«Διαφωνώ με τον… διορισμό μου» ως νέου διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος ο Γιάννης Βαρουφάκης, σχολιάζοντας τα σενάρια που ήθελε τον Αλέξη Τσίπρα να τον προτείνει για διάδοχο του Γιώργου Προβόπουλου.
Με αφορμή τη σπουδή του Αλέξη Τσίπρα που υπέδειξε στην κυβέρνηση να μην επιλέξει τον αντικαταστάτη του Γιώργου Προβόπουλου χωρίς τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξαν δημοσιεύματα ότι δήθεν οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα μάζευαν βιογραφικά υποψηφίων για την ΤτΕ. Την προεπιλογή αλλά και την ύπαρξη… short list με ονόματα μεταξύ των οποίων και αυτό του Γιάννη Βαρουφάκη διέψευσε ο Νίκος Παππάς, διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα.
Σήμερα ο κ. Βαρουφάκης σε άρθρο του τονίζει αστειευμένος ότι θα διαφωνούσε με την πρόταση Τσίπρα και τονίζει ότι ο νέος διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος πρέπει να είναι Άγγλος και μονεταριστής.
«Γιατί προτείνω ξένο, Άγγλο, μονεταριστή και τέως κεντρικό τραπεζίτη; Δεν έχουμε δικούς μας υποψήφιους που θα ήταν καλοί κεντρικοί τραπεζίτες;», διερωτάται ο κ. Βαρουφάκης και προσθέτει: «Πιστεύω ότι έχουμε.
Όμως, μην ξεχνάτε ότι Κεντρική Τράπεζα δεν έχουμε! Παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουμε. Συνεπώς, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, του προαναφερθέντος παραρτήματος, δεν είναι διοικητής κεντρικής τράπεζας αλλά ένα από τα 18 μέλη που στέλνουν τα κράτη της Ευρωζώνης να τα εκπροσωπήσουν στο Συμβούλιο της ΕΚΤ».
Κατά την άποψη που εκφράζει ο οικονομολόγος με το άρθρο του υπογραμμίζει, «σε αυτό το πλαίσιο, και δεδομένης της ασφυκτικά περιοριστικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, το ζητούμενο είναι να στείλουμε έναν άνθρωπο που να μπορέσει να επηρεάσει το Συμβούλιο αυτό προς την κατεύθυνση της αύξησης της ποσότητας του χρήματος και, συγκεκριμένα, της τραπεζικής πίστης προς τις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις ολόκληρης της Ευρώπης – ιδίως της χειμαζόμενης περιφέρειας. Πόσο μπορεί να επηρεάσει ο δικός μας εκπρόσωπος το Συμβούλιου της ΕΚΤ;
Λίγο. Αν είναι Έλλην, καθόλου. Αν είναι Άγγλος, μονεταριστής, προερχόμενος από την Τράπεζα της Αγγλίας που χειρίστηκε την κρίση πολύ καλύτερα απ’ ότι η ΕΚΤ (και τον οποίο ο κ. Ντράγκι σέβεται), τότε αρκετά περισσότερο».
«Τέλος», καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Βαρουφάκης «όσον αφορά τον δεύτερο σημαντικό ρόλο του Διοικητή της ΤτΕ, εκείνον της εποπτείας του νοσηρού τραπεζικού μας συστήματος, προτιμώ χίλιες φορές έναν Άγγλο τέως Κεντρικό Τραπεζίτη ως το άτομο με τις λιγότερες δεσμεύσεις από την εγχώρια Πτωχοτραπεζοκρατία».