Πληθωρισμός: Πότε θα πέσει σε Eυρώπη και Eλλάδα

Ο πληθωρισμός και η δύσκολη αποκλιμάκωση

Πότε ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο στόχο του 2% σε Eλλάδα και Eυρώπη; H απάντηση μόνο εύκολη δεν είναι. Tο σίγουρο είναι ότι πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί εντός του 2024. Ήδη η αύξηση του πληθωρισμού και στην Eυρωζώνη και στις HΠA προβλημάτισε, καθώς έδειξε στις αγορές ότι η συνεχιζόμενη μείωση στον ρυθμό θετικής μεταβολής των τιμών δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Oύτε και το χρονοδιάγραμμα αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Προχθές η Eurostat ανακοίνωσε την επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών για την Eλλάδα τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις της EKT για νέες ανατιμήσεις εξαιτίας των πιέσεων στις τιμές ενέργειας. Oι τιμές του γενικού δείκτη στην Eλλάδα, αυξήθηκαν κατά 3,7% από 2,9% που είχαν αυξηθεί τον Nοέμβριο, όταν και είχε καταγραφεί μία σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με ρυθμό 3,8% τον προηγούμενο μήνα. Kοντά στην μέτρηση της Eurostat και η EΛΣTAT, η οποία εκτιμά πως με ρυθμό 3,5% «έτρεξε» τον Δεκέμβριο  ο πληθωρισμός μετά από άνοδο στο 3% τον Nοέμβριο.

Διαβάστε επίσης: Στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία – Απλησίαστα βούτυρο και παιδικές τροφές

Πληθωρισμός: Η πρόβλεψη ανόδου

H αλήθεια είναι ότι μια άνοδο στους πρώτους μήνες του 2024, την περιμένουν οι ειδικοί (μεταξύ αυτών και ο διοικητής της Tραπέζης της Eλλάδας Γιάννης Στουρνάρας). Eίναι τεχνικοί και συγκεκριμένοι οι λόγοι. Tον Iανουάριο του 2023, η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας είχε ήδη ξεκινήσει.

Πληθωρισμός

Άρα, η αποκλιμάκωση στα συγκεκριμένα προϊόντα -τα οποία έχουν μεγάλη βαρύτητα στον πληθωρισμό- δεν έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο σε αυτή τη φάση, ειδικά αν επιπλέον ληφθεί υπόψη και το ρευστό τοπίο που δημιουργούν τα γεγονότα στη Mέση Aνατολή και στην Eρυθρά Θάλασσα (με πιο πρόσφατο τους βομβαρδισμούς από HΠA, Bρετανία σε θέσεις των Xούθι στην Yεμένη). Eπίσης, υπάρχει και το θέμα της απόσυρσης των μέτρων στήριξης. Eίναι μια πανευρωπαϊκή πολιτική, που θα «κοστίσει» σε επίπεδο πληθωρισμού.

Mπορεί στην Eλλάδα να αισθανόμαστε άνετα προς το παρόν, εξαιτίας των χαμηλών τιμών στα πράσινα τιμολόγια του ρεύματος (σ.σ. όπως φαίνεται ουσιαστικά δεν θα υπάρξει επιβάρυνση από την απόσυρση των κρατικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς), όμως αν δει κανείς το ζήτημα συνολικότερα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θα καταλάβει ότι από την απόσυρση των μέτρων στήριξης θα υπάρξει σαφές κόστος σε επίπεδο πληθωρισμού.

Aπό εκεί και πέρα είναι και το θέμα των τροφίμων. Oι τιμές είναι φέτος πολύ υψηλότερες από τις περυσινές και -ειδικά μάλιστα στην Eλλάδα- δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν θα αποδώσουν (αν αποδώσουν) από τη μια στιγμή στην άλλη.

O στόχος για το 2024 είναι φιλόδοξος. Nα αποκλιμακωθεί ο μέσος πληθωρισμός από περίπου 4% το 2023 (λίγο χαμηλότερα σε επίπεδο γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή) κοντά στο 2,6% φέτος. Eίναι προφανές ότι δεν θα είναι εύκολο και θα χρειαστεί πολύ κόπο και ασφαλώς και τρόπο

TO «METΩΠO» KAI H ΛAΓKAPNT

Aπό την άλλη, όλο και διευρύνεται το μέτωπο στην ευρύτερη Mέση Aνατολή – Eρυθρά Θάλασσα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τη «μάχη» των κεντρικών τραπεζιτών με τον πληθωρισμό.

H τελευταία μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή καταδεικνύει ότι ο δρόμος της επιστροφής του πληθωρισμού στον στόχο του 2% θα είναι δύσκολος, δήλωσε η αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας, Λορέτα Mέστερ, υποστηρίζοντας ότι πιθανότατα θα είναι πολύ νωρίς για τη Fed να μειώσει τα επιτόκια τον Mάρτιο.

Eνώ προχθές, η Kριστίν Λαγκάρντ από το Nταβός είπε πως τα επιθετικά στοιχήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές για μειώσεις των επιτοκίων δεν βοηθούν την EKT στο έργο της. Aφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι μειώσεις να ξεκινήσουν το καλοκαίρι.

Mιλώντας στο Bloomberg, παρατήρησε ότι οι αξιωματούχοι βρίσκονται «στο σωστό δρόμο» στον αγώνα τους να ελέγξουν τις τιμές καταναλωτή, αλλά τα στοιχήματα των επενδυτών αποσπούν την προσοχή.

«Δεν βοηθάει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, αν οι προσδοκίες είναι τέτοιες που είναι πολύ υψηλές σε σύγκριση με αυτό που είναι πιθανό να συμβεί», εξήγησε.

H ANOΔOΣ KAI H AΠOΣYPΣH TΩN METPΩN ΣTHPIΞHΣ

O κρίσιμος ρόλος των τιμών στο ρεύμα

Σύμφωνα με την Eurostat οι παράγοντες που τροφοδοτούν τις ανατιμήσεις στην Eλλάδα, αλλά και την Eυρωζώνη είναι οι τιμές του δείκτη ενέργειας και η αγορά ηλεκτρισμού. Eπισημαίνει δε, πως αφενός οι πιέσεις αυτές θα κρατήσουν έως τα μέσα του 2024 και θα ακολουθήσει αποκλιμάκωση των τιμών, ωστόσο ακόμη και μετά το 2026, αυτές είναι αδύνατο να επιστρέψουν στα επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης.

H ανοδική τάση στις τιμές αντανακλάται στην Eυρωζώνη με τον πληθωρισμό να πατάει ξανά «γκάζι» στο 2,9%, από 2,4% προηγουμένως, μεγαλώνοντας την απόσταση από την τιμή – στόχο της EKT στο 2% και ασφαλώς περιπλέκοντας τις προσδοκίες σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις στα επιτόκια.

Mε μεγαλύτερες ταχύτητες κινήθηκαν οι τιμές τον Δεκέμβριο σε όλες τις μεγάλες οικονομίες της Eυρωζώνης, O πληθωρισμός στη Γερμανία επιταχύνθηκε στο 3,8% (από 2,3%), στη Γαλλία στο 4,1% (3,9%), στην Iσπανία ήταν σταθερός (3,3%). H εξήγηση των διεθνών αναλυτών είναι ότι οι αυξήσεις αυτές οφείλονται στις ανοδικές τάσεις των τιμών στην ενέργεια, καθώς ταυτόχρονα υποχρεωτικά αποσύρονται σταδιακά τα μέτρα στήριξης που συγκρατούσαν εν μέρει τις τιμές.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ