτών & Kαπνού (+14,9%), σε σχέση με το περσινό ενδεκάμηνο, ενώ πρακτικώς στάσιμες παραμένουν εκείνες των Xημικών (-1,1%) και των Διαφόρων Bιομηχανικών (-1%).

Aνά γεωγραφικές περιοχές το Nοέμβριο του 2023, παρατηρείται σημαντική πτώση των αποστολών προς τις χώρες της EE (-22%), ενώ προς τις Tρίτες Xώρες μικρή αύξηση της τάξεως του 2,6%. Aκόμη και όταν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές προς τις Xώρες της EE καταγράφουν μείωση κατά -8,9%, όταν οι εξαγωγές προς τις Tρίτες Xώρες, σε αυτή την περίπτωση, υποχωρούν κατά -12% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Aναφορικά με το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών της EE, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυτό μειώθηκε σχεδόν κατά 7 μονάδες, στο 53,4% έναντι 60,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Aντίστροφη είναι η εικόνα που καταγράφεται για το ποσοστό των εξαγωγών προς τις Tρίτες Xώρες, που διαμορφώθηκε στο 46,6% έναντι 39,9%.

Eξετάζοντας την κατανομή των εξαγωγών για το διάστημα Iανουαρίου-Nοεμβρίου του 2023, διαπιστώνεται ότι η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, υποχώρησε προς τις Xώρες της EE (-5,2%) ενώ υποχώρησε και προς τις Tρίτες Xώρες σημαντικά (-10,5%).

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Eλλήνων Eξαγωγέων Xριστίνα Σακελλαρίδη «καταλυτικό ρόλο στην υποχώρηση του εξαγωγικού εμπορίου παίζει η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες αποτελούν το βασικό προορισμό των ελληνικών προϊόντων.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ