Πόρους άνω των 2,3 δισ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία φιλοδοξεί να αντλήσει η χώρα μας από το πρόγραμμα πλαίσιο «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2014-2020), όπως τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Βασιλάκος.
Σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της διήμερης εκδήλωσης που διοργανώνει η Ελληνική Προεδρία για την Έρευνα και την Καινοτομία στην ΕΕ και στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας (RinES), ο κ.Βασιλάκος τόνισε ότι ο ενισχυμένος προϋπολογισμός του Horizon 2020, που ανέρχεται στα 80 δισ. ευρώ, δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να αυξήσει τη συμμετοχή της στο 3%, από 2% που ήταν στην προηγούμενη περίοδο και τα οποία σε απόλυτους αριθμούς έφθασαν τα 950 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος, μάλιστα, παραδέχθηκε ότι αρκετά από τα χρήματα της προηγούμενης περιόδου «δεν έπιασαν τόπο», καθώς, όπως είπε, σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπήρχαν στοχευμένες δράσεις.
Το πλαίσιο του Horizon
Επίσης, ο κ.Βασιλάκος ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο του Horizon, η Ελληνική Προεδρία προωθεί το πρόγραμμα Prima, που αφορά τη χρηματοδότηση καινοτόμων έργων στη Μεσόγειο με δύο βασικούς άξονες, τα τρόφιμα και το νερό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα με 150 εκατ. ευρώ και με άλλα τόσα θα συμβάλλουν οι χώρες τη Μεσογείου, μέλη και μη μέλη της ΕΕ.
«Η προώθηση αυτού του προγράμματος αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Ελληνικής Προεδρίας, καθώς αφορά πεδία που η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως είναι ο αγροδιατροφικός τομέας. Στόχος είναι η ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων σε όλα τα στάδια της παραγωγής, από τον πρωτογενή τομέα μέχρι τη μεταποίηση και την τυποποίηση, που θα αναδείξουν τη Μεσογειακή Διατροφή. Βέβαια, κάτω από τους βασικούς άξονες του προγράμματος υπάρχουν και άλλα αντικείμενα προς προώθηση, όπως η ενέργεια, η υγεία και άλλα», τόνισε.
Την ανάγκη ενεργοποίησης περισσότερων ιδιωτικών κεφαλαίων στο πρόγραμμα Horizon επεσήμανε η Κριστίνα Ρουσό, διευθύντρια Διεθνούς Συνεργασίας της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Είναι αλήθεια ότι στις περισσότερες περιπτώσεις του προηγούμενου προγράμματος παρατηρήθηκε υστέρηση στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για την έρευνα. Αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε στο νέο πρόγραμμα, με συγκεκριμένες υποστηρικτικές δράσεις για την ευκολότερη πρόσβαση των ιδιωτικών κεφαλαίων στη χρηματοδότηση», σημείωσε η ίδια.
Ενιαία πολιτική στην έρευνα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποκτήσει ενιαία πολιτική στην έρευνα, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη κοινής στρατηγικής, αντί των εθνικών στρατηγικών, τόνισε, στη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο ο Ιωσήφ Σηφάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης και πρόεδρος του νέου Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας. «Η Ευρώπη χρειάζεται νέα τεχνολογικά πανεπιστήμια, δεν έχει για παράδειγμα ένα ΜΙΤ. Όταν αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα πρωτοπόρο τεχνολογικό ινστιτούτο στην Ευρώπη, αντί να προσδιοριστεί που συγκεκριμένα θα γίνει αυτό, τελικά δημιουργήθηκε ένα δίκτυο των υφιστάμενων πανεπιστημίων. Αλλά αυτό δεν μπορεί να φθάσει το ΜΙΤ.
Η ΕΕ ήταν κάποτε ηγέτες στις τηλεπικοινωνίες, σήμερα δεν είναι. Σήμερα, είναι ακόμα ηγέτης στην αυτοκινητοβιομηχανία, αύριο όμως;», διερωτήθηκε, θέλοντας προφανώς να καταδείξει την ανάγκη η ΕΕ να διατηρήσει, μέσω της έρευνας, την ανταγωνιστικότητά της στη βιομηχανία και στις νέες τεχνολογίες.
Η διήμερα εκδήλωση με θέμα: «Η Έρευνα και η Καινοτομία στην υπηρεσία της Οικονομίας και της Κοινωνίας της Ε.Ε., των χωρών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των χωρών της Μαύρης Θάλασσας (RInES)», πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπό τη διοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ, με τη συνεργασία και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας), στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης