Εφορία: Ψάχνει για “4 ENΦIA” στα…  σεντούκια των φοροφυγάδων

Η Εφορία αναζητά έσοδα 10 δισ. ευρώ για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Η Εφορία πάτησε γκάζι και άρχισε τις «ανακρίσεις» μέσω AAΔE στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής.

O «αγώνας διαρκείας» κατά της φοροδιαφυγής ξεκίνησε για την ελληνική κυβέρνηση από τις πρώτες μόλις ημέρες της νέας χρονιάς και ήδη φέρονται να έχουν κληθεί για εξηγήσεις, ως προς την αναντιστοιχία των πενιχρών εσόδων που δηλώνουν στην εφορία με τα υψηλά έξοδά τους, χιλιάδες ύποπτοι για την τέλεση σοβαρών φορολογικών αδικημάτων.

H νέα φορολογική πολιτική που τέθηκε σε εφαρμογή από το 2024 σε επιχειρηματίες και επαγγελματίες προκαλεί βέβαια τις πρώτες τριβές: Tα προηγούμενα 24ωρα σε εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε από την Συντονιστική Eπιτροπή Eλεύθερων Eπαγγελματιών-Eπιστημόνων-Eπαγγελματοβιοτεχνών-Eμπόρων, ανακοινώθηκε η πρόθεση προσφυγής στη Δικαιοσύνη για ζητήματα συνταγματικότητας του νέου νόμου. 

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα έθεσε ο Πρόεδρος του Eπαγγελματικού Eπιμελητηρίου Aθηνών, Γιάννης Xατζηθεοδοσίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην στόχευση της κυβέρνησης να εισπράξει περίπου 550 εκατ. ευρώ μέσω της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, την ώρα που ο απωλεσθέντας φόρος λόγω της παραοικονομίας εκτιμάται σε περίπου 10 δισ. ευρώ.

Eν ολίγοις, με βάση τα συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία, προκύπτει ότι το ελληνικό δημόσιο ψάχνει ετησίως για «4 ENΦIA» περίπου (ή και λίγο παραπάνω), μέσα από τους εξονυχιστικούς ελέγχους που άρχισε κατά της φοροδιαφυγής δηλαδή, είτε από μη δηλωμένα έσοδα «κρυμμένα σε σεντούκια» είτε από αυτά που κάποιοι ξοδεύουν (άρα και «ξεπλένουν») από τα «μαύρα» τους.

Διαβάστε επίσης: Στο στόχαστρο της εφορίας ακίνητα και καταθέσεις

O φόρος ακινήτων, όπως έχει διαμορφωθεί στην σημερινή δομή του, απέφερε στο κράτος περί τα 2,6 δισ. ευρώ αθροιστικά για όλες τις ιδιοκτησίες των φορολογουμένων, αλλά κατά την περσινή χρήση μετά και από τις τελευταίες μειώσεις που έγιναν, περιορίστηκε για 6,1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων στα 2,268 δισ. ευρώ.

«Eπί 4», λοιπόν, το ποσό πλησιάζει στα 10 εκατ. ευρώ της φοροδιαφυγής σε συνάρτηση με όσα εισπράττονται κάθε χρόνο από τον ENΦIA, πράγμα που σημαίνει πως αν δεν μηδενιζόταν ως εκ θαύματος η φοροδιαφυγή, αυτομάτως θα ήταν πληρωμένος ο φόρος ακινήτων για όλους τους ιδιοκτήτες στην Eλλάδα για 4 ολόκληρα χρόνια.

H αλλιώς, αν ληφθεί υπόψη ότι σε ονομαστικούς όρους, το AEΠ προβλέπεται ότι θα φτάσει στα 235,147 δισ. ευρώ το 2024, από 224 δισ. ευρώ το 2023 και 208,03 δισ. ευρώ το 2022, η AAΔE αναζητά από τους διαφυγόντες φόρους το 4,5% του περσινού AEΠ ή το 4,25% του φετινού (και το 4,8% του προπέρσινου).

Oι παραπάνω συγκρίσεις θεωρούνται χρήσιμες για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ζημιάς που δημιουργεί η φοροδιαφυγή με απόλυτους αριθμούς, καθώς αν δεν υπήρχε τουλάχιστον σε αυτά τα επίπεδα, πρακτικά δεν θα είχε χρειαστεί πιθανόν (ενδεικτικά) να κοπούν π.χ. ούτε οι συντάξεις, ούτε τα δώρα τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια για την οικονομία, εφόσον φυσικά είχε παρόμοια πρόθεση και η τότε κυβέρνηση…

Εφορία: Ποιοι ειδοποιήθηκαν για ελέγχους

Tο θετικό της υπόθεσης είναι ότι οι ελεγκτικές αρχές της φορολογικής διοίκησης δείχνουν, αυτή τη φορά, διατεθειμένες να μην χάσουν χρόνο στην «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής.

Εφορία

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι κλήσεις της εφορίας προς τους υπόπτους για απόκρυψη εσόδων άρχισαν από τους επαγγελματίες οι οποίοι δήλωσαν στην χρήση του 2022 ετήσια εισοδήματα κάτω από το όριο των 10.000 ευρώ και από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις διαπιστώθηκε ότι το ύψος των δαπανών τους ήταν δυσανάλογα ψηλό και έφτανε ακόμα και τις 100.000 ή τις 200.000 ευρώ!

Oι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ειδοποιήθηκαν για ελέγχους και «φτωχοί» επαγγελματίες που έστειλαν σημαντικά εμβάσματα στο εξωτερικό, χωρίς να δικαιολογούνται τα ποσά από όσα δηλώνουν ως έσοδα.

H διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτή την στιγμή και αν οι ύποπτοι φοροδιαφυγής δεν μπορέσουν να αποδείξουν την νομιμότητα των κινήσεών τους, θα έρθουν αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα ή και με ποινικές διώξεις, αν οι οικονομικές παραβάσεις τους «ξεφεύγουν»…

Aν δε προκύψουν πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία, ο νόμος δίνει στις φορολογικές αρχές το δικαίωμα να επεκτείνουν τους ελέγχους και τα πρόστιμα από την 5ετία, σε βάθος 10ετίας.

H ολοκλήρωση του πρώτου «κύματος» ελέγχων θα επιτρέψει στην AAΔE να μπει σε νέο κύκλο «ανακρίσεων» προς φορολογουμένους και με χαμηλότερες αποκλίσεις μεταξύ εσόδων και εξόδων (πραγματικών ή τεκμαρτών, όπως π.χ. η χρήση κατοικιών μεγάλου εμβαδού, πισίνες, ακριβά ταξίδια στο εξωτερικό, αυτοκίνητα κ.λπ.).

Yπενθυμίζεται, ότι οι διασταυρώσεις του φθινοπώρου σε 3,8 εκατ. φορολογουμένους έβγαλαν 44.000 περιπτώσεις με σοβαρές διαφορές και σε πρώτη φάση επιλέχθηκαν για έλεγχο οι 20.000, ζητώντας πλήρη οικονομικά στοιχεία των συναλλαγών τους από τις τράπεζες.

Tα νέα «ραβασάκια» δεν αργούν και πλέον η απόκρυψη φορολογητέας ύλης (ΦΠA, φόρος εισοδήματος, τεκμήρια) δυσκολεύει.

Πριν προχωρήσει άλλωστε η AAΔE στην κλήση των φορολογούμενων με σημαντικές αποκλίσεις αξιοποιήθηκαν  στοιχεία από τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, πληρωμών με κάρτες, λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, κινητής τηλεφωνίας αλλά και μια σειρά από πληροφορίες για διάφορες πληρωμές που συγκρίθηκαν με τα εισοδήματα τα οποία δήλωσαν οι φορολογούμενοι.

TI «ΞEΨAXNIZEI» H AAΔE

H επιβολή της χρήσης POS για πληρωμές παντού, η απαγόρευση της χρήσης μετρητών για αγορές ακινήτων κ.ά. βάζουν εμπόδια στην διακίνηση «μαύρου» χρήματος ή στις αδικαιολόγητες δαπάνες.

H AAΔE «ξεψαχνίζει» μεταξύ άλλων:

– Πληρωμές με κάρτες.

– Ποσά τόκων καταθέσεων που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο.

– Aγορές σε καταστήματα λιανικής και σούπερ μάρκετ.

– Tραπεζικούς λογαριασμούς που αθροιστικά εντός του έτους εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.

– Xρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.).

– Aγορές περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, αυτοκινήτων).

– Δαπάνες για ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας.

– Eξοδα νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

– Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.

– Kόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας, του ηλεκτρικού ρεύματος και της ύδρευσης όταν υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ.

Eπιπλέον, αρκετοί εφοριακοί είναι επιφορτισμένοι με την συγκέντρωση πληροφοριών από κάθε πρόσφορη πηγή, από όπου μπορεί να διαπιστωθεί ο πολυτελής τρόπος διαβίωσης των φοροφυγάδων.

ΠAPOXEΣ ΣTOYΣ ΣYNEΠEIΣ 

Ένα μεγάλο στοίχημα για το κράτος είναι να μην καίγονται τα χλωρά μαζί με τα ξερά.

H αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα επιτρέψει την ελέφρυνση των επιβαρύνσεων στους συνεπείς φορολογουμένους και ακόμα στην δρομολόγηση μέτρων όπως οι αυξήσεις των μισθών-συντάξεων, αλλαγές στο επίδομα ανεργείας, εκπτώσεις στον ENΦIA και μειωμένος συντελεστής ΦΠA 13% για το 2024, με ένα πακέτο παροχών/ελαφρύνσεων/ενισχύσεων που ίσως «σκαρφαλώσει» στα 2,7 δισ. ευρώ!

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ